Ορθόδοξοι Λιθουανοί προσεύχονται στήν Παναγία γιά τήν εἰρήνη στήν Οὐκρανία

Share:

 

Στις 15 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Βίλνιους μεγάλη θρησκευτική λιτανεία της θαυματουργής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου του 16ου αιώνα από το Surdegis, κατά την οποία οι πιστοί προσευχήθηκαν για ειρήνη στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η πρώτη άφιξη μιας ιδιαίτερα σεπτής εικόνας από το Κάουνας στο Βίλνιους τα τελευταία 20 χρόνια.

Με αφορμή την άφιξη της θαυματουργής εικόνας, πιστοί από όλη τη Λιθουανία ήρθαν στην πρωτεύουσα. Η εικόνα έφτασε από το Κάουνας στον Καθεδρικό Ναό της Θεοτόκου, όπου τη προϋπάντησαν πολλοί πιστοί, Τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία και ακολούθησε δέηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια η εξαιρετικά μεγάλη πομπή των πιστών κινήθηκε κατά μήκος της οδού Didzhei μέσω της πλατείας του Δημαρχείου προς τη Μονή του Αγίου Πνεύματος. Η εικόνα θα παραμείνει για μια εβδομάδα – από τις 15 έως τις 22 Οκτωβρίου – στον καθεδρικό ναό της Μονής του Αγίου Πνεύματος .

 

      

Η εικόνα της Θεοτόκου από το Surdegis είναι ένα από τα κύρια προσκυνήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Λιθουανία.

Η ιστορία της είναι συνδεδεμένη με την πόλη Surdegis, που βρίσκεται 28 χιλιόμετρα από τον Panevezys. Στις 15 Αυγούστου 1530, όχι μακριά από το ναό, μια εικόνα εμφανίστηκε στην πηγή, από την οποία οι κάτοικοι της περιοχής έπαιρναν νερό. Σήμερα η ιερή εικόνα βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού του Θεού στο Κάουνας και θαυματουργεί μέχρι σήμερα.

spzh.news

Previous Article

Μητρ. Λουκᾶς γιά τήν ἀλλαγή ἡμερομηνίας ἑορτασμοῦ τῶν Χριστουγέννων ἀπό τούς σχισματικούς

Next Article

Νεώτερα γιά τήν ὑγεία τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Κύπρου