Οι Τούρκοι γκρέμισαν την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα

Share:

Έχει αναλογιστεί κανείς τι θα συνέβαινε στη πατρίδα μας εάν κατεδαφίζαμε κάποιο τζαμί; Θα μας είχαν διαπομπεύσει στα μήκη και πλάτη της γης, θα μας ζητούσαν υπέρογκες αποζημιώσεις και θα στιγμάτιζαν ως εγκληματίες μη σεβόμενοι τα θρησκευτικά μνημεία των μειονοτήτων! Θα υπάρξει αντίδραση για το έγκλημα της Τουρκίας ή θα παραμένει στο απυρόβλητο επειδή οι μεγάλοι και τρανοί θέλουν να τα έχουν καλά μαζί της; 

Τον ιστορικό ορθόδοξο ναό του Αγίου Γεωργίου στην Προύσα, γνωστού και ως η «Αγιά Σοφιά της Μπούρσα» κατεδάφισαν το βράδυ της Τετάρτης οι τουρκικές αρχές. Η εκκλησία είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη της.

Ο ναός, αναφέρουν τα τουρκικά σάιτ ntv.com.tr και gazeteduvar.com είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Nilüfer της Προύσας το 2006 και είχε ανοίξει ως μουσείο με την ονομασία Özlüce Cultural House, όμως κατόπιν νομικής διένεξης πέρασε στα χέρια της Γενικής Διεύθυνσης Ευσεβών Ιδρυμάτων.

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου εκτιμάται ότι κτίστηκε το 1896, και μετά την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923 είχε μετατραπεί σε μουσείο, αλλά τα τελευταία επτά χρόνια δεν συντηρούνταν. Η κατεδάφιση του ναού έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ενώ ο τοπικός Δήμος ζητούσε να περάσει εκ νέου στη δικαιοδοσία του για να αξιοποιηθεί, χωρίς όμως αποτέλεσμα και με τη γνωστή κατάληξη.

skai.gr

Previous Article

Υπερβολικά τα μέτρα για τον κορωνοϊό!

Next Article

Αἱ εὐεργεσίαι ποὺ μᾶς παρέχουν αἱ Παρακλήσεις εἰς τὴν Παναγίαν μας