Ο Αλβανός πρόεδρος προκηρύσσει εκλογές στη Χειμάρρα παραβιάζοντας το σύνταγμα

Share:

Η προκήρυξη εκλογών στη Χειμάρρα στις 4 Αυγούστου, μετά την αφαίρεση της εντολής του Φρέντη Μπελέρη, έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Μπαϊράμ Μπεγκάι για παραβίαση του Συντάγματος.

Σε δήλωση από τα κεντρικά του Δημοκρατικού Κόμματος -PD, ο γραμματέας Νομικών Υποθέσεων, Ίβι Κάσο, χαρακτηρίζει τη διαδικασία πολιτική συνθηκολόγηση, κατά παράβαση του νόμου, και σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ο Φρέντη Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος του Έντι Ράμα.

«Ο εκλεγμένος δήμαρχος του Δήμου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρης «εκτελέστηκε» χθες, επίσης πολιτικά, αφού είχε συλληφθεί νομίμως όμηρος πριν από 14 μήνες. Σε έκτακτη συνεδρίαση, ο Επίτροπος Εκλογών της Επικρατείας αποφάσισε να αποπέμψει τον Φρέντη Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου της Χειμάρρας.

Μόλις η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή έλαβε την απόφαση απόλυσης, ο Έντι Ράμα έστειλε το προετοιμασμένο αίτημα στον Πρόεδρο και τον διέταξε να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών για το δήμο Χειμάρρας.

Αυτό το επείγον αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο Φρέντη Μπελέρης δεν είναι κατάδικος του αλβανικού κράτους, αλλά όμηρος, πολιτικός κρατούμενος της εξουσίας του Έντι Ράμα», λέει ο Κάσο.

Όπως και την προηγούμενη μέρα, ο Κάσο λέει ότι δεν ήταν αρμοδιότητα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής να αφαιρέσει την εντολή του Μπελέρη ως εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, αλλά έπρεπε να ορκιστεί και στη συνέχεια να απολυθεί από τον Πρωθυπουργό Ράμα.

«Οι περιστάσεις και τα γεγονότα που προέκυψαν μετά τη συμπλήρωση του εντύπου αυτοδήλωσης δεν είναι αρμοδιότητα της ΚΕΚ, αλλά άλλων συνταγματικών οργάνων. Ο Φρέντι Μπελέρι έπρεπε να ορκιστεί και να αναλάβει την εντολή και στη συνέχεια θα μπορούσε να απολυθεί από τον Έντι Ράμα, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το άρθρο 115 αυτού ή το άρθρο 62 του νόμου αριθ. 139/2015.

Η απόφαση του Επιτρόπου, εκτός από πρωτοφανής και χωρίς νομική βάση, δεν είναι εκτελεστή. Το άρθρο 133 του νόμου αριθ. 44/2015 «Κώδικας Διοικητικών Διαδικασιών» προβλέπει ότι τα αποτελέσματα της διοικητικής πράξης αναστέλλονται μέχρι την εξέταση της προσφυγής. Ο επίτροπος δεν αναφέρεται σε κανένα νόμο που καθιστά άμεσα εκτελεστή τη διοικητική του απόφαση», συνέχισε ο Κάσο.

Όσο για το διάταγμα Μπεγκάι για προκήρυξη εκλογών, ο Κάσο λέει επίσης ότι είναι αντισυνταγματικό, αφού η απόφαση δεν εκτελείται πριν περάσει η περίοδος προσφυγής. Ο Μπελέρης έχει 30 ημέρες για να προσφύγει στο ΚΑΣ για τη λήψη απόφασης της ΚΕΕ.

«Το διάταγμα του Προέδρου είναι επίσης αντισυνταγματικό. Σύμφωνα με το άρθρο 10/3 του Εκλογικού Κώδικα, ο Πρόεδρος προκηρύσσει πρόωρες εκλογές αφού παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση έφεσης του απολυμένου. Ο πρόεδρος έχει εφαρμόσει διοικητική πράξη που δεν έχει αρχίσει τα αποτελέσματα αφού δεν έχει λήξει η προθεσμία έφεσης του απολυθέντος υποκειμένου, πριν ακόμη ξεκινήσει η προθεσμία της έφεσης», λέει ο Κάσο.

Χθες, ο Γκαζμέντ Μπαρδί κατηγόρησε επίσης τον Πρόεδρο ότι παραβίασε το Σύνταγμα προκηρύσσοντας τις εκλογές χωρίς να περάσει το δικαίωμα προσφυγής, ενώ χαρακτήρισε τον Μπεγκάι ως στρατιώτη του Ράμα.

Χθες, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αποφάσισε να αφαιρέσει την εντολή του Μπελέρη από τη θέση του δημάρχου της Χειμάρρας, αφού καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκιση για εκλογική διαφθορά. Αμέσως, ο Πρόεδρος Μπεγκάι όρισε την 4η Αυγούστου ως ημερομηνία για νέες εκλογές στη Χιμάρα, χωρίς να περιμένει το περιθώριο έφεσης του κατηγορουμένου Μπελέρη.

echedoros.blog

Previous Article

Διπλωματικοί εκβιασμοί με άρωμα κρίσης στη «νεκρή ζώνη» και φόντο τον ΟΗΕ και την Τουρκία

Next Article

Ο Στιούαρτ είναι εχθρός της Κύπρου και πρέπει να φύγει από το νησί