Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (OCU) κάλεσε ουσιαστικά τους Γεωργιανούς να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις.
Ο Επιφάνιος Ντουμένκο, ο ηγέτης της OCU, πήγε στην πλατφόρμα X για να ενθαρρύνει τους Γεωργιανούς να υποστηρίξουν τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από την αντιπολίτευση.
“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και εγώ προσωπικά, ως Προκαθήμενός της, προσευχόμαστε για τον λαό της Γεωργίας, ευχόμαστε στους αδελφούς και τις αδελφές μας να προστατεύσουν την ανεξαρτησία τους και το μέλλον τους ως ελεύθερο ευρωπαϊκό έθνος. Η αλήθεια θα επικρατήσει! Είθε ο Θεός να ευλογεί όλους όσους είναι στο πλευρό της αλήθειας!». έγραψε ο Ντουμένκο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γεωργιανή Εκκλησία καταδίκασε την έκκληση της προέδρου Salome Zourabichvili να συμμετάσχουν τα παιδιά στις διαδηλώσεις .
Το Πατριαρχείο Γεωργίας απευθύνθηκε στην Πρόεδρο Salome Zourabichvili και σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους, ζητώντας μεγαλύτερη ευθύνη στη ρητορική τους σε σχέση με τις μαζικές διαμαρτυρίες κατά της απόφασης των αρχών να αναβάλουν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ μέχρι το 2028. Δημοσιεύθηκε η δήλωση του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου στην επίσημη ιστοσελίδα της .
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Νοεμβρίου, με εκατοντάδες ανθρώπους να συγκεντρώνονται κάθε απόγευμα έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου για να αντιταχθούν στην απόφαση της κυβέρνησης. Ορισμένοι διαδηλωτές έχουν καταφύγει στη βία, καταστρέφοντας υποδομές, πετώντας πέτρες κατά της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων και χρησιμοποιούν πυροτεχνήματα. Σε απάντηση, οι αρχές επιβολής του νόμου έχουν χρησιμοποιήσει κανόνια νερού, δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού.
Το Πατριαρχείο εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για μια δήλωση της προέδρου Salome Zourabichvili στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, όπου σημείωσε ότι «μετά τα πανεπιστήμια, είναι πλέον καιρός οι μαθητές να δείξουν αλληλεγγύη στις διαδηλώσεις». Το Πατριαρχείο τόνισε ότι τέτοιες δηλώσεις, ειδικά από την πρόεδρο, είναι απαράδεκτες στην παρούσα κατάσταση: «Οι εκκλήσεις για συμμετοχή μαθητών και ανηλίκων, ιδιαίτερα εν μέσω κλιμάκωσης της βίας, είναι βαθιά ανησυχητικές».
Το Πατριαρχείο τόνισε ότι σε τέτοιες τεταμένες συνθήκες, οι εθνικοί ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της πόλωσης και της έντασης στην κοινωνία, προστατεύοντας την υγεία και το μέλλον της νεότερης γενιάς.
«Κλείνοντας, καλούμε για άλλη μια φορά την Πρόεδρο της Γεωργίας και άλλους να είναι πιο υπεύθυνοι αυτές τις τεταμένες μέρες, καθώς κάθε λέξη που διατυπώνεται δημοσίως μπορεί να οδηγήσει σε τρομερές συνέπειες για όλους», ανέφερε το Πατριαρχείο.
Στις 3 Δεκεμβρίου, ο πατήρ Ανδρέας Jagmaidze, επικεφαλής του γραφείου δημοσίων σχέσεων του Πατριαρχείου, σχολίασε σαρκαστικά στα social media: «Κυρία Σαλώμη, ελπίζουμε ότι μετά τα σχολεία, δεν θα καλέσετε τα νηπιαγωγεία να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις».
Όπως ανέφερε προηγουμένως η UOJ, το Πατριαρχείο Γεωργίας εξέδωσε δήλωση σχετικά με τις διαμαρτυρίες, καλώντας όλα τα μέρη να σεβαστούν τις πολιτικές απόψεις του άλλου και να απέχουν από τη βία «στο πνεύμα των χριστιανικών αξιών».
spzh.eu