Ο Κιέβου Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ λόγω των διακρίσεων εις βάρος της UOC

Share:

Ο προκαθήμενος απηύθυνε έκκληση στην ηγεσία του ΟΗΕ λόγω διακρίσεων στα δικαιώματα των πολιτών της Ουκρανίας για θρησκευτικούς λόγους.

Ο Προκαθήμενος της UOC, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος έστειλε έκκληση στην ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία ζήτησε να δοθεί προσοχή στη κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας στην Ουκρανία, η οποία συνίσταται στην καταπάτηση των δικαιωμάτων και τις διακρίσεις κατά  των Ορθοδόξων Χριστιανών, αναφέρει το Ενημερωτικό Κέντρο της UOC.

Στο έγγραφο, ο Μακαριώτατος επέστησε την προσοχή στο ανεξάρτητο καθεστώς της UOC και στο γεγονός ότι η Εκκλησία, μαζί με εκατομμύρια Ουκρανούς άλλων θρησκειών, από τις πρώτες ημέρες του πολέμου, υπερασπίζεται την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας, παρέχει μεγάλης κλίμακας βοήθεια σε όλους όσοι επλήγησαν από τον πόλεμο και πολλοί πιστοί της UOC υπερασπίζονται με όπλα στα χέρια την πατρίδα τους.

Η ηγεσία του ΟΗΕ ενημερώθηκε για αντιεκκλησιαστικά νομοσχέδια (αριθμ. 8221, 8262, 8371, 7403, 8012), την εφαρμογή προσωπικών κυρώσεων κατά θρησκευτικών προσωπικοτήτων της UOC, καθώς και για τις παράνομες δραστηριότητες των τοπικών κυβερνήσεων.

Η UOC επέστησε επίσης την προσοχή στις διεθνείς νομικές πράξεις που ρυθμίζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας και υπενθύμισε ότι από την αρχή της ανεξαρτησίας, το ουκρανικό κράτος προσπάθησε να εφαρμόσει τα αξιώματα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία που διακηρύσσονται στις διεθνείς νομικές πράξεις στην εθνική νομοθεσία. Ειδικότερα, η προσφυγή αναφέρεται στον Βασικό Νόμο του Κράτους – το Σύνταγμα της Ουκρανίας και τον Νόμο της Ουκρανίας «Περί ελευθερίας συνείδησης και θρησκευτικών οργανώσεων».

«Η σχέση μεταξύ ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι άρρηκτη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου είναι θέμα παγκόσμιας ασφάλειας – εξίσου σημαντικό με το στρατιωτικό δυναμικό ή την οικονομική σταθερότητα», σημείωσε η UOC.

Εν κατακλείδι, η έκκληση σημειώνει ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συζητήθηκε το θέμα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί γύρω από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά συζητήθηκε χωρίς τη συμμετοχή της ίδιας της UOC.

«Με βάση την πολυπλοκότητα της κατάστασης, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι έτοιμη να στείλει εκπρόσωπό της για να μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες στη διεθνή κοινότητα από πρώτο χέρι», αναφέρει το έγγραφο.

«Ελπίζουμε ότι η φωνή μας θα ακουστεί και οι πολίτες της Ουκρανίας, που είναι πιστοί της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα λάβουν την απαραίτητη υποστήριξη και προστασία σε διεθνές επίπεδο. Ελπίζουμε στην έγκαιρη υιοθέτηση όλων των απαραίτητων μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της υποκίνησης θρησκευτικού μίσους και των διακρίσεων κατά των πιστών πολιτών της Ουκρανίας και των θρησκευτικών οργανώσεων της UOC, και την ανάπτυξη συστάσεων και την αποστολή τους στην κυβέρνηση της Ουκρανίας σχετικά με την προστασία των θρησκευτικών ελευθερίες», συνοψίζει η δήλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν για τα νομοσχέδια κατά της UOC.

spzh.news

Previous Article

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Μολδαβίας ἀντιτίθεται στήν νομιμοποίηση τῶν ὁμοφυλοφιλικῶν γάμων

Next Article

Ρουμανία: προσκληση στις κοινότητες της UOC της Μπουκοβίνα να μεταφερθούν στη Ρουμανική Εκκλησία