“Το θέμα των αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τις ζημιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν έχει επιλυθεί ποτέ στην Ελλάδα, και είναι ένας τομέας συνεργασίας μεταξύ Πολωνίας και Ελλάδας”.
Αυτό δήλωσε ο Αρτούρ Λομπάρτ, Πολωνός Πρέσβης στην Αθήνα, σε συνέντευξή του στο Πολωνικό Πρακτορείο Τύπου (PAP).
«Επισημάναμε στη γερμανική πλευρά ότι εκτός από τις συνομιλίες για τις αποζημιώσεις, είναι σημαντικό να τιμούμε τη μνήμη των Πολωνών θυμάτων», δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής του ΥΠΕΞ συντηρώντας το ζήτημα.
«Οι πολύ θετικές συναντήσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Αρκάντιους Μουλαρτσούκ στην Ελλάδα έδειξαν ότι η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται για συνεργασία στον τομέα αυτό με την Πολωνία», πρόσθεσε Ο Πωλονός αξιωματούχος.
«Οι ελληνοπολωνικές συνομιλίες σίγουρα θα συνεχιστούν», δήλωσε ο Λόμπαρτ.
Στα μέσα Ιουνίου, η Πρεσβεία της Πολωνίας στην Αθήνα, μαζί με Έλληνες εταίρους και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, θα διοργανώσουν διεθνές συνέδριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εστιάζοντας κυρίως στις νομικές πτυχές της αναζήτησης αποζημιώσεων από τη Γερμανία.
“Το θέμα των αποζημιώσεων είναι μεταξύ δύο χωρών, όχι δύο κυβερνήσεων”, τόνισε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μουλαρτσούκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt.
Ο ίδιος τόνισε τη σημασία της δυνατότητας συζήτησης δύσκολων ζητημάτων με εκπροσώπους από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες στην γερμανική βουλή.
«Επισημάναμε στη γερμανική πλευρά ότι εκτός από τις συνομιλίες για τις αποζημιώσεις, είναι σημαντικό να τιμούμε τη μνήμη των Πολωνών θυμάτων», ανέφερε την Τρίτη ο Πολωνός Υφυπουργός Εξωτερικών μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με Γερμανούς πολιτικούς στο πλαίσιο εκστρατείας επανορθώσεων για τις απώλειες που υπέστη η Πολωνία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα έχει φτάσει σε πολλούς βουλευτές και είμαι βέβαιος ότι θα φτάσει και στην υπουργό Πολιτισμού Κλαούντια Ρόθ και οι εργασίες θα επιταχυνθούν.
Ελπίζω ότι αυτή η διπλωματική μας δραστηριότητα και η ενθάρρυνση της Γερμανίας να δείξει μεγαλύτερη ενσυναίσθηση προς την πολωνική πλευρά θα κάνει τη Γερμανία να προχωρήσει πολύ πιο εντατικά με το σχεδιασμό και την κατασκευή αυτού του μνημείου», επεσήμανε ο Πολωνός Υφυπουργός.
Οι αποζημιώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Γερμανία δεν διευθετήθηκαν ποτέ: σύμφωνα με ψήφισμα της πολωνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με νέο ψήφισμα που εγκρίθηκε την Τρίτη, η κυβέρνηση της Πολωνίας τόνισε ότι οι πολωνο-γερμανικές σχέσεις πρέπει να επιλυθούν του ζητήματος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Υπενθυμίζεται ότι 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στην Πολωνία ως αποτέλεσμα επιθετικών πράξεων της γερμανικής ναζιστικής δύναμης κατοχής, ενώ 330.000 πέθαναν στην Ελλάδα.
Αυτή η ποσοτική διαφορά είναι ορατή και σε άλλους τομείς. Τόσο η Πολωνία όσο και η Ελλάδα έχουν παρόμοια μοίρα των αποκαλούμενων «μικρών συμμάχων».
Σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις, αυτές έχουν περιθωριοποιηθεί. Μέχρι σήμερα», τόνισε ο Πολωνός αξιωματούχος.
Στις 3 Οκτωβρίου 2022, η πολωνική κυβέρνηση έστειλε σημείωμα στη γερμανική κυβέρνηση, εγείροντας επίσημα αιτήματα για αποζημιώσεις ύψους περίπου 1,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά.
Μια ελληνική κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε ότι η Γερμανία προκάλεσε τουλάχιστον 289 δισεκατομμύρια ευρώ σε ζημιές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο πλαίσιο της περιφερειακής συνεργασίας, ο Αρτούρ Λομπάρτ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα κλήθηκε να συμμετάσχει στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών όταν ιδρύθηκε, αλλά η τότε αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποφάσισε να ενταχθεί.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη δήλωσε ξεκάθαρα ότι ενδιαφέρεται για κοινά έργα στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, πρωτίστως των σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων.
«Τα ελληνικά λιμάνια είναι πιο κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, επομένως οι συνδέσεις της Ελλάδας με την Κεντρική Ευρώπη συντομεύουν σημαντικά τις αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε ο Πολωνός Υφυπουργός.
«Η Ελλάδα γίνεται επίσης ενεργειακός κόμβος σε αυτό το μέρος της Ευρώπης. Οι νέες συνδέσεις με την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή θα επιτρέψουν την εύκολη παράδοση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην Κεντρική Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τόνισε επίσης ότι η επέκταση των οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών θα είναι επωφελής για τις πολωνικές μεταφορικές εταιρείες, οι οποίες είναι ήδη ορατές στην Ελλάδα, αλλά θα οδηγήσει και σε αύξηση του αριθμού των Πολωνών τουριστών στην Ελλάδα.
pentapostagma.gr