”Ναι” σε Πανορθόδοξη από την Εκκλησία της Τσεχίας

Share:

Συνήλθε στην Πράγα υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ραστισλάβου, η Ιερά Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών, ήταν και η εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Η Ιερά Σύνοδος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου Γ΄, για σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία τον Φεβρουάριου του 2020.

Επίσης, η Εκκλησία της Τσεχίας χαιρετίζει την έναρξη ενός επίσημου διαλόγου, που θα αφορά την επίλυση της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Να αναφερθεί ότι η Ιερά Σύνοδος, ασχολήθηκε και με την συμμετοχή του Επισκόπου Σουμπέρσκ Ησαΐα στις 20 Νοεμβρίου σε εορτασμούς στο Κίεβο.

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε το περιστατικό “παρεξήγηση” καλώντας παράλληλα τα Μέλη της, να σέβονται τις αποφάσεις που ελήφθησαν, μέχρις ότου επιτευχθεί μια πανορθόδοξη συναίνεση.

“Η Ιερά Σύνοδος επιμένει στο ψήφισμά της, το οποίο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, σχετικά με τη συγκρατημένη θέση της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας προς την «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» εν όψει μιας πανορθόδοξης συναίνεσης, και καλεί τα μέλη της να σέβονται πλήρως αυτό το ψήφισμα στις δραστηριότητες τους» – αναφέρει μεταξύ άλλων το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος, απαγόρευσε σε εκπροσώπους άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών να δημιουργήσουν Σταυροπήγια σε κανονικό έδαφος της Εκκλησίας της Τσεχίας, όπως το λεγόμενο “Σταυροπήγιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου” που δημιουργήθηκε από Εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την υποστήριξη του Επισκόπου Ησαϊα.

romfea.gr

Previous Article

Κύπρου: «Εἶναι αἱρετικὸς ὁ Οἰκουμενικὸς Πατριάρχης;»

Next Article

Tο Σάββατο 21 Δεκεμβρίου η εξόδιος ακολουθία του π. Γεωργίου Μεταλληνού

Διαβάστε ακόμα