Οι Βέλγοι απεργούν κατά της αύξησης του κόστους ζωής

Share:

φωτογραφία αρχείου

 

Τα τρία μεγαλύτερα συνδικάτα διοργάνωσαν εθνική απεργία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να διαμαρτυρηθούν κατά της μισθολογικής νομοθεσίας και να απαιτήσουν περισσότερη αγοραστική δύναμη για τους εργαζόμενους, ξεκινώντας μια σειρά από απεργίες σε εθνικό επίπεδο αυτή την εβδομάδα.

Εν μέσω αποδυναμωμένης αγοραστικής δύναμης και αύξησης του κόστους ζωής, τα μεγαλύτερα συνδικάτα του Βελγίου κάλεσαν σε εθνική απεργία στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (20 Ιουνίου). Τα συνδικάτα ασχολήθηκαν κυρίως και προσπάθησαν να αλλάξουν μια νομοθεσία του 1996, η οποία περιορίζει τις μισθολογικές προσαρμογές στο 0,4%.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, περίπου 70.000-80.000 διαδηλωτές έκαναν το ταξίδι στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη στις μισθολογικές διαπραγματεύσεις. Η απεργία προκάλεσε μεγάλες διαταραχές στις δημόσιες συγκοινωνίες και τη μετακίνηση σε όλη την πόλη.

«Πολλοί άνθρωποι σκάβουν αυτή τη στιγμή τις αποταμιεύσεις τους, αν έχουν καθόλου. Πολλοί άνθρωποι είναι ευάλωτοι και δυσκολεύονται να ζήσουν», δήλωσε η Μαρί-Ελένα Σκα, γενική γραμματέας του εργατικού συνδικάτου CSC, ενός από τα συνδικάτα που συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες.

 

 

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες των συνδικάτων, αλλά η αποζημίωση της αγοραστικής δύναμης ρυθμίζεται πολύ καλύτερα στη χώρα μας από ό,τι σε άλλες χώρες. Όλοι πρέπει να κρατηθούμε», δήλωσε τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου στο βελγικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF, αναφερόμενος στην αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών στη χώρα.

«Η αυτόματη αναπροσαρμογή [των μισθών] λειτουργεί. Είχαμε ήδη τέσσερις αυξήσεις του δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί, τα επιδόματα ή οι συντάξεις των ανθρώπων έχουν αυξηθεί τέσσερις φορές στη σειρά κατά 2%. Σε άλλες χώρες γίνονται συζητήσεις για να καθοριστεί πώς θα αντισταθμιστεί η αγοραστική δύναμη, ενώ στο Βέλγιο αυτό γίνεται αυτόματα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Η διαμαρτυρία έδωσε το έναυσμα για μια σειρά άλλων διαδηλώσεων σε όλο το Βέλγιο. Το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου Zaventem των Βρυξελλών, του μεγαλύτερου της χώρας, προχώρησε επίσης σε απεργία αυτή τη Δευτέρα (20 Ιουνίου) εν μέσω ελλείψεων προσωπικού.

Το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου διαμαρτυρήθηκε για τις δυσκολίες διαχείρισης της μεγάλης εισροής επιβατών μετά τη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19, η οποία δημιούργησε πάνω από 8ωρες ουρές αναμονής στον έλεγχο ασφαλείας το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ως αποτέλεσμα, όλες οι αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο ακυρώθηκαν τη Δευτέρα. Το προσωπικό του αερομεταφορέα του Βελγίου, Brussels Airlines, πρόκειται επίσης να απεργήσει αργότερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενο υψηλή εργασιακή πίεση.

euractiv.gr

Previous Article

Περαιτέρω προσέγγιση Αλβανίας – Κοσσυφοπεδίου

Next Article

Κοινωνική Μηχανική μέσω Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων