Μητρ. Σβιατογκόρσκ: Όσοι παραμένουν στη Λαύρα πιστεύουν μόνο στην Εκκλησία

Share:

Ο Μητροπολίτης Αρσένιος σε ένα νέο βίντεο από τη Λαύρα Κοιμήσεως Θεοτόκου του Σβιατογκόρσκ μίλησε για τη ζωή στο μοναστήρι.

Στις 16 Αυγούστου 2022, στο Ιντερνέτ εμφανίστηκε ένα νέο βίντεο από τη Λαύρα του Σβιατογκόρσκ, στο οποίο ο Μητροπολίτης Αρσένιος μίλησε για τη ζωή των μοναχών και προσφύγων στο μοναστήρι. Το βίντεο καταγράφηκε από εθελοντές που με την ευλογία του Μητροπολίτη Ντονέτσκ και Μαριούπολης Ιλαρίωνα παρέδωσαν άλλη μια παρτίδα ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λαύρα. Η έκκληση του Σεβασμιώτατος αναρτήθηκε στον ιστότοπο της επισκοπής του Ντονέτσκ.

Σύμφωνα με τον Σεβασμιώτατος, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι στη Λαύρα και όλοι περνούν τον χρόνο τους σε εργασία και προσευχές.

«Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι είναι ακόμα μαζί μας. Το ένα πέμπτο από αυτούς έφυγε, μόνο λίγοι από τους υπόλοιπους θέλουν να φύγουν. Οι άνθρωποι δεν εμπιστεύονται κανέναν, εμπιστεύονται μόνο την Εκκλησία. Μένουν στο μοναστήρι, στα υπόγειά μας. Τους ταΐζουμε, ψήνουμε ψωμί, προσευχόμαστε, λειτουργούμε», είπε ο Σεβασμιώτατος. Σύμφωνα με αυτόν, οι άνθρωποι ζουν σε υπόγεια, αλλά «μόνο οι παράλυτοι έλειπαν από τη λειτουργία» στη γιορτή της εικόνας της Παναγίας του Σβιατογκόρσκ.

Ο ηγούμενος της αρχαίας μονής των Αγίων Ορέων εξέφρασε ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον Επίσκοπο Ιλαρίωνα, του οποίου οι ανησυχίες, οι προσευχές και τα μηνύματα είναι πολύ ευπρόσδεκτα. «Ξέρουμε ότι ανησυχείτε για εμάς. Σεβασμιώτατε, Σας χρειαζόμαστε πραγματικά. Ακόμη και μια μικρή γλυκιά λέξη από Εσάς, προφορική ή γραπτή, την ξαναδιαβάζουμε ξανά και ξανά… Ο κόσμος ακούει με δάκρυα, γιατί κάθε γλυκός λόγος που βγαίνει από το στόμα Σας έχει πολύ υψηλό τίμημα στην εποχή μας», είπε ο Μητροπολίτης Αρσένιος.

«Μετά τον θάνατο του Σεβασμιώτατου Αλύπιου, δεν γνωρίζω ακόμη έναν τέτοιο αρχιερέα τον οποίο θα μπορούσα να εμπιστευτώ όσο σε Σας, για τον οποίο θα μπορούσα να ανησυχώ όσο ανησυχώ για Εσάς», είπε ο Σεβασμιώτατος, συγκρατώντας τα δάκρυα, απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα.

Αναφέρθηκε επίσης στις καθημερινές δυσκολίες και στο γεγονός ότι οι κάτοικοι της Λαύρας δυσκολεύτηκαν όταν η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορούσε να έρθει για αρκετές εβδομάδες.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε για τη φωτιά που ξέσπασε στη Λαύρα Σβιατογκόρσκ μετά τον βομβαρδισμό.

spzh.news

Previous Article

Στο Ντροχόμπιτς εθνικιστές δεν αφήνουν ενορίτες να προσευχηθούν στο ναό

Next Article

Αρχιερατικό συλλείτουργο στον ιερό καθεδρικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βουδαπέστης