Οι αρχές της Λετονίας καλούν τον Πατριάρχη Κύριλλο να εκδώσει τόμο αυτοκεφαλίας στην τοπική εκκλησία

Share:

 

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2022 το υπουργικό συμβούλιο της Λεττονίας εξουσιοδότησε τον υπουργό Δικαιοσύνης Janis Bordans να απευθύνει έκκληση στον Πατριάρχη Κύριλλο εκ μέρους του κράτους για την έκδοση τόμου αυτοκεφαλίας στην τοπική Ὀρθόδοξη Εκκλησία (LOC).

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα στείλει επιστολή στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με την οποία θα ενημερώσει τον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις τροπολογίες που ενέκρινε το νομοθετικό τμήμα της κυβέρνησης, οι οποίες νομικά ορίζουν και παγιώνουν το ανεξάρτητο καθεστώς της LOC.  Αυτό θα επιτρέψει στη Λετονική Ορθόδοξη Εκκλησία να εκπληρώσει τις νέες απαιτήσεις του νόμου, συμπεριλαμβανομένης της δράσης ως πλήρως αυτόνομης και ανεξάρτητης Εκκλησίας σε κοινωνία με το λετονικό κράτος και άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσεις, η Λετονία αναγνωρίζει ότι η LOC, με όλες τις επισκοπές, τις ενορίες και τους θεσμούς του, αυτοδιοικείται και είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε εκκλησιαστική αρχή εκτός Λετονίας.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, με πρωτοβουλία του Προέδρου Egils Levits, το νομοθετικό τμήμα της λετονικής κυβέρνησης κήρυξε την ανεξαρτησία της Λετονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  από το Πατριαρχείο Μόσχας και ζήτησε από την LOC να τροποποιήσει τον Καταστατικό της Χάρτη έως τις 31 Οκτωβρίου. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία ωμή παρέμβαση των κοσμικών αρχών στις εκκλησιαστικές υποθέσεις.

Όπως έγραψε η ΕΟΔ, η Εκκλησία της Λετονίας έκρινε ότι οι νομοθετικές αλλαγές δεν αφορούν το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας .

Πληροφορίες από spzh.news

Previous Article

Προσευχηθείτε για την επανένωση της Αγίας Ρωσίας

Next Article

Πατριάρχης Σερβίας: έκκληση για προσευχή υπέρ της ιερότητας του γάμου