ΟΗΕ: Ἀνάγκη διασφάλισης τοῦ σεβασμοῦ στή θρησκευτική ἐλευθερία στήν Οὐκρανία

Share:

 

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ilze Brands Kehris, Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, εξέφρασε την ανησυχία ότι δύο σχέδια νόμων που κατατέθηκαν πρόσφατα στο ουκρανικό κοινοβούλιο «θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα». Το Τμήμα Πληροφοριών και Παιδείας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας ενημερώνει σχετικά με αναφορά στον ιστότοπο του ΟΗΕ .

«Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οποιοιδήποτε περιορισμοί στο δικαίωμα εκδήλωσης της θρησκείας ή των πεποιθήσεών πρέπει να καθορίζονται από το νόμο,και να είναι αναγκαίοι και αναλογικοί. Καλούμε και τα δύο μέρη να σεβαστούν και να διασφαλίσουν ότι τα δικαιώματα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης, της ειρηνικής συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι και της θρησκείας μπορούν να ασκηθούν χωρίς διακρίσεις από όλους», είπε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με αυτήν, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πραγματοποίησε έρευνες σε χώρους και ναούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Τουλάχιστον τρεις κληρικοί αντιμετωπίζουν τώρα ποινικές διώξεις, μεταξύ άλλων για προδοσία και άρνηση της «ένοπλης επίθεσης» της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

«Προτρέπουμε τις ουκρανικές αρχές να διασφαλίσουν ότι οποιεσδήποτε τέτοιες έρευνες σε χώρους και ναούς είναι σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, ότι παρέχονται δικαιώματα δίκαιης δίκης σε όσους αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις και ότι τυχόν ποινικές κυρώσεις είναι συμβατές με τα δικαιώματα της ελευθερίας γνώμης, έκφρασης και θρησκείας», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

news.church.ua

Previous Article

Η απαγόρευση του UOC είναι συγκρίσιμη με τον διωγμό των πρώτων Χριστιανών

Next Article

Επικεφαλής των Ουνιτών: Θέλουμε να έχουμε πρόσβαση στη Λαύρα του Ποτσάεφ