Οικονομική εξουθένωση, πολιτική εκμετάλλευση… οργίζουν στο Αμύνταιο

Share:

 

Αγροτικές συγκεντρώσεις πυροδοτεί η υπαναχώρηση της βιομηχανίας κομπόστας ακόμα και από τη μετριοπαθή τιμή των 33-35 λεπτών το κιλό που είχε προαναγγείλει για τα συμπύρηνα ροδάκινα. Για τα δεδομένα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς, αυτή η τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο μεταφράζεται σε οικονομική υποβάθμιση των παραγωγών, σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Δήμου Αμυνταίου που είχε την πρωτοβουλία για την κάθοδο των τρακτέρ στους δρόμους της πόλης, το πρωί της Δευτέρας 8 Αυγούστου.

Βγήκαν τα τρακτέρ στο  Αμύνταιο, οικονομική εξουθένωση και πολιτική εκμετάλλευση… οργίζουν  

Σημειωτέον ότι τα ορεινά ροδάκινα του Αμύνταιου πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια πληρώθηκαν ακόμα και πάνω από 40 λεπτά το κιλό. Φέτος που τα έξοδα ήταν πολύ περισσότερα και η παραγωγή, λόγω της χαλαζόπτωσης, έχει μείνει μισή, τα όψιμα ροδάκινα του Αμύνταιου κινδυνεύουν να μείνουν στα αζήτητα. Και την ίδια ώρα, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν είναι ακόμα πουθενά.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, με τη δυναμική συμμετοχή 200 και πλέον αγροτών από την ευρύτερη περιοχή του Αμυνταίου πραγματοποιήθηκε στις 8 Αυγούστου συγκέντρωση στους δρόμους της πόλης. Το αίτημα προς την βιομηχανία, τουλάχιστον να «τηρήσει αυτά που έλεγε» όταν ανακοίνωνε 33-35 λεπτά το κιλό για το ποιοτικό και μη χαλαζοχτυπημένο συμπύρηνο ροδάκινο και προς την κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποζημιώσεις.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντώ Κρητικού στο Agronews, η τακτική της ανοικτής τιμής για προϊόντα όπως το συμπύρηνο αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα για τους αγρότες καθώς δεν είναι γνωστό πώς, πού και με τι ποσό θα πληρωθεί τελικώς ο παραγωγός, κατάσταση η οποία πολλές φορές οδηγεί σε εκτροχιασμό του οικονομικού προγραμματισμού.

Παράλληλα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αμυνταίου καλεί την πολιτεία να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών μέσω του ΕΛΓΑ, αντιμετωπίζοντας τη ζημιά που προέκυψε από τις χαλαζοπτώσεις το τελευταίο δίμηνο με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, ώστε η αποζημίωση να καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής, το οποίο είναι αυξημένο κατά 70% σε σχέση με πέρσι (από 700 ευρώ/στρ. έχει ανέβει στα 1.200 ευρώ/στρ.).

Μετά την μεγάλη χαλαζόπτωση στις αρχές Ιουλίου, οι αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου επιβαρύνθηκαν με επιπλέον κόστη για την καλλιέργεια του ροδάκινου. Η συγκομιδή έχει μεν αρχίσει, αλλά κανένα εργοστάσιο, και κανένας έμπορας, δεν θέλει ροδάκινα από την περιοχή, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι αναγκασμένοι, να τα ρίξουν από τα δέντρα κάτω, για να μην δημιουργήσουν προβλήματα την επόμενη χρονιά, και να τα καταστρέψουν με διάφορους τρόπους.

Ο όξινος καρπός του ροδάκινου, μπορεί να αποτελεί εξαιρετική τροφή για τον άνθρωπο αλλά σε μεγάλες ποσότητες προκαλεί μείωση της εδαφικής ποιότητας αν αφεθεί στη τύχη του και δεν μαζευτεί από τα δέντρα, με τους ροδακινοπαραγωγούς να υποχρεώνονται σε επιπλέον αυξημένα εργατικά κόστη «για να μαζέψουν την παραγωγή και να βρουν που θα την πετάξουν», όπως επισημαίνει η Διαμαντώ Κρητικού.

Aς σημειωθεί επίσης πως το γεγονός ότι η αποζημίωση σε αγροτικά προϊόντα έχει «ταβάνι» το οποίο δεν καλύπτει στις νέες συνθήκες το κόστος παραγωγής καθώς και ο συνυπολογισμός της λεγόμενης υπολειμματικής αξίας -για ένα προϊόν που δεν πωλείται- στο τελικό ποσό αποζημίωσης που λαμβάνει ο παραγωγός, αποτελούν σαφείς ενδείξεις των αλλαγών που χρειάζεται να γίνουν στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ενόψει της επικαιροποίησής του μέσα στον Σεπτέμβριο.

 

Σχετική ανακοίνωση του ΑΣ Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας»

«Στα «σαγόνια» των βιομηχάνων οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου.
Με τις πλάτες της Κυβέρνησης βιομήχανοι κονσερβοποιοί δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα καμία τιμή.  Σύμφωνα  με τις δηλώσεις, τις διάφορες προφάσεις και την τακτική του “άνοιξε κλείσε”  στις παραλαβές των προϊόντων ,προσπαθούν εκμεταλλευόμενοι τη χρονική περίοδο και το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε  οι αγρότες παραγωγοί να μας πάρουν τσάμπα την φετινή παραγωγή.

Οι αόριστες δηλώσεις κυβερνητικών βουλευτών και του υφυπουργού οικονομικών κ Βεζυροπουλου δεν δίνουν λύση στο εκρηκτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Ούτε φυσικά τρέφουμε αυταπάτες από τους βουλευτές της  αντιπολίτευσης που ξαφνικά τους έπιασε ο πόνος ,ενώ είναι νωπές ακόμα οι μνήμες από τα έργα και της ημέρες τους ως κυβερνήσεις που  έχοντας υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ οδήγησαν στην εγκατάλειψη δυναμικές καλλιέργειες και στο ξεκλήρισμα χιλιάδες βιοπαλαιστές αγρότες.  

 Δεν περιμέναμε βέβαια και καμιά σοβαρή τοποθέτηση από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ η οποία κατηγορεί την ΕΚΕ για έλλειψη ευθύνης και περιφρόνηση στους αγρότες.

Μα καλά τι περίμενε οι ΕΘΕΑΣ από τους βιομηχάνους να δείξουν συμπόνια και κατανόηση; Άλλωστε και η ίδια από συνεταιρισμούς ΑΕ ΑΕΒΕ απαρτίζεται, αγκαλιά με τους βιομηχάνους αποφασίζει στην Διεπαγγελματική τι και πόσο θα παραχθεί. Και φυσικά  έχει και τις ομάδες παραγωγών υπηρέτες για να συγκεντρώνουν για λογαριασμό τους την πρώτη ύλη και κάποιους αγροτικούς συλλόγους για να κρατάν τους κραδασμούς από τις αντιδράσεις των αγροτών. Κατέχει καλά το <<αντικείμενο>>, ας σταματήσει λοιπόν το δούλεμα.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι αγρότες είμαστε σκληρά αγωνιζόμενοι άνθρωποι και παλεύουμε για την επιβίωση μας ,που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε εισόδημα. Έχουμε παιδιά, φροντίζουμε γέρους εκτός από τον εαυτό μας και ταυτόχρονα χρειαζόμαστε εισόδημα  για να ξανά καλλιεργήσουμε να ξανά παράγουμε. Την ευθύνη για την όποια απώλεια εισοδήματος την φέρει αποκλειστικά και μόνο η κυβέρνηση και πρέπει να την αναλάβει.

Παίρνοντας υπόψη τις δυσκολίες της εποχής αλλά και την αναγκαιότητα που υπάρχει καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα γιατί έχουμε την πείρα πως μόνο με τους μαζικούς και επίμονους αγώνες και τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων της νεολαίας των γυναικών μπορούμε δώσουμε λύσεις στο πρόβλημα και να αποσπάσουμε κάποιες  κατακτήσεις

Διεκδικούμε:

  • Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα για την απορρόφηση των προϊόντων
  • Κατώτατη εγγυημένη τιμή πάνω του κόστους παραγωγής που να αφήνει ένα εισόδημα για να ζήσουμε και να ξανα καλλιεργήσουμε
  • Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα. Άμεσα να συμπεριληφθούν οι άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, μείωση του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι φτωχού αγρότη»

 

Υπενθυμίζεται πως ψήφισμα ενάντια στη διαμορφούμενη κατάσταση με τις παραδόσεις συμπύρηνου εξέδωσαν και οι ροδακινοπαραγωγοί στην Ημαθία, με τον τοπικό Αγροτικό Σύλλογο να καταγγέλει «τον εμπαιγμό της βιομηχανίας εις βάρος μας, επιθυμούμε την αποτροπή των όποιων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργούνται.

Αναλυτικά το ψήφισμα διαμαρτυρίας του ΑΣ Ημαθίας:

«Το τελευταίο διάστημα και βρισκόμενοι στην καρδιά της παραγωγής, πέραν των πολλών προβλημάτων (έλλειψη εργατικών χεριών, αύξηση κόστους παραγωγής κ.α.) που ταλανίζουν τους ροδακινοπαραγωγούς τη φετινή σεζόν, βλέπουμε να διαδραματίζεται ένα απαράδεκτο σκηνικό, με τη βιομηχανία να δρα ανενόχλητη χωρίς καμία παρέμβαση της πολιτείας, εις βάρος των παραγωγών, διακόπτοντας για όσο διάστημα θέλει και όποτε επιθυμεί, τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων, έχοντας ως σκοπό τη μείωση της τιμής των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν εκτίμηση του Προέδρου της ΕΚΕ , μάλιστα από το χειμώνα και σε καμία περίπτωση δε μπορεί να χαρακτηριστεί ΔΙΚΑΙΗ.

Η σκληρή στάση της βιομηχανίας απέναντι στους ροδακινοπαραγωγούς , είναι αδικαιολόγητη και διόλου ηθική, καθώς καθ’  όλη την καλλιεργητική περίοδο προέτρεπε του παραγωγούς να εφαρμόσουν τις οδηγίες της και σήμερα διακόπτει τις παραλαβές συμπύρηνων ροδάκινων ανά τακτά διαστήματα, οδηγώντας τους ροδακινοπαραγωγούς σε απόγνωση, καθώς βλέπουν μεγάλος μέρος της παραγωγής τους, να πηγαίνει στο χυμό ή ακόμη και να χάνεται.

Καταγγέλουμε

Τον εμπαιγμό της βιομηχανίας εις βάρος μας , και επιθυμούμε την αποτροπή των όποιων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών δημιουργούνται.

Την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ για την έως τώρα αδιάφορη στάση τους.

Αιτούμαστε

  • Την απορρόφηση όλων των ποσοτήτων συμπύρηνων ροδάκινων.
  • Τιμή τουλάχιστον των 0,33 – 0,35 ευρώ/κιλό που ήταν και εκτίμηση του προέδρου της ΕΚΕ.
  • Ενίσχυση των ροδακινοπαραγωγών, όπως γίνεται με την ζάχαρη, τα κουτιά κ.α. και δίνονται ενισχύσεις στη βιομηχανία, κατά τον ίδιο τρόπο, τώρα, σε μια περίοδο κρίσης, όπου έχουν χαθεί ποσότητες ροδάκινων και το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη.
  • Επίσης, όσον αφορά τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσαν οι άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις(Ιούνιο και Ιούλιο) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα και βερίκοκα και αρνείται ο ΕΛΓΑ να τις αποζημιώσει, ζητούμε να δοθούν άμεσα , ΔΙΚΑΙΕΣ ενισχύσεις μέσω χρηματοδοτικού εργαλείου ή να υπάρξει τροποποιητική του κανονισμού του ΕΛΓΑ όπως συνέβη στο παρελθόν(Ασθένεια κλαδοσπόριο) αλλά και σε άλλες καλλιέργειες (Προανθικό στάδιο).

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας»

agronews.gr

Previous Article

Η Ιστορία της Απάτης της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη

Next Article

Ένας λάθος υπολογισμός ή ατύχημα στο στενό της Ταϊβάν θα φέρει επιδείνωση