Ο ελληνισμός της Ρουμανίας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

Share:

Στη Ρουμανία, μια χώρα που συνδέεται ιστορικά με την Ελλάδα λόγω της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες που ζουν εκεί τίμησαν την 25η Μαρτίου με κάθε λαμπρότητα.

Την Κυριακή, στο παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού της ελληνικής πρεσβείας, τελέστηκε δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή από την πρέσβειρα της χώρας μας εκεί Σοφία Γραμματά, τον ακόλουθο Άμυνας, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, το Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου «ΑΘΗΝΑ» και το Σύλλογο «Ρήγας Φεραίος».

Το μνημείο του Ρήγα Φεραίου Βελεστινλή (πηγή: twitter.com/greeceromania)

Οι εορτασμοί είχαν αρχίσει, ωστόσο, λίγες μέρες νωρίτερα, με πρωτοβουλία της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας και της ελληνικής πρεσβείας στις ιστορικές κοινότητες του ελληνισμού στην περιοχή, όπως το Δραγατσάνι, το Πλοέστι, η Βράιλα, η Κωνστάντζα και η Τούλτσεα.

Στο Ιάσιο κατατέθηκαν στεφάνια στη Μονή Τριών Ιεραρχών (μνημείο που υπενθυμίζει ότι στις στις 27/2/1821 ευλογήθηκε εκεί η σημαία της Φιλικής Εταιρείας) από την πρέσβειρα, τον δήμαρχο της πόλης Mihail Chirica, την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας, την ελληνική κοινότητα Ιασίου και τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Στο Μπρασόβ χρωματίστηκε με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας η εμβληματική φωτεινή επιγραφή με το όνομα του Μπρασόβ στο λόφο της πόλης, και στο Ιάσιο, το δημαρχείο ανήρτησε την ελληνική σημαία.

Η πρέσβειρα της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά καταθέτει στεφάνι (πηγή: twitter.com/greeceromania)

Αποκορύφωμα των εορτασμών ήταν η συναυλία της Ορχήστρας Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή το βράδυ, στο εμβληματικό Athenaeum του Βουκουρεστίου. Στο κατάμεστο ιστορικό κτήριο η Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης «ΜΟΥΣΑ» άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο ρουμανικό κοινό, με έργα κλασικής ελληνικής μουσικής του Μ. Καλομοίρη, του Μ. Θεοδωράκη, του Γ. Κουμεντάκη και του Ν. Αριστινίδη αλλά και έργα των Ρουμάνων συνθετών L. Muraru-Borga και C. Dimitrescu, υπό τη μουσική διεύθυνση του μαέστρου Παναγιώτη Διαμάντη, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στη Ρουμανία.

Στην εκδήλωση, η οποία άνοιξε με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, απηύθυνε χαιρετισμό η πρέσβης της Ελλάδας στη Ρουμανία Σοφία Γραμματά. Τονίζοντας τη σχέση της εθνικής επετείου με τη Ρουμανία και τις τότε παραδουνάβιες ηγεμονίες, η Σοφία Γραμματά επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κηρύχθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1821 στο Ιάσιο, ενώ ξέσπασε στην Πελοπόννησο, τον Μάρτιο του 1821 και εξαπλώθηκε σε όλη την επικράτεια του σημερινού νεοελληνικού κράτους.

«Μέχρι το 1880, όταν εγκαθιδρύθηκαν επίσημα οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας, είχαν ιδρυθεί προξενικές αποστολές σε είκοσι οκτώ διαφορετικές πόλεις της σημερινής Ρουμανίας, μια σαφής ένδειξη της οικονομικής και πολιτικής ισχύος των Ελλήνων εμπόρων τότε. Ο Απόστολος Αρσάκης έγινε ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών στη Ρουμανία και η οικογένεια Ζάππα υπήρξε μεγάλος δωρητής στη Ρουμανική Ακαδημία και στην ανέγερση του Athenaeum» υπογράμμισε η Ελληνίδα πρέσβης.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εν συνεχεία ανέδειξε τη σημασία των σημερινών διμερών σχέσεων. «Οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Ρουμανίας παρουσιάζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο δυναμισμό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών των Ρουμάνων πολιτών. Οι Έλληνες κατατάσσονται ψηλά ως επενδυτές στη Ρουμανία. 8.409 εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος, που απασχολούν περίπου 15.000 άτομα, είναι επίσημα εγγεγραμμένες στη Ρουμανία. Το διμερές εμπόριο παρουσίασε το 2022 αύξηση 27% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Υπάρχει επίσης αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρουμάνων να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε.

Χαιρετισμό εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας απηύθυνε η υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, κατά τη διάρκεια του οποίου υπογράμμισε το άριστο επίπεδο και την προοπτική των ελληνορουμανικών σχέσεων.

(Πηγή: twitter.com/tberuch)
pontosnews.gr

Previous Article

Ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος

Next Article

Δυο ιστορικές σημαίες της Χιμάρας παραδόθηκαν στο εθνικό ιστορικό μουσείο