Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα πρέπει να συζητούνται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Share:

Γαβρίλωφ: οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας θα πρέπει να συζητούνται στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

“Η Ουκρανία πρέπει να εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε έναντι της διεθνούς κοινότητας, και να ξεριζώσει κάθε μορφή ψευδοθρησκευτικού ολοκληρωτισμού”, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας για την Ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και Επί Θεμάτων Κοινωνικών και Θρησκευτικών Ενώσεων Σεργκέι Γαβρίλωφ, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία μεταβιβάσεως στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ φακέλου, που περιέχει περιστατικά παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε από το Πατριαρχείο Μόσχας ότι ο Διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός «Κοινωνική Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συγκεντρώνει έγγραφα, προκειμένου να παρουσιάσει στη 45η συνεδρία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, υπόθεση περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην πόλη Ζολότσεφ της Περιφέρειας Λεοπόλεως.

Κατά τη γνώμη του Γαβρίλωφ, η Ουκρανία σήμερα «θερίζει τους καρπούς μιας εξαιρετικά κοντόφθαλμης και επιθετικής πολιτικής παρεμβάσεως στα εσωτερικά, την οποία εφάρμοσε από το 2014».

«Είναι και ο δυναμικός προσηλυτισμός των Ελληνόρρυθμων καθολικών (ουνιτών) στην Ορθόδοξη Ουκρανία, ο οποίος οδήγησε στη θρησκευτική εξαγρίωση. Είναι και ορισμένες απόπειρες του πρώην προέδρου Πέτρου Ποροσένκο να εκμεταλλευτεί το «θρησκευτικό» στοιχείο για την επίτευξη πολιτικών σκοπών. Υπό τις συνθήκες της παγκοσμιοποιήσεως, αναμφιβόλως, αυξάνεται απότομα η επιδίωξη βασικών πνευματικών αξιών από τους ανθρώπους. Επιθετικές δυνάμεις, έχοντας επίγνωση της σπουδαιότητας του «θρησκευτικού» παράγοντα, τον εκμεταλλεύονται έντονα», επεσήμανε ο Γαβρίλωφ.

Ως παράδειγμα παρέθεσε το Μαυροβούνιο, όπου ο ηγέτης του κόμματος, το οποίο κυβερνούσε επί τριάντα και πλέον χρόνια, Μίλο Τζουκάνοβιτς, επιχείρησε να επινοήσει τη δική του ψευδοθρησκευτική ομάδα, με σκοπό τη διαίρεση της Ορθοδοξίας και τη διοίκηση της χώρας. Σύμφωνα με τον βουλευτή, και στην Ουκρανία ριζοσπαστικές εξτρεμιστικές δυνάμεις, αλλότριες προς τον χριστιανισμό, εκμεταλλεύονται τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», την οποία δημιούργησε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος για την πολιτική διοίκηση του πληθυσμού και την κατασκευή, βάσει ναζιστικών προτύπων, μιας ολοκληρωτικής κοινότητας.

«Είναι κατανοητό, ότι η Ορθοδοξία δεν εδράζεται πάνω σε μια τέτοια βάση … Ενέργειες, οι οποίες αποβλέπουν στην κατάληψη ναών, υπαγορεύονται από τον εκτοπισμό του παραδοσιακού χριστιανισμού και τη δημιουργία μιας εξτρεμιστικής κοινωνίας. Γι᾽ αυτό είναι άκρως σημαντικό να υποστηριχθούν οι πρωτοβουλίες των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ειδικότερα του οργανισμού «Κοινωνική Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων». Τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπεριλαμβάνουν το δικαίωμα στην ελευθερία της συνειδήσεως, στην επιλογή γλώσσας, στην ακολούθηση των παραδόσεων του πολιτισμού», ανέφερε ο Γαβρίλωβ.

Θεωρεί ότι η Ουκρανία έχει την ευκαιρία να επανέλθει «σε κατάσταση μιας ελεύθερης κοινωνίας, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι απαρασάλευτα και ιερά». Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να αναδειχθεί σε κορυφαίο και στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και στους ευρωασιατικούς χώρους, πιστεύει ο επικεφαλής της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας.

Το 2018, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε προέδρου της Ουκρανίας Πέτρου Ποροσένκο και του Οικουμενικού Πατριάρχη, συνήλθε στο Κίεβο «η Αυτοκέφαλη Ενωτική Σύνοδος», όπου δύο σχισματικοί οργανισμοί συγκρότησαν μια σχισματική δομή, τη λεγόμενη «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (ΟΕΟ), η οποία έλαβε τον τόμο «αυτοκεφαλίας» από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο. Τον Οκτώβριο του 2018, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Εξαιτίας της αναγνωρίσεως των ουκρανών σχισματικών από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ενισχύθηκε σημαντικά η πίεση στην κανονική εκκλησία στην Ουκρανία. Η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία προέβη στην παρακάτω δήλωση σχετικά με την απροκάλυπτη διάκριση και τους διωγμούς σε βάρος της από τις Αρχές, τα μέλη εθνικιστικών μορφωμάτων και σχισματικών οντοτήτων καθώς και την πληροφοριακή εκστρατεία σε βάρος της στα ουκρανικά ΜΜΕ: ” έλαβαν χώρα καταλήψεις ναών της κανονικής εκκλησίας, πραγματοποιήθηκαν διώξεις κληρικών, κατασχέσεις οικοπέδων, όπου ευρίσκονταν μονές της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Άμα τη αποχωρήσει του Πέτρου Ποροσένκο από τη θέση του προέδρου της χώρας, οι διώξεις κατά της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μειώθηκαν, χωρίς ωστόσο να σταματήσουν”.

Μετάφραση του Βασιλείου Μεταφράστωφ

ria.ru

Previous Article

Ποῦ ἐξωθεῖ τὴν ὁμογένειαν ὁ Ἀμερικῆς;

Next Article

Σουηδία: Aπαγόρευσαν σε μαθητή να φορά τον σταυρό του σε σχολική φωτογραφία

Διαβάστε ακόμα