Ο Μουφτής Κομοτηνής παραδέχεται ότι η Αγία Σοφία ανήκει στους Χριστιανούς

Share:

Κατά της επαναλειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τεμένους τάχθηκε ο μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για χριστιανικό ναό.
Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, τονίζει ο μουφτής της Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ, εκτιμώντας ότι θα συνιστά προκλητική απόφαση η επαναλειτουργία της ως τεμένους.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Α΄Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας:

«Η Αγία Σοφία είναι χριστιανικός ναός, το δηλώνει και το όνομά της, δεν χρειάζεται αυτή η επέμβαση για να γίνει τζαμί».

Αναφερόμενος στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, ο μουφτής τόνισε:

«Θα είναι παράξενο αν γίνει η Αγία Σοφία τζαμί. Η Κωνσταντινούπολη έχει πολλά τζαμιά, δεν θα πρέπει αυτή η εξέλιξη να προκαλέσει δύσκολες καταστάσεις ανάμεσα σε Χριστιανούς και Μουσουλμάνους. Αν συμβεί αυτό, θα πρόκειται για προκλητική απόφαση».

Σημειώνεται ότι, η απόφαση του ΣτΕ στην Τουρκία αναμένεται νωρίς το απόγευμα, όπως μεταδίδεται από τη γείτονα χώρα, ενώ ο τουρκικός Τύπος έχει προεξοφλήσει ότι θα καταργεί το διάταγμα του 1934 για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο.

Την Τετάρτη, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία AKP, Νούμαν Κουρτούλμους, εξέφρασε την ελπίδα του η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί νωρίτερα από τις 15 Ιουλίου.

Θέση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας πήρε η UNESCO και προτρέπει τις τουρκικές αρχές να αρχίσουν διάλογο αναφορικά με το μνημείο πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που αφορά στον χαρακτηρισμό του είτε ως μουσείου είτε ως τεμένους.

Ο Οργανισμός συμπληρώνει πως πρέπει να ειδοποιηθεί για οποιαδήποτε μετατροπή στο ισχύον καθεστώς της Αγίας Σοφίας ώστε να γίνει εκ νέου αξιολόγησή του από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

sputnik.gr

Previous Article

Καλῶ τήν Ἑλληνική Κυβέρνηση, νά ἀπαντήσει ἄμεσα στό ἀνοσιούργημα τοῦ Τ. Ἐρντογάν.

Next Article

Ἀσεβεῖς πειραματισμοὶ μὲ τὴν θείαν Κοινωνίαν!

Διαβάστε ακόμα