Οι τούρκοι επιμένουν, το Καστελλόριζο δεν πρέπει να έχει υφαλοκρηπίδα

Share:

Η λογική για την Τουρκία είναι πολύ απλή. Ότι δεν μας συμφέρει δεν το αποδεχόμαστε. Εφόσον δεν μας συμφέρει το Καστελλόριζο να έχει υφαλοκρηπίδα πρέπει κατά την λογική του Υπουργού Τσαβούσογλου: ¨Εαν η Ελλάδα δεν αλλάζει άποψη για την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου αυτή η ένταση δεν τελειώνει¨. Βέβαια η θρασύδειλη Τουρκία έχει τις πλάτες των φίλων της Αμερικανών και Γερμανών και για αυτό αφήνει την λογική κατά μέρος!

Μετά από την επιστροφή του πλοίου Ορούτς Ρέις στη Αττάλεια, χτες έγιναν σχόλια του τύπου “H Τουρκία έκανε βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο”. Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου ανέφερε πως δεν πρόκειται για κίνηση-βήμα πίσω, αλλά αντίθετα πρόκειται για εργασίες συντήρησης του πλοίου και ότι για αυτό αποσύρθηκε το πλοίο Ορούτς Ρέις.
…..

Οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε ζωντανή εκπομπή στο κανάλι NTV είχαν ως εξής :

“…. Κυρώσεις ζητάνε η Γαλλία η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου δεν περιμένω μία απόφαση για κυρώσεις αλλά μπορεί να υπάρξει. Και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια πράγματα. εμείς αποφασίσαμε να μη σταματάμε τους μετανάστες που πάνε στην Ευρώπη και η απόφαση αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Ο Μακρόν δεν είναι τίμιος πολιτικός, τα διέλυσε όλα.

….

Οι δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι θετικές και μετριοπαθείς. αλλά αν θέτει όρους για να κάτσει στο τραπέζι τότε και εμείς θα θέσουμε τους όρους μας. Η Ελλάδα θα μπορέσει να τα εκπληρώσει αυτά ; Για όσο δεν αλλάζουν γνώμη για το χάρτη της Σεβίλλης και για τους ισχυρισμούς περί υφαλοκρηπίδας του Καστελόριζου, αυτή η ένταση δεν τελειώνει.

…..

Υπάρχει επίσης μία ανησυχητική κατάσταση που είναι τα βήματα των ΗΠΑ και του Πομπεο. Κατήργησαν το εμπάργκο. Και αυτό αργότερα το μετέτρεψαν σε μία συμφωνία. Το βήμα αυτό που έγινε διαταράσσει την ισότητα στο νησί. Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε με την πολιτική που ακολούθησαν μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ . Όταν εσείς πάτε σε ένα νησί και θέλετε να λύσετε τα θέματα πρέπει να ακούσετε και τις δύο πλευρές. Παλαιότερα όταν είχαν έρθει στο νησί ο Κέρι και ο Μπάιντεν και είχαν περάσει επίσης και στην τουρκική πλευρά και άκουσαν και εκεί. Ο Πομπέο πάει συναντιέται με την κυπριακή πλευρά και κάνει εκεί δηλώσεις. Ο Πομπέο γιατί δεν δηλώνει ότι πρέπει οι πόροι υδρογονανθράκων του νησιού να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο ; Μπορεί να ενοχλήθηκε που εγώ πήγα στη Βενεζουέλα.

Απέναντί μας υπάρχει ένα μέτωπο του κακού. Αυτό συνέβη και στην ιστορία στο παρελθόν. για παράδειγμα μας απέναντι μας βρίσκονται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Συναντηθήκαμε πολλές φορές μαζί τους. Δεν πρόκειται τώρα να πάμε εμείς να τους παρακαλάμε. Ακολουθούν απέναντί μας συνεχώς μία εχθρική συμπεριφορά. Με τη Γαλλία οι σχέσεις μας ήταν καλές. Αλλά δεν επρόκειτο για να είναι χαρούμενη η Γαλλία να αφήναμε να συσταθεί ένα κράτος τρομοκράτης και για αυτό αρχίσαμε την επιχείρηση Πηγή Ειρήνης. Κάποιοι στη Λιβύη στηρίζουν τον πραξικοπηματία ενώ εμείς στηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση. Με την Αίγυπτο γιατί να είμαστε κακιωμένοι ; Η πολιτική όμως που ακολούθησε η Αίγυπτος μετά από το πραξικόπημα είναι σαφής. Η Αίγυπτος είναι ανάγκη να δείξει μία αποφασιστικότητα για να για να αναπτύξει τις σχέσεις της μαζί μας. Ο σκοπός των δραστηριοτήτων μας αυτή τη στιγμή. είναι να δοθεί μία απάντηση απέναντι σε αυτό το μέτωπο του κακού που προσπαθεί να μας αποκλείσει. Αυτό είναι κάτι που συνεχίζεται από το 2003. Το 2003 ο ηλεκτρικός τομέας συνήψε συμφωνία με την Αίγυπτο. ……”

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/bakan-cavusoglu-turkiye-dogu-akdenizde-geri-adim-atmadi/1972566

tourkikanea.gr

Previous Article

Όχι τα ίδια τραγικά λάθη

Next Article

Επέκταση των Χωρικών Υδάτων στη Μεσόγειο