Οι ορθόδοξοι Σέρβοι βιώνουν νέο κύμα επιθέσεων στο Κόσσοβο

Share:

Την παραμονή της εορτής της Πεντηκοστής, έγινε μια σειρά από επιθέσεις στις περιουσίες των ορθόδοξων Σέρβων στο Κόσσοβο. Στις 11 Ιουνίου του 2022, ληστές προσπάθησαν να μπουν στο ενοριακό οίκημα που ανήκει στον Ιερό Ναό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, στο χωριό Οσογιάν του Κοσσόβου, όπου, μετά από τις εθνικές εκκαθαρίσεις είχαν επιστρέψει για μόνιμη διαμονή οι ορθόδοξοι Σέρβοι. Οι ληστές έφτασαν στο ενοριακό οίκημα αργά το βράδυ, αλλά τους αντιλήφθηκε ο ντόπιος ιερέας και τους εμπόδισε να προχωρήσουν στο έγκλημα. Δεν είναι πρώτη φορά που προσπαθούν να ληστέψουν το ενοριακό οίκημα, αν και οι υπαίτιοι δεν έχουν ακόμα λογοδοτήσει, όπως γράφει η ιστοσελίδα «Pravlife».

Το επεισόδιο με το συγκεκριμένο ενοριακό οίκημα ήταν το τρίτο στη σειρά που εκδηλώθηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Πριν από αυτό, είχε γίνει ληστεία σε δύο καταστήματα που ανήκουν σε Σέρβους, στο χωριό Βελίκα-Χότσα, από όπου έκλεψαν όλες τις ταμιακές μηχανές με τα χρήματα και σχεδόν όλα τα αντικείμενα. Για τους Σέρβους που μένουν σε αυτό το ενκλάβιο των Μετοχίων και που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες, τα καταστήματα αυτά ήταν σημαντική πηγή εσόδων, όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση του Κοσσόβου και των Μετοχίων της Σερβικής Κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η σειρά των επεισοδίων αποδεικνύει ότι έχουμε νέο κύμα της εθνοτικής μισαλλοδοξίας προς τους Σέρβους του Κοσσόβου και των Μετοχίων, όπως επίσης και ότι η παγκόσμια κοινότητα καλείται να δώσει σοβαρές εξετάσεις με θέμα την ασφάλεια στην περιοχή».

Όσο οι Σέρβοι δεν μπορούν να γιορτάζουν την πανήγυρη του ναού τους, όσο ληστεύουν τις περιουσίες τους, βεβηλώνουν τα ιερά τους, και όσο η ίδια η ύπαρξή τους βρίσκεται σε κίνδυνο, τότε όλα αυτά, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης, «προκαλούν πρόσθετη ανησυχία για το λαό που ζει νότια του Ιμπάρ». Η υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας μπροστά σε αυτήν την κατάσταση είναι «να σπάσει το τείχος της σιωπής με συγκεκριμένες ενέργειες από την πλευρά της».

Μετάφραση για την πύλη gr.pravoslavie.ru: Αναστασία Νταβίντοβα

raskolam.net

6/16/2022

Previous Article

Βολοκολάμσκ Αντώνιος: ”Προσπαθούν να επιβάλλουν μια εκκλησιολογία ξένη προς την Ορθοδοξία”

Next Article

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Ουκρανίας