Ο ΟΗΕ δημοσιεύει έκθεση για τις διακρίσεις κατά της UOC στην Ουκρανία

Share:

 

Η έκθεση κάνει λόγο για αντιεκκλησιαστικά νομοσχέδια καθώς και για «μέτρα ασφαλείας» της SBU κατά της UOC.

Στις 24 Μαρτίου 2023, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσίευσε μια έκθεση (OHCHR) για τη θρησκευτική ελευθερία στην Ουκρανία για την περίοδο από την 1η Αυγούστου 2022 έως τις 31 Ιανουαρίου 2023.

Ειδικότερα, αναφέρεται στα νομοσχέδια Νο. 8221, Νο. 8262 και Νο. 8371 που κάνουν διακρίσεις σε βάρος του UOC, καθώς και σε προβληματισμό σχετικά με την εφαρμογή των λεγόμενων «μέτρων ασφαλείας» από την SBU κατά της UOC.

«Η SBU διεξήγαγε έρευνες (μερικές από τις οποίες ανέφερε ως «μέτρα ασφαλείας») σε πολλά μοναστήρια, γραφεία, εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις και άλλα ακίνητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (UOC) στο Κίεβο, Rivne, Zhytomyr, Ivano-Frankivsk, Chernivtsi, Ντνιπροπετρόβσκ, Χμελνίτσκι, Τσερκάσι, Βολίν, Χερσώνα, Τερνοπίλ, Πολτάβα και Ζακαρπατία», αναφέρεται στην έκθεση.

” Σε ορισμένες περιπτώσεις, αξιωματικοί της SBU ανέκριναν αρκετούς κληρικούς με τη χρήση ανιχνευτή ψεύδους. Η SBU επιβεβαίωσε ότι  τουλάχιστον τρεις κληρικοί της UOC θεωρήθηκαν ύποπτοι – δύο σύμφωνα με το άρθρο 161 του Ποινικού Κώδικα (παραβίαση της ισότητας των πολιτών βάσει φυλής , εθνικότητα, θρησκευτικές πεποιθήσεις, αναπηρία ή άλλους λόγους) και ένας με πολλαπλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου της Ουκρανίας και άρνηση της ένοπλης επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Τουλάχιστον δύο “ύποπτοι” βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Το OHCHR θεωρεί ότι οι δραστηριότητες του κράτους στοχεύουν δυσμενώς την UOC. Το OHCHR υπενθυμίζει επίσης την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις απολαμβάνουν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη”, ανέφερε η έκθεση.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Μακαριώτατος Onuphry απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ για διακρίσεις κατά του UOC .

spzh.news

Previous Article

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου για την Θ. Λειτουργία

Next Article

Ὁ Σεβ. Αὐστραλίας Σιλουανός (Πατρ. Σερβίας) καλεῖ τήν Αὐστραλία νά υπερασπιστεῖ τήν Λαύρα Κιέβου