Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσαν την τέλεση Θ. Λειτουργίας στην Πρίστινα

Share:

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαγόρευσαν την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, χωρίς καμία νομική βάση, στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα.

Αρκετές ημέρες πριν από την Εορτή της Ανάληψης, η Μητρόπολη Raška-Prizren, με τις καλύτερες προθέσεις, ενημέρωσε την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου για την προγραμματισμένη θρησκευτική τελετή στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού  στην Πρίστινα στις 24 Μαΐου, με σκοπό την διασφάλιση της θρησκευτικής συγκέντρωσης και οργάνωσης της στάθμευσης οχημάτων. Την Τετάρτη, 23 Μαΐου, η ενορία μας στην Πρίστινα ενημερώθηκε ανεπίσημα, και μόνο προφορικά, από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου ότι απαγορεύθηκε στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία να τελέσει τη θ. λειτουργία με αφορμή την εορτή της Αναλήψεως στον Καθεδρικό Ναό μας του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα. Ο ιερέας μας ενημερώθηκε προφορικά ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου απαγορεύουν τη διενέργεια θρησκευτικών τελετών στον καθεδρικό μας ναό στην Πρίστινα «όσο συνεχίζεται η μήνυση του Πανεπιστημίου της Πρίστινα κατά της Επισκοπής Raška-Prizren. ” καθώς και για υποτιθέμενους και απροσδιόριστους λόγους ασφαλείας. Καμία γραπτή απόφαση δεν παραδόθηκε στον ιερέα για αυτήν την υπόθεση.

Λαμβάνοντας υπόψη μια από τις δικαιολογίες για την απαγόρευση χρήσης του καθεδρικού ναού του Χριστού Σωτήρος στην Πρίστινα είναι η αγωγή του Πανεπιστημίου της Πρίστινα κατά της Επισκοπής Raška-Prizren το 2018 (η οποία έκτοτε είναι στάσιμη λόγω μιας σειράς διαδικαστικών λόγων), είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πριν από μια δεσμευτική και οριστική δικαστική απόφαση, ο νόμιμος ιδιοκτήτης του ακινήτου, και ιδιαίτερα ενός θρησκευτικού χώρου, δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόσβαση και τη χρήση ενός τόπου λατρείας οπουδήποτε στον δημοκρατικό κόσμο. Σύμφωνα με τη διεθνή αρχή του «τεκμηρίου αθωότητας», η οποία ισχύει τόσο για ποινικά όσο και για αστικά ζητήματα, η ύπαρξη διένεξης δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για την αποτροπή της ελεύθερης χρήσης περιουσίας, η οποία νομίμως εξακολουθεί να αναφέρεται στο κτηματολόγιο ως ιδιοκτησία της SOC, και ακόμη περισσότερο δεν διακιολογεί την παραβίαση των θεσμοθετημένων δικαιωμάτων για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και των θρησκευτικών τελετών, που ορίζονται σαφώς στη νομοθεσία του Κοσσυφοπεδίου. Διαφορετικά, ο καθένας θα μπορούσε αυθαίρετα να αμφισβητήσει την ιδιοκτησία και να παραβιάσει θεμελιώδη θρησκευτικά και ανθρώπινα δικαιώματα με ψευδείς κατηγορίες. Επομένως, σύμφωνα με όλα τα διεθνή πρότυπα, η περιουσία της SOC είναι απαραβίαστη μέχρις ότου μια δικαστική απόφαση αποδείξει το αντίθετο και εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι αυτό το θέμα έχει επισημανθεί στην Έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών του 2022 για τη Θρησκευτική Ελευθερία στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία υποδηλώνει ύπαρξη συστηματικής παραβίασης των νομικά ρυθμιζόμενων θρησκευτικών δικαιωμάτων της SOC. Εν τω μεταξύ, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου απέτυχε να δώσει γραπτή απάντηση στις ανησυχίες που εξέφρασε η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (SOC). Εξάλλου, δεν έχουν εκδώσει γραπτή απαγόρευση λατρείας που να τεκμηριώνεται από οποιαδήποτε δικαστική απόφαση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι δεν υπάρχουν έγκυρες νομικές βάσεις για την έκδοση μιας τέτοιας απαγόρευσης. Κατά συνέπεια, η απαγόρευση διατυπώθηκε απλώς προφορικά, υπονοώντας τον κίνδυνο ενδεχόμενου επεισοδίου εάν η Εκκλησία ασκήσει το συνταγματικά προστατευμένο δικαίωμά της στην ελευθερία της λατρείας.

Η επανειλημμένη απαγόρευση της Θ. Λειτουργίας της Εκκλησίας μας, σε συνδυασμό με το συνολικό κλίμα και τις καθημερινές προσπάθειες περαιτέρω υπονόμευσης των δικαιωμάτων μας, επαναλαμβάνουν την ανάγκη για τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο να αποκτήσει ενισχυμένη νομική προστασία. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποτραπεί η μελλοντική κατάχρηση δικαιωμάτων και νόμων, ιδιαίτερα των θρησκευτικών ελευθεριών, από τους θεσμούς του Κοσσυφοπεδίου. Με την απαγόρευση αυτής της συγκέντρωσης, την άρνηση εφαρμογής ορισμένων νομικών και δικαστικών υποχρεώσεων έναντι της SOC και την άρνηση πρόσβασης σε κληρικούς και πιστούς σε ορισμένους θρησκευτικούς χώρους στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου, αποδεικνύεται κατηγορηματικά ότι πραγματοποιείται μια σοβαρή και κλιμακούμενη κατάσταση θρησκευτικών, εθνοτικών και νομικών διακρίσεων. .

Με την ευκαιρία αυτή, η Μητρόπολη Raška-Prizren εκφράζει την πιο έντονη διαμαρτυρία της για την κατάφωρη παραβίαση των θρησκευτικών της δικαιωμάτων και την κατάχρηση των νόμων από την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει την ελευθερία του συνέρχεσθαι, τη λατρεία και την ασφάλεια των θρησκευτικών τόπων. Η Μητρόπολη δεσμεύεται να αξιοποιήσει όλες τις νόμιμες οδούς για την επίλυση αυτού του ζητήματος με αυστηρή τήρηση του νόμου.

eparhija-prizren.com

Previous Article

Ἡ μεγαλύτερη λιτανεία στήν ἱστορία τοῦ Βελιγραδίου

Next Article

Η OCU ανακοίνωσε κοινή λειτουργία με τους Λουθηρανούς