Οι μεμονωμένες αναγνωρίσεις της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, οδηγούν σε μεγαλύτερη διάσπαση

Share:

Του Β. Χαραλάμπους, θεολόγου

Ενόψει της συζήτησης στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδας για το Ουκρανικό, μεγαλώνει και η λύπη του πληρώματος της Εκκλησίας, με τη βεβαιότητα μάλιστα μεγαλύτερης διάσπασης στην Εκκλησιαστική ενότητα. Θα στηρίξει η Εκκλησία της Ελλάδας, τον παραγκωνισμό της Αυτόνομης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μιας Εκκλησίας με 12,000 και πλέον ενορίες;

Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς την αντίδραση του Πατριαρχείου Ρωσίας. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις οδυνηρές συνέπειες μιας μεμονωμένης επίσημης αναγνώρισης της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Ήδη έγινε αναφορά στο θέμα τούτο από το Πατριαρχείο Ρωσίας, με την οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες μιας τέτοιας ενέργειας.

Οι μεμονωμένες αναγνωρίσεις της Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάσπαση. Θα είναι αναπόφευκτη μια τέτοια λυπηρή εξέλιξη. Δεν υπάρχει χροία μεμονωμένων αναγνωρίσεων από μέρους των Τοπικών Εκκλησιών, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστές εκ των προτέρων οι συνέπειες τέτοιων ενεργειών. Σκοπός είναι η Αυτοκεφαλία ή η Εκκλησιαστική ενότητα; Αλίμονο αν υπάρξει διάσπαση Τοπικών Εκκλησιών σε στηρίζοντες και μη, την Εκχώρηση Τόμου Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία. Πανορθόδοξη Σύνοδος θα επιλύσει το πρόβλημα.

Ας παραταθεί λοιπόν η επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας της Ελλάδας, μέχρι τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό. Αν γίνει τούτο, πιθανώς να έχουμε και το επιπρόσθετο καλό, για εκείνους που τηρούν μονομέρεια στο Ουκρανικό και ευκαιριακά εγκαταλείπουν τις ύβρεις και τα τόσα απαξιωτικά για τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας. Κάποιοι από αυτούς πιθανόν να συνηθίσουν στη χριστιανική ευπρέπεια όταν αναφέρονται στον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας και να εγκαταλείψουν την απρέπεια να τον καλούν μόνο με το επίθετο, ωσάν να πρόκειται για κάποιο βουλευτή ή το χειρότερο να τον καλούν με υβριστικούς επιθετικούς προσδιορισμούς. Αν μακρύνει η επίσημη τοποθέτηση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας μέχρι τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό, θα έχει και τούτη τη συνέπεια, επειδή η επιλογή της απρέπειας των απαξιωτικών ύβρεων προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας δεν θα ‘’συμφέρει’’ στη μονομέρεια που τηρούν στο Ουκρανικό. Η παράταση της απόφασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, μέχρι τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό, πολύ πιθανόν να έχει και τούτο το καλό.

Πανορθόδοξη Σύνοδος θα επιλύσει το πρόβλημα. Γιατί δεν συγκαλείται Πανορθόδοξη Σύνοδος; Η κρισιμότητα της κατάστασης όσον αφορά την Εκκλησιαστική ενότητα είναι τέτοια, που επιβάλλει τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου. Μόνο Συνοδικά θα επιλυθεί το περίπλοκο και ιδιάζον αυτό πρόβλημα και θα αποτραπεί μεγάλο σχίσμα. Ας παραταθεί λοιπόν η επίσημη τοποθέτηση της Εκκλησίας της Ελλάδας, μέχρι τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό. Εκτός και αν η επίσημη και ευεργετική για την Εκκλησιαστική ενότητα θέση της Εκκλησίας της Ελλάδας, είναι η σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου για το Ουκρανικό.

Previous Article

Μήνυμα στον Ιερώνυμο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: «Μην βιάζεστε για την ουκρανική αυτοκεφαλία»

Next Article

Πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Διαβάστε ακόμα