Οι ΗΠΑ πιέζουν την Εκκλησία της Ελλάδος να αναγνωρίσει την ουκρανική αυτοκεφαλία

Share:

Ασφυκτική η πίεση που ασκεί η αμερικανική διπλωματία στον Αρχιεπίσκοπο και γενικότερα σε όλη την Ελλαδική Εκκλησία να αναγνωρίσει την σχισματική Ουκρανική Εκκλησία. Γνωρίζουν οι Αμερικάνοι και το Φανάρι την αποδοχή που έχει η Ελλαδική Εκκλησία σε όλους τους Ορθοδόξους. Μια αναγνώριση των σχισματικών από την Ελλαδική Εκκλησία θα είναι ολέθρια για την Ορθοδοξία.

Προβληματισμό προκαλούν σε στελέχη της Εκκλησίας οι «αμερικανικές συμβουλές», για την αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές ως την Παρασκευή.

Δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους κύκλοι της Εκκλησίας για την επίσπευση των συζητήσεων για το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος συνεδριάζει από σήμερα έως και την Παρασκευή, προκειμένου να ασχοληθεί με τα θέματα της ημερησίας διάταξής της.

Επί τάπητος θα βρεθεί και το ζήτημα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παραχώρησε στη σχισματική ορθόδοξη εκκλησία της Ουκρανίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, οι αμερικανικές πιέσεις έφεραν νωρίτερα τη συζήτηση για την αυτοκεφαλία, η οποία είχε προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

«Αρχικά, γνωρίζαμε ότι οι ειδικές επιτροπές αναμενόταν να παραδώσουν το πόρισμά τους σε κάποιους μήνες και όχι αυτές τις μέρες, ώστε το θέμα να έφτανε στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τον Οκτώβριο και όχι τώρα», αναφέρουν εκκλησιαστικές πηγές στο Sputnik.

Η διαδικασία φαίνεται να επισπεύθηκε αμέσως μετά την επίσκεψη πέντε Αμερικανών διπλωματών στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στις αρχές Μαΐου, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις, o Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πατρών απαντά:

«Οι ιεράρχες στη Σύνοδο ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και δεν θα μπορούσαμε να τους δώσουμε συμβουλές», ενώ την ίδια ώρα τονίζει ότι:

«Είναι καλό να ανοίγουμε τις πόρτες μας σε διπλωμάτες και σε όλους τους επισκέπτες, το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να ενστερνιζόμαστε όλα όσα μας λένε, από όπου και αν προέρχονται».

Ο ίδιος είχε τοποθετηθεί στις αρχές Φεβρουαρίου για το ζήτημα με άρθρο του που έφερε τον τίτλο «Ουκρανικό αυτοκέφαλο ή κακοκέφαλο;».

«Είναι πρόβλημα όταν η Εκκλησία γίνεται μέρος του γεωπολιτικού προβλήματος. Χάνει από αυτό. Θα έπρεπε σε καταστάσεις δύσκολες γεωπολιτικά, η εκκλησία να τηρεί ουδετερότητα. Προπαντός να έχει μια στάση που στηρίζεται στους κανόνες, στις παραδόσεις της και την εκκλησιαστική ζωή. Να μην προτάσσονται ξένα και αλλότρια συμφέροντα, ως προς τον σκοπό της Εκκλησίας. Αλίμονο σε όσους στερούν αυτό το δικαίωμα, γιατί η Εκκλησία τότε θα πάψει να είναι Εκκλησία», επισημαίνει στο Sputnik o Πρωτοπρεσβύτερος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος.

Ερωτηθείς για το πώς πιστεύει ότι μπορεί να αποκατασταθεί το σχίσμα των Εκκλησιών, απαντά πως αν υπάρξει μετάνοια θα βρεθεί ο τρόπος και η διαδικασία. «Στην περίπτωση αυτή πρέπει να υπάρξει μια πανορθόδοξη σύνοδος, όπως λύνονταν παλαιότερα τέτοια ζητήματα. Δεν είναι πλέον ένα ζήτημα, που αφορά μόνο κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά όλη την Εκκλησία και μόνο σε πανορθόδοξο επίπεδο μπορεί να λυθεί. Αλλά αν δεν υπάρξει μετάνοια όσων προκάλεσαν το σχίσμα, τότε η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα», προσθέτει.

Οι εισηγήσεις

«H Εκκλησία μας είναι ανεξάρτητη, από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και θα αποφασίσει όποτε εκείνη το επιθυμεί. Σίγουρα θα συζητηθεί η αυτοκεφαλία, δεν σημαίνει όμως ότι θα έχουμε την τελική απόφαση ως την Παρασκευή», επισημαίνει μια άλλη εκκλησιαστική πηγή στο Sputnik.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα γίνει αποδέκτης εισηγήσεων για Πανορθόδοξη Σύνοδο, από κάποιους μητροπολίτες, οι οποίες θα συζητηθούν, ενώ θα ακουστούν πολλές απόψεις, τόσο υπέρ όσο και κατά της αυτοκεφαλίας.

Χθες το απόγευμα, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Sputnik, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου του εξέφρασε την άποψη, ότι η ελληνική Εκκλησία δεν πρέπει να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία, καθώς θα βαθύνει επιπλέον το ρήγμα στον ορθόδοξο κόσμο.

Εν τω μεταξύ, η Εκκλησία της Ελλάδος υποδέχεται σήμερα στην Αθήνα τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η επίσκεψη γίνεται με αφορμή το ουκρανικό ζήτημα όπου και αναμένεται να θέσει στον Αρχιεπίσκοπο το σκεπτικό της απόφασής του, ενώ σημειώνεται ότι οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχαν βρεθεί σε τέλμα το προηγούμενο διάστημα με αφορμή σειρά ζητημάτων.

Την ίδια στιγμή, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, δίνοντας μια ιδιαίτερη σημειολογία στην επίσκεψή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από μερικούς μήνες ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στα κίνητρα Βαρθολομαίου για την παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην ουκρανική εκκλησία εκτίμησε πως «τα χρήματα και η αμερικανική ενθάρρυνση αποτέλεσαν κλειδί για την απόφαση του Βαρθολομαίου να στηρίξει την αυτοκεφαλία στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο ένα «συμβούλιο ενοποίησης», το οποίο συνένωσε δύο μη κανονικές ουκρανικές ορθόδοξες εκκλησίες: την Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου του Κιέβου και την Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και άλλες κανονικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, έχουν αρνηθεί να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα της «ενωτικής συνόδου», επιμένοντας ότι η Κωνσταντινούπολη νομιμοποίησε το σχίσμα και προσθέτοντας ότι η ημέρα που υπογράφηκε ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας ήταν «τραγική» για την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είχε υπογράψει και παραδώσει στον Επιφάνιο Δουμένκο, τον Τόμο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη Ουκρανική Εκκλησία. Οι δύο τελετές πραγματοποιήθηκαν στο Φανάρι, παρουσία και πάλι του πρόεδρου της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν είχε αναγνωρίσει μέχρι τη στιγμή εκείνη τη νέα Ουκρανική Εκκλησία, εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει κατά το παρελθόν σχολιάσει την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος» και υποστηρίζοντας ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

sputniknews.gr

Previous Article

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Δ.Ι.Σ. για τον μήνα Μάιο

Next Article

Την Τετάρτη συνεδριάζει η Δ.Ι.Σ.