Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι διέπραξε μεγάλο σφάλμα

Share:

Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού συνειδητοποιήσει ότι διέπραξε μεγάλο σφάλμα

«Οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου οδήγησαν σε έναν εκ των πραγμάτων διχασμό της παγκόσμις ορθοδοξίας», δήλωσε στην κοινωνική-μορφωτική εκπομπή «Λόγος του ιεράρχη» του τηλεοπτικού δικτύου UkrLive ο επίσκοπος της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως έχει προ πολλού συνειδητοποιήσει το σφάλμα του από άποψη τακτικής με τη χορήγηση του «Τόμου» στην «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», αλλά δεν μπορεί να την παραδεχθεί για να μην απωλέσει το κύρος του.

«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει προ πολλού καταλάβει ότι διέπραξε ένα μεγάλο σφάλμα τακτικής, όχι στρατηγικής. Φρονώ είναι πεπεισμένος ότι στρατηγικά κινήθηκε σωστά. Αυτή είναι η κατά βάθος αντίληψη της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την εκκλησιαστική παράδοση προσεγγίσεως των ιερών κανόνων», διαπίστωσε ο ιεράρχης.

Παράλληλα, ο μητροπολίτης Θεοδόσιος επεσήμανε ότι ο άνθρωπος, έστω και αφού συνειδητοποιήσει ότι διέπραξε λάθος δεν είναι έτοιμος πάντα να το παραδεχθεί.

«Ακριβώς αυτό μου φαίνεται ότι γίνεται σήμερα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως ανίκανος να παραδεχθεί το σφάλμα του, εξακολουθεί να λέει το μαύρο άσπρο και αντίθετα, πείθοντας τον εαυτό ότι έχει δίκιο, παρόλο, που όλος ο ορθόδοξος κόσμος βλέπει ξεκάθαρα ότι ουδεμία συνένωση δεν έγινε, αλλά ούτε θα μπορούσε να γίνει. Διότι η μεγαλύτερη ομολογία της Ουκρανίας, η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία περιλαμβάνει την συντριπτική, αναμφιβόλως, πλειονότητα των ορθοδόξων χριστιανών της Ουκρανίας, δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τη λεγόμενη ενωτική τους σύνοδο», ανέφερε ο ιεράρχης.

Κατά τα λεγόμενα του μητροπολίτη Θεοδοσίου, «διάφορες παραφυάδες του σχίσματος ενώθηκαν μεταξύ τους και στα καλά καθούμενα, σύμφωνα με τον λόγο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κατέλαβαν τη θέση της πραγματικής Εκκλησίας».

«Το ομοίωμα κατέλαβε τη θέση της Εκκλησίας, η οποία ιστορικά υπάρχει εδώ για χιλιετίες. Το πώς είδε την κατάσταση από το παράθυρο της κατοικίας του στο Φανάρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διαφέρει ριζικά με την κατάσταση, την οποία νιώθουμε και αντιλαμβανόμαστε εμείς εδώ, στην Ουκρανία, στην πραγματική ζωή. Αυτά είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Ταυτοχρόνως, να επαναλάβω, φρονώ ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει ήδη συνειδητοποιήσει πλήρως το σφάλμα στην τακτική του, αλλά δεν μπορεί να το παραδεχθεί, για να μην απωλέσει το κύρος του. Αυτά, δυστυχώς, συμβαίνουν με υπερήφανους ανθρώπους», διαπίστωσε ο μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος.

Υπηρεσία Επικοινωνίας του ΤΕΕΣ

Previous Article

Παράταση χάους στην Ορθοδοξία με το ουκρανικό

Next Article

Ὁ ἐμβολιαστὴς Σεβ. Θυατείρων