Με μεγαλοπρέπεια τελέσθηκαν τα ἐγκαίνια τῆς Ἁγίας Σοφίας – Καθεδρικοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Βαρσοβίας

Share:

Φωτογραφία: Agencja Wyborcza.pl

 

«Η ημέρα της 14ης Μαΐου 2023 θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία και την πατρίδα μας», αναφέρει η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία .

«Μετά από 10 και πλέον χρόνια δύσκολων προσπαθειών για την άδεια ανέγερσης Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βαρσοβία χάρη στη στοργική βοήθεια του Κυρίου, καθώς και στις τιτάνιες προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάββα, ετελέσθηκαν τα εγκαίνια του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στη Βαρσοβία».

Uroczystość poświęcenia cerkwi Hagia Sophia - Mądrości Bożej w Warszawie

Φωτογραφία: Agencja Wyborcza.pl

Ο νέος καθεδρικός ναός, που βασίζεται στον εμβληματικό καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, είναι ο πρώτος ορθόδοξος ναός που χτίστηκε στη Βαρσοβία εδώ και έναν αιώνα.

Η εκκλησία ανεγέρθηκε ως μνημείο και φόρος τιμής στα θύματα της εκτόπισης στα στρατόπεδα, στην κατεδάφιση των ορθόδοξων εκκλησιών στην περιοχή Chełm και στο Podlasie, στην εξέγερση της Βαρσοβίας, καθώς και στα παιδιά από το ορθόδοξο ορφανοτροφείο στη Βαρσοβία που δολοφονήθηκαν το 1944. «Με αυτόν τον τρόπο, οι τοίχοι αυτής της εκκλησίας θα μαρτυρούν για πάντα τους προγόνους μας, που έχυσαν το αίμα τους για την πίστη στην Ορθοδοξία και για την αγάπη στην πατρίδα τους»

Η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Πολωνία έχασε περίπου 200 εκκλησίες αλλά σήμερα ανακάμπτει χάρη στις προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Σάββα.

Στο τέλος της θείας λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του:

Προσωπικά, μαζί με όλους όσους συμμετείχαν στην θεία Λειτουργία, ευχαρίστησα τον Θεό για την 85η επέτειο του επίγειου ταξιδιού μου, γεμάτο πολλές εμπειρίες, και 25 χρόνια διακονίας ως επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Πολωνία. Σήμερα ευχαριστώ τον Θεό για όλα και σήμερα είναι μια ευφρόσυνη μέρα.

Uroczystość poświęcenia cerkwi Hagia Sophia - Mądrości Bożej w Warszawie

Φωτογραφία: Agencja Wyborcza.pl

πληροφορίες ἀπό orthochristian.com

Previous Article

Στο Βελιγράδι έγινε Λιτανεία υποστήριξης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας

Next Article

Ὁ Ἀμερικῆς ἐνώπιον τῆς CIA, τοῦ NSA καὶ τοῦ FBI