Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν τους σχισματικούς του Κιέβου

Share:

Οι τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες σε όλον τον κόσμο θα υπερασπιστούν τους κανόνες και δε θα αναγνωρίσουν τους σχισματικούς της Ουκρανίας που υποστηρίζονται από την Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων του Βολοκολαμάσκ, μιλώντας στο Sputnik.

«Ελπίζω ότι οι τοπικές Εκκλησίες συνειδητοποιούν την καταστροφή αυτού που συμβαίνει τώρα. Και ακριβώς όπως η Σερβική Εκκλησία δήλωσε με σαφήνεια ότι δεν αναγνωρίζει την άρση του αναθέματος από τους σχισματικούς, (ότι) δεν αναγνωρίζει σχισματικούς ως κανονική Εκκλησία και ακριβώς όπως η Πολωνική Εκκλησία πρόσφατα δήλωσε το ίδιο, ελπίζω ότι και οι άλλες Εκκλησίες θα έχουν την ίδια θέση», δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Ο Μητροπολίτης ολοκλήρωσε πρόσφατα τις επισκέψεις του στα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Αντιοχείας, σε Αίγυπτο και Συρία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επικοινωνία με το Πατριαρχείο Αντιοχείας και με τον Πατριάρχη Ιωάννη Ι’ ήταν πολύ θερμή. «Φυσικά, δε θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τη συζήτηση για το τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία και τις ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης, τις οποίες η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί ότι υποστηρίζουν το σχίσμα, που εμείς χαρακτηρίζουμε ως εισβολή στην κανονική μας επικράτεια», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί δημόσια για το ζήτημα, επισήμανε ο Ιλαρίων. «Καθώς, όμως, τα γεγονότα εξελίσσονται, πρέπει να αντιδράσουμε σε αυτά ξανά. Ελπίζουμε ότι στο εγγύς μέλλον το Πατριαρχείο Αντιόχειας θα αντιδράσει και πάλι στα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων.

Πηγή: Sputnik

Previous Article

Παραιτείται ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος;

Next Article

Η Πολωνική Ορθόδοξη Εκκλησία απαγόρευσε τις επαφές με τους σχισματικούς του Κιέβου