Ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή προς την κυβέρνηση ζητά το άνοιγμα των ναών

Share:

Αφόρητη είναι η πίεση που δέχεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος στο να ανοίξουν άμεσα για τους πιστούς οι εκκλησίες κάτι που αποτελεί φυσικά και προσωπική του βούληση και επιθυμία την οποία θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους.

Συνομιλητές του δηλώνουν σε όλους τους τόνους, στο iEidiseis, ότι ο ίδιος έχει επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο για το άνοιγμα των εκκλησιών -στο ίδιο πλαίσιο με όσα αναφέρουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι- κάτι που αποτυπώθηκε και από την επιστολή που απέστειλε την περασμένη Πέμπτη στον πρωθυπουργό και δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω, αντιθέτως είναι έτοιμος για σύγκρουση.

Σε αυτή ο κ. Ιερώνυμος -και αφού είχε τη σύμφωνη γνώμη των Συνοδικών- ζητά από τον κ. Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, να ανοίξουν οι ναοί στους πιστούς το ταχύτερο δυνατόν με την τήρηση όλων των προδιαγραφών και όλων των υποδείξεων καθώς και των οδηγιών των αρμόδιων υγειονομικών αρχών.

Στην επιστολή γίνεται ειδική αναφορά στο θέμα των πιστών με πλήρη εφαρμογή των προβλέψεων της πολιτείας, όπως πχ συγκεκριμένος αριθμός τους σε κάθε ναό, με βάση τα τετραγωνικά του, καθώς και τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των πιστών.
« Η κυβέρνηση λέει ναι στην Πρωτοψάλτη, όχι στον …ιεροψάλτη»!

Η επιστολή που έλαβε ο πρωθυπουργός την περασμένη Πέμπτη, αν και έγινε χθες γνωστή, προηγήθηκε της περιφερόμενης συναυλίας της Άλκηστις Πρωτοψάλτη που έγινε το Σάββατο και η οποία προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις όταν ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό – όπως αποκάλυψε η τραγουδίστρια- να περάσει και από το Μαξίμου όπου συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου. «Η κυβέρνηση λέει ναι στην Πρωτοψάλτη, αλλά όχι στον …ιεροψάλτη», έλεγαν χαρακτηριστικά μητροπολίτες.

Μεταξύ των αντιδράσεων και του κλίματος που επικρατεί στους κόλπους της εκκλησίας, οι βαριές αναφορές έως και απειλές από μερίδα Μητροπολιτών οι οποίοι σημειώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να ταπεινωθεί η εκκλησία.

Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων

«Όταν οι επιτάφιοι δεν βγήκαν, όταν οι λιτανείες των ιερών εικόνων ακόμα και με μεμονωμένους με ιερείς δεν βγαίνουν και γίνονται αυτά μέσα στην Αθήνα τότε εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το ίδιο. Άρα λοιπόν και τις πόρτες ανοίξαμε και τα μικρόφωνα ανοίξαμε και τις καμπάνες χτυπάμε και είμαστε εδώ για να απολογηθούμε σε όποιον έχει το παράπονο του» είπε ο μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος ένας εκ των πλέον μετριοπαθών που ξεκαθάρισε δημόσια τη στάση του, ακυρώνοντας στην πράξη μέρος των κυβερνητικών αποφάσεων.

Μητροπολίτης Λαρίσης

Ένας επίσης μετριοπαθής μητροπολίτης, ο Λαρίσης Ιερώνυμος, αν και δεν προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες δεν έκρυψε τη δυσφορία του. «Δεν μπορεί μία αγαπημένη κατά τα άλλα τραγουδίστρια, να περιδιαβαίνει με μεγάφωνα την Αθήνα και να ανεβαίνει πάνω σε πλατφόρμα έξω από το Μαξίμου και να συγκεντρώνει πλήθος γύρω από τον πρωθυπουργό, για να εμψυχώσει τους Έλληνες και να απαγορεύεται αυτό από τις ενορίες, να βάλουν μεγάφωνα για να ακούν οι πιστοί στη συνοικία το θείο λόγο, από τους ιερείς και τους ψαλτάδες τους. Η εκκλησία στις μέρες του εγκλεισμού δεν εμψύχωνε τους πολίτες;» αναρωτήθηκε ζητώντας άμεση άρση μέρους των μέτρων στις εκκλησίες.

Μητροπολίτης Ιερισσού

Στην Χαλκιδική, ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, επίσης σπάνιος στις τοποθετήσεις ήταν ακόμη πιο σκληρός. «Αν έχουν σκοπό να ταπεινώσουν την Εκκλησία και να ισχύσει στην Εκκλησία, στην Ελλάδα, ο καισαροπαπισμός η επιβολή του κράτους απέναντι στην Εκκλησία, δεν θα περάσει» είπε χαρακτηριστικά αναφέροντας παλιά φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου πως «Όποιοι άπλωσαν χέρι στην Εκκλησία τους κόπηκε…».

«Εάν έχουν σκοπό να περιφρουρήσουν τη χώρα από τον κορονοϊο μπράβο τους. Εγώ πρώτος θα βγω να τους στηρίξω. Αν όμως έχουν άλλο σκοπό και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια έναν Αρχιεπίσκοπο, μια Σύνοδο ολόκληρη κι εμάς τους δεσποτάδες και τους παπάδες… φίδι που τους έφαγε. Το χέρι που άπλωσε στην Εκκλησία κόπηκε» τόνισε.

Ενδεικτικό της συγκρουσιακής λογικής που επικρατεί πλέον ήταν και η δήλωση του ίδιου μητροπολίτη πως δεν φοβάται τις συνέπειες… «Θα μου πάρουν το ωμόφορο από τη Χαλκιδική;» αναρωτήθηκε, για να απαντήσει περιπαικτικά «Τι μου λες;».

Μητροπολίτης Κερκύρας

Κι αν οι μετριοπαθείς της Ιεραρχίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, οι γνωστοί για τις αντίθετες απόψεις τους, έχουν προχωρήσει ήδη ένα βήμα παραπέρα. Όπως ο μητροπολίτης Κερκύρας που όταν ρωτήθηκε από τον Δημήτρη Ριζούλη της εφημερίδας «Δημοκρατία» για το αν τα πρόσωπα στο εσωτερικό της Εκκλησίας «αποτελούν πρόβλημα» είπε με νόημα πως «Για την Εκκλησία ισχύει η ισοβιότητα. Είναι όμως βέβαιο ότι ουδείς μας μπορεί να σταθεί στην συνείδηση του πιστού λαού όταν δεν τον υπερασπίζεται, όταν δεν αναγνωρίζει τα δίκαιά του, όταν δεν βοηθά ώστε η πίστη του λαού να παραμένει ισχυρή».

Σε αυτούς προστέθηκε και η αντίδραση της εκκλησίας της Κρήτης, η οποία ζητά την επαναλειτουργία των ναών.

Ειδικότερα, με συνοδικό γράμμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, στον πρωθυπουργό τα μέλη της Συνόδου, κοινοποιούν την ομόφωνη απόφασή τους να ανοίξουν οι εκκλησίες «τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων προστασίας για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού».

ieidiseis.gr

Previous Article

Ἐγὼ δὲν ἔχω μετανοήσει, γιατί συνεργάστηκα μὲ ὅλους τούς πρωθυπουργούς

Next Article

Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος ποὺ «ὅλοι γνωρίζουμε»