Ο Πατριάρχης Κύριλλος απέκλεισε τη διαίρεση του Ορθόδοξου λαού της Ρωσίας και της Ουκρανίας

Share:

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατανοεί την απόφαση της Ουκρανικής Εκκλησίας να κηρύξει την ανεξαρτησία της και πονά «για ό,τι συμβαίνει στην αδελφή Ουκρανία», δήλωσε ο Πατριάρχης Κύριλλος. Προέτρεψε «να μην περιπλέκεται η ζωή των πιστών ανθρώπων»
Στη Ρωσία, κατανοούν την απόφαση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC), η οποία κήρυξε την ανεξαρτησία της από το Πατριαρχείο Μόσχας, αλλά ταυτόχρονα, ελπίζουν ότι «καμία προσωρινή, εξωτερική μεσολάβηση δεν κατέστρεψε ποτέ την πνευματική ενότητα» των πιστών. . Αυτό δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος μετά τη Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού.

«Είμαστε απόλυτα συμπαθείς με το πώς υποφέρει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, κατανοούμε το γεγονός ότι ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος και η Σύνοδος πρέπει να ενεργήσουν όσο το δυνατόν πιο σοφά σήμερα, ώστε να μην περιπλέκουν τη ζωή του πιστού λαού τους», είπε (από το TASS ).

Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πνευματικές αξίες που διαμορφώθηκαν «υπό την αιγίδα της ενοποιημένης Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» θα αποδώσουν «τον καρπό της υπεράσπισης της ενότητας της Εκκλησίας και της αλήθειας του Θεού».

Σύμφωνα με τον πατριάρχη, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πονά για «ό,τι συμβαίνει στην αδελφή Ουκρανία». Δήλωσε ότι «τα πνεύματα της κακίας στους ουρανούς έχουν πάρει τα όπλα εναντίον της εκκλησίας μας», επιδιώκοντας να διχάσουν τον ορθόδοξο λαό της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «ο αληθινός στόχος δεν θα επιτευχθεί ποτέ».

Η UOC είναι μια αυτοδιοικούμενη εκκλησία εντός του Πατριαρχείου Μόσχας. Επικεφαλής της είναι ο Μητροπολίτης Ονούφριος. Στις 27 Μαΐου, το Συμβούλιο του UOC ανακήρυξε «πλήρη ανεξαρτησία» από το ROC. Ο κλήρος εξέφρασε διαφωνία με τη θέση του Πατριάρχη Κυρίλλου σχετικά με τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι μάχες παραβιάζουν την εντολή «Μη σκοτώσεις» και απηύθυνε έκκληση στις ρωσικές αρχές να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, κάτι που θα βοηθούσε να σταματήσουν οι επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφόρησης και Εκπαίδευσης του UOC, Μητροπολίτης Kliment , εξήγησε στο RBC ότι δεν γίνεται λόγος για διακοπή των σχέσεων με τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, οι εκκλησίες θα συνεχίσουν να διατηρούν την πνευματική ενότητα. Επισήμανε ότι η UOC έχει το καθεστώς μιας ανεξάρτητης και αυτοδιοικούμενης εκκλησίας για σχεδόν 30 χρόνια και το Συμβούλιο το επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά.
Η μητρόπολη Συμφερούπολης και Κριμαίας του UOC δεν υποστήριξε την απόφαση για την ανεξαρτησία από το Πατριαρχείο Μόσχας και αποφάσισε να παραμείνει υπό την αιγίδα του Κυρίλλου. Το τρέχον καθεστώς του UOC ως «αυτοδιοικούμενο τμήμα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι το βέλτιστο», πρόσθεσε η μητρόπολη.

Ήδη από τον Φεβρουάριο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας ζήτησε τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη χώρα. οι ιερείς ορισμένων επισκοπών έπαψαν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κύριλλο στις θείες ακολουθίες, ως απάντηση τους επέπληξε για αδυναμία.

Υπάρχει επίσης μια αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU) στην Ουκρανία, η οποία δημιουργήθηκε το 2018 ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου και της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (το ROC θεώρησε αυτή την απόφαση «κανονικά άκυρη ”). Στις 26 Μαΐου, ο Προκαθήμενος της OCU, Μητροπολίτης Επιφάνιος, ζήτησε να αφαιρεθεί ο Κύριλλος από τον θρόνο του πατριάρχη για υποστήριξη της στρατιωτικής επιχείρησης.

rbc-ru

Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Εκκλησίας της Ουκρανίας που συνεδρίαζε στις 27 Μαΐου 2022 στο Κίεβο, εξέτασε ζητήματα της εκκλησιαστικής ζωής που προέκυψαν ως αποτέλεσμα της στρατιωτικής εισβολής της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας.

Με βάση τα αποτελέσματα των εργασιών, η Ιεραρχία αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Η Συνέλευση καταδικάζει τον πόλεμο ως παραβίαση της εντολής του Θεού “Ου φονεύσεις!” (Έξοδος 20:13) και εκφράζει τα συλλυπητήρια του σε όλους όσους υπέφεραν από τον πόλεμο.

2) Η Συνέλευσηαπευθύνει έκκληση στις αρχές της Ουκρανίας και στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας να συνεχίσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και να αναζητήσουν μια ισχυρή και λογική γραμμή που θα μπορούσε να σταματήσει την αιματοχυσία.

3) Επίσης διαφωνούμε με τη θέση του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

4) Η Συνέλευση ενέκρινε κατάλληλες τροποποιήσεις στο Καταστατικό για τη Διοίκηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, οι οποίες μαρτυρούν την πλήρη ανεξαρτησία και αυτονομία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

5) ΤΗ Συνέλευση εγκρίνει τα ψηφίσματα των Επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και τις αποφάσεις των Ιερών Συνόδων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, που συνήλθαν μετά την τελευταία Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας (8 Ιουλίου 2011). Το Συμβούλιο εγκρίνει τις δραστηριότητες του Τμήματος Υποθέσεων και των Συνοδικών Ιδρυμάτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

6) Η Συνέλευση εξέτασε την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

7) Κατά την περίοδο του στρατιωτικού νόμου, όταν οι σχέσεις μεταξύ των επισκοπών και του εκκλησιαστικού κέντρου είναι περίπλοκες ή απουσιάζουν, η Σύνοδος κρίνει σκόπιμο να δώσει στους επαρχιακούς Επισκόπους το δικαίωμα να αποφασίζουν για ορισμένα θέματα της επαρχιακής ζωής που αποτελεί αρμοδιότητα της Ιεράς Συνόδου ή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

8) Πρόσφατα, μια νέα ποιμαντική πρόκληση είναι ιδιαίτερα έντονη για την Εκκλησία μας. Κατά τη διάρκεια των τριών μηνών του πολέμου, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες αναγκάστηκαν να πάνε στο εξωτερικό. Κυρίως Ουκρανοί από τις νότιες, ανατολικές και κεντρικές περιοχές της Ουκρανίας. Πολλοί από αυτούς είναι πιστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Μητρόπολη Κιέβου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας δέχεται εκκλήσεις από διάφορες χώρες με αίτημα να ανοίξουν Ουκρανικές Ορθόδοξες ενορίες. Είναι προφανές ότι πολλοί συμπατριώτες μας θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους, πολλοί όμως θα μείνουν για μόνιμη διαμονή στο εξωτερικό. Από αυτή την άποψη, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν μπορεί να αφήσει τους πιστούς της χωρίς πνευματική φροντίδα, πρέπει να είναι μαζί τους στις δοκιμασίες τους και να οργανώνει εκκλησιαστικές κοινότητες στη διασπορά.

9) Έχοντας επίγνωση της ιδιαίτερης ευθύνης ενώπιον του Θεού, το Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά του λύπη για την έλλειψη ενότητας στην Ουκρανική Ορθοδοξία. Η Ιερά Σύνοδος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σχίσματος ως μια βαθιά οδυνηρή πληγή στο σώμα της Εκκλησίας. Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία, που είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση της «Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας», απλώς βάθυναν τις παρεξηγήσεις και οδήγησαν σε σωματική αντιπαράθεση. Όμως, ακόμη και σε τέτοιες καταστάσεις κρίσης, το Συμβούλιο δεν χάνει τις ελπίδες του για επανέναρξη του διαλόγου. Για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος, οι εκπρόσωποι της PCU πρέπει:

α) να σταματήσει η κατάληψη Εκκλησιών και οι αναγκαστικές μεταφορές ενοριών της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

β) να συνειδητοποιήσουν ότι το κανονικό τους καθεστώς, όπως κατοχυρώνεται στο «Καταστατικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας», είναι στην πραγματικότητα μη αυτοκέφαλο και σημαντικά κατώτερο από τις ελευθερίες και τις ευκαιρίες για την υλοποίηση των εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων που παρέχονται από το Καταστατικό της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας .

γ) να επιλυθεί το ζήτημα της κανονικότητας της Ιεραρχίας της ΑΕΟ, διότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως και για τις περισσότερες Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες, είναι προφανές ότι για να αναγνωριστεί η κανονικότητα της ιεραρχίας της ΑΕΟ είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αποστολική διαδοχή των Επισκόπων της.

– Η Συνέλευση εκφράζει τη βαθιά του πεποίθηση ότι το κλειδί για την επιτυχία του διαλόγου δεν πρέπει να είναι μόνο η επιθυμία αποκατάστασης της ενότητας της εκκλησίας, αλλά και η ειλικρινής επιθυμία να οικοδομηθεί η ζωή στις αρχές της χριστιανικής συνείδησης και της ηθικής.

10) Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των συνεδριών, η Συνέλευση προσφέρει ευχαριστήρια προσευχή στον Ελεήμονα Κύριο για τη δυνατότητα αδελφικής επικοινωνίας και εκφράζει την ελπίδα για τερματισμό του πολέμου και τη συμφιλίωση των εχθρών. Σύμφωνα με τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, είθε η «ἔσται μεθ᾿ ὑμῶν χάρις, ἔλεος, εἰρήνη παρὰ Θεοῦ πατρὸς καὶ παρὰ Κυρίου Ἰησοῦ Χριστοῦ τοῦ υἱοῦ τοῦ πατρός, ἐν ἀληθείᾳ καὶ ἀγάπῃ». (Β. Ιωάννου 1:3)

romfea,gr

Previous Article

Αὐτοκεφαλία ἀνεγνώρισε τὸ Πατριαρχεῖον Σερβίας εἰς τὰ Σκόπια

Next Article

Η Λαύρα Σβιατογκόρσκαγια υποφέρει από βομβαρδισμούς και απειλές