Μια συμβολική ανάμνηση το θαύμα του Αγίου Φωτός

Share:

 Σύμφωνα με τον Επιφάνιο, η αφή του Αγίου Φωτός είναι «ως επί το πλείστον ανάμνηση του πρώτου θαύματος που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκεκριμένη στιγμή».

Ο επικεφαλής της OCU Επιφάνιος Ντουμένκο, σε συνέντευξή του στο Channel 5, απάντησε στο ερώτημα αν πιστεύει ότι η αφή του Αγίου Φωτός, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα, είναι θαύμα.

«Ίσως κάποτε σκεφτήκατε ότι πρόκειται για μια παράσταση; τον ρώτησε η δημοσιογράφος. – Ή πιστεύετε ότι κατά κάποιο τρόπο συμβαίνει πραγματικά ένα θαύμα, μια σπίθα και προκύπτει από εκεί φωτιά;»

Ο Ντουμένκο χαμογέλασε και σημείωσε ότι κάποιος όντως πιστεύει ότι το Άγιο Φως κατεβαίνει θαυματουργά, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια συμβολική ανάμνηση.

«Είναι συμβολικό όπως, για παράδειγμα, αγιάζουμε τα ύδατα στον Ιορδάνη ποταμό: υπάρχει μια ουσία, νερό, δεν προκύπτει απλά από πουθενά, δεν συμβαίνει θαύμα. Δηλαδή ο ιερέας δεν δημιουργεί νερό καθαυτό, απλώς το αγιάζει και αυτό με τη σειρά του λαμβάνει δύναμη γεμάτη χάρη.

Το ίδιο συμβαίνει με το Άγιο Φως, απλώς το βγάζουν από τον Άγιο Τάφο του Κυρίου ως σημάδι του Φωτός που έλαμψε κατά την Ανάσταση του Κυρίου. Το βγάζει ο Πατριάρχης, που μπαίνει μέσα, προσεύχεται, και αυτό το Άγιο Φως – κάποιος πιστεύει ότι με θαυματουργό τρόπο (εμφανίζεται – συντ.), αλλά, ως επί το πλείστον ανάμνηση του πρώτου θαύματος που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Ως ένδειξη αυτού, συμβαίνει κάθε χρόνο – σαν αφή, η έξοδος αυτού του Αγίου Φωτός από τον Τάφο του Κυρίου ως ένδειξη της Αναστάσεως του Χριστού», εξήγησε ο Ντουμένκο.

Νωρίτερα η ΕΟΔ έγραψε ότι επίσημη αντιπροσωπεία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Αντώνιο έφερε το Άγιο Φως στην Ουκρανία.

ΕΟΔ – Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

Previous Article

Σχόλιον εἰς τὴν Κυριακὴν τῶν Μυροφόρων

Next Article

Όσοι εν έτει 2021 δείχνουν τυφλή εμπιστοσύνη στους “ειδικούς” και στις φαρμακευτικές εταιρείες

Διαβάστε ακόμα