Νέα υψίστης σημασίας πρόκληση της Τουρκίας με τις έρευνες του Τσεσμέ

Share:

Διάβημα του ΥΠΕΞ για το Τσεσμέ

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Τόνισε μάλιστα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε, έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τοποθετείται χρονικά για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, πιθανώς για τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για ανανέωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανανέωση ή αλλαγή εάν δεν τηρούνται οι υπάρχουσες προβλέψεις της Δήλωσης του 2016.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως να αποδέχεται επιστροφές, να φυλάει τα σύνορα και να μην επιτρέπει να δημιουργούνται νέες παράνομες μεταναστευτικές οδοί. Έχει μεγάλο περιθώριο να βελτιώσει τη στάση της όσον αφορά τις υποχρεώσεις που ήδη έχει και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συζήτησης για αναθεώρηση ή ανανέωση της Κοινής Δήλωσης».

militaire.gr

Ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στον 98.4 αναφέρθηκε σε δύο και όχι ένα πλοία του Τουρκικού στόλου που βρίσκονται πλέον για δήθεν ερευνητικούς λόγους , εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο- ανατολικό Αιγαίο , ως νέα πρόκληση και μέσω navtex, της Τουρκίας, Υπογραμμίζει μάλιστα , ότι το ερευνητικό- σεισμογραφικό «Τσεσμέ» , είναι ενταγμένο οργανικά στο πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας, άρα η πρόκληση είναι σαφέστατη . Μπορεί σε κάποια σημεία ο πλους του να είναι σε διεθνή ύδατα, όμως η ανακοίνωση πόντισης ηχοβολιστικών αφορά τον βυθό και έτσι μιλάμε για ελληνική υφαλοκρηπίδα , παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Όπως είπε ο κ. Μάζης, αυτό θα πρέπει να καταγγελθεί εδώ και τώρα στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ και αν η Τουρκία δεν ματαιώσει την κίνηση της αυτή, πολύ απλά ο 62ος γύρος των διερευνητικών στην Αθήνα θα πρέπει να ματαιωθεί. Σε διαφορετική περίπτωση , όχι μόνο θα προσφέρουμε άλλοθι ότι μιλάμε με αυτόν που μας εκβιάζει, ενόψει της Συνόδου κορυφής της Ε.Ε. στις 25 Μαρτίου, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε παραδεχθεί δημόσια ότι την αντιμετωπίζουμε με φόβο και είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες ακόμη και υπό το κράτος παραβιάσεων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Previous Article

46 τρόφιμοι γηροκομείου στην Ισπανία πέθαναν ενώ είχαν κάνει την α΄ δόση του εμβολίου!!

Next Article

Η αντικανονική χειροτονία Γεωργιανού διακόνου από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο δημιουργεί πλήγμα στις σχέσεις με την Εκκλησία της Γεωργίας.

Διαβάστε ακόμα