Ο Δήμος Τιράνων παρέδωσε τίτλο κυριότητας Εκκλησίας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Share:

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Αλβανία! 

Ναός που έχει κτισθεί εδώ και 240 χρόνια δεν έχει τίτλους ιδιοκτησίας διότι το Αλβανικό καθεστώς θέλει να κρατάει όμηρο την Εκκλησία. Οι περισσότεροι λατρευτικοί χώροι στην Αλβανία, εξακολουθούν να μην κατέχουν πιστοποιητικό ιδιοκτησίας. Παρόλα αυτά η Ελληνική κυβέρνηση στρώνει το χαλί για την ένταξη της στην ΕΕ

Ένας τέτοιος χώρος ήταν η Εκκλησία του Αγίου Προκοπίου στα Τίρανα, η οποία δεν κατέχει τίτλο ιδιοκτησίας, και με αυτόν τον τρόπο βρίσκονταν σε ομηρεία σε σχέση με το αλβανικό κράτος.

Έπειτα από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου των Τιράνων, ο δήμαρχος Έριον Βελιάι παρέδωσε έγγραφο που δίνει την κυριότητα της γης στην οποία είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, στο Πάρκο της Τεχνητής Λίμνης των Τιράνων.

Η απόφαση άνοιξε το δρόμο για την ανοικοδόμηση του ιερού ναού που έχει κτισθεί πριν από 240 χρόνια.

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλη ευλογία για όλους, όχι μόνο για εσάς που υπηρετείτε στην Εκκλησία του Αγίου Προκοπίου ή την Ορθόδοξη Κοινότητα. Ο Θεός μας έχει δώσει τη βούληση να υπηρετούμε με αξιοπρέπεια και αυτό να το κάνουμε σωστά », δήλωσε η Βελιάι, μεταξύ άλλων, κατά την παράδοση της σύμβασης δωρεάς στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιο.

Ο Μακαριώτατος, Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στον Δήμαρχο Βελιάι, τον συνεχάρη ιδιαίτερα για τη μεταμόρφωση που πραγματοποιεί στα Τίρανα. «Συγχαρητήρια για τη δουλειά εδώ στα Τίρανα», είπε, μεταξύ άλλων.

Το 1967, η Εκκλησία του Αγίου Προκοπίου είχε την ίδια τύχη όλων των άλλων λατρευτικών αντικειμένων. Καταστράφηκε και το εστιατόριο «Λίμνη» δημιουργήθηκε στη θέση του.

Αλλά ακόμη και μετά την αποκατάσταση της προηγούμενης λειτουργίας, 30 χρόνια αργότερα, αυτή η εκκλησία δεν κατάφερε να αναδειχθεί ή να λάβει τη δόξα που κάποτε είχε.

Ο Δήμος των Τιράνων, μέσω του έργου του, θα επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση την Εκκλησία του Αγίου Προκοπίου, ως μέρος της αποκατάστασης ενός άλλου κοσμήματος των Τιράνων.

Βαλκανικό Περισκόπιο

Previous Article

Ο Καίσαρας κλείνει τις εκκλησίες και το Πατρ. Κων/πόλεως αδιαφορεί;

Next Article

Ανοιχτή επιστολή του M. Ταμασού Ησαΐα για την πρόσφατη εκκλησιαστική κρίση