Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέδωσε τους Ορθόδοξους της Ουκρανίας στον Πιλάτο.

Share:

ἀπεκρίθη Ἰησοῦς· [στον Πιλάτο] οὐκ εἶχες ἐξουσίαν οὐδεμίαν κατ᾿ ἐμοῦ, εἰ μὴ ἦν σοι δεδομένον ἄνωθεν· διὰ τοῦτο ὁ παραδιδούς μέ σοι μείζονα ἁμαρτίαν ἔχει [ Κατά Ιωάννην 19.11 ]
***
Συνεχίζεται και κλιμακώνεται η βία και ο διωγμός κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μετά την δημιουργία της σχισματικής Ορθόδοξης Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως τον Δεκέμβριο και της χορήγησε τόμο αυτοκεφαλίας τον Ιανουάριο.
Υποστηρικτές της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας οργάνωσαν χθες συγκρούσεις στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως στο χωριό Gnezdichno της επαρχίας Τερνοπόλ. Μεταξύ αυτών που τραυματίστηκαν από τους σχισματικούς και την αστυνομία ήταν ο εφημέριος της κανονικής ενορίας π. Στεφάν Μπαλάν (Fr. Stephan Balan), αναφέρει ο ιστότοπος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι αποκαλούμενοι ακτιβιστές άρχισαν να συγκεντρώνονται το πρωί γύρω από την εκκλησία πριν την έναρξη της Θείας Λειτουργίας για την δημιουργία πρόκλησης που θα διέκοπτε την Λειτουργία. Τα αθέμιτα σχέδιά τους είχαν γίνει αντιληπτά από την προηγούμενη ημέρα.
«Προειδοποιήσαμε την διοίκηση και την αστυνομία ότι σχεδίαζαν σύγκρουση – κάντε κάτι. Έγραψαν μια δήλωση ότι δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε θρησκευτικές υποθέσεις. Συγκέντρωσαν όλους τους εκπροσώπους τους την Παρασκευή αλλά δεν αποφασίστηκε τίποτα. Ίσως φοβούνταν, δεν γνωρίζω», δήλωσε ο π. Στεφάν. «Και έτσι ακολούθησε σύγκρουση».

Οι πιστοί της κανονικής ενορίας στάθηκαν στα σκαλιά της εκκλησίας για να αποτρέψουν την κατάσχεσή της. Ο πρόεδρος του χωριού εμφανίστηκε αργότερα και προσπάθησε να μιλήσει με εκείνους που είχαν συγκεντρωθεί, αλλά ήταν τόσο επιθετικοί και προσβλητικοί απέναντί του που ανησύχησε. Έριξε τα κλειδιά στην εκκλησία κι έφυγε, αναφέρει ο π. Στεφάν.
Στη συνέχεια η αστυνομία αποφάσισε να παρέμβει, παίρνοντας το μέρος των προβοκατόρων.
«Η αστυνομία άρχισε να παίρνει τα πράγματα στα χέρια της και έγινε επιθετική. Μια ειδική μονάδα έφτασε γρήγορα και άρχισε να μας χτυπάει», θυμάται ο επικεφαλής του ενοριακού συμβουλίου. «Όλα φαίνονται καθαρά στο βίντεο. Με χτύπησαν, έσπρωξαν τους πιστούς. Μετά ήρθαν κάποιοι άνδρες με προστατευτικές στολές με κόκκινες και μαύρες ρίγες και άρχισαν να μας ρίχνουν κάτω. Με άρπαξαν απ’ το κεφάλι και έσπασαν το δάχτυλό μου. Στη συνέχεια καλέσαμε ασθενοφόρο. Οι ιατροί κατέγραψαν τραυματισμούς σε ολόκληρο το σώμα μου – κεφάλι, στήθος, χέρια», δήλωσε ο επικεφαλής που υπέφερε περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Οι ακτιβιστές πραγματοποίησαν συνάντηση του χωριού στις 13 Ιανουαρίου κατά την οποία μέρος των παρευρισκομένων ψήφισαν να μετακομίσουν στην σχισματική εκκλησία, αν και η ενοριακή κοινότητα αποφάσισε να παραμείνει στην κανονική Εκκλησία. Εκείνη την ώρα οι δύο πλευρές κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία ειρηνικής συνύπαρξης και οι σχισματικοί να μην κατασχέσουν την εκκλησία.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο π. Στεφάν, ο τοπικός διευθυντής του σχολείου δεν μπορούσε να δεχτεί αυτή την κατάσταση και προκάλεσε την σύγκρουση. Απειλεί ότι θα απολύσει όσους πηγαίνουν να εκκλησιαστούν στην κανονική εκκλησία και ότι θα στείλει τα παιδιά στην ζώνη των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Ελέγχει το σχολείο υπό καθεστώς φόβου, είπε π. Στέφανος.

Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας βρίσκεται προφανώς στο πλευρό των σχισματικών και είναι ξεκάθαρο ότι οι εντολές έρχονται από πάνω, σχολίασε ο π. Στεφάν.
Η εκκλησία είναι ακόμη σφραγισμένη. Οι ενορίτες μαζί με τον π. Στεφάν έκαναν μία παράκληση και διασκορπίστηκαν.

«Νομίζω ότι περιμένουν την επισημοποίηση του καταστατικού χάρτη, τότε θα γίνει και η επίσημη έφοδος. Μέτρησα σήμερα 95 άτομα – άνθρωποι που δεν έρχονται ποτέ στην εκκλησία. Οι ενορίτες μας, οι οποίοι είναι πάντα στην εκκλησία, αριθμούσαν πάνω από 60», είπε ο π. Στεφάν.

aktines.blogspot.com

Previous Article

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας θα είναι ενωμένη με τον Μητροπολίτη Ονούφριο

Next Article

Πατρ. Αντιόχειας: Μη αποδεκτή η πολιτική παρέμβαση στην Εκκλησία της Ουκρανίας