Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης είναι προσωπικά πολύ ευάλωτος

Share:

Στις 4 Νοεμβρίου 2019, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας , πραγματοποιήθηκε γεύμα στον Καθεδρικό Ναό του Κρεμλίνου της Μόσχας. Εκεί ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος είπε:

“Σήμερα βιώνουμε κάποιες δυσκολίες – πρώτα απ ‘όλα, στις σχέσεις με την Κωνσταντινούπολη. Η Κωνσταντινούπολη παραβιάζει τους ιερούς κανόνες, εισβάλλει σε  αλλοδαπή δικαιοδοσία, παραχωρεί  «αυτοκεφαλία» σε όσους δεν την ζητούν. Θέλουμε να διατηρήσουμε την κανονική τάξη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ορθοδοξία να εμφανίζεται μια ορισμένη τάση παπισμού.

Γιατί είναι επικίνδυνος ο παπισμός; Φυσικά, επειδή ο παπισμός δεν προέρχεται ούτε από το Λόγο του Θεού ούτε από την Παράδοση της Εκκλησίας. Αλλά θα προτείνω ένα άλλο, εντελώς διαφορετικό επιχείρημα: ο παπισμός είναι επικίνδυνος, επειδή είναι πολύ ευκολότερο να επηρεάσει κανείς ένα άτομο από μια ομάδα ανθρώπων. Τόσο ο Πάπας όσο και ο πατριάρχης που θέλει να γίνει πάπας, γίνονται ένας πολύ ελκυστικός στόχος για τους ισχυρούς αυτού του κόσμου και η εξωτερική επιρροή σε ένα άτομο μπορεί να καταστρέψει την Εκκλησία.

Όταν σχηματίστηκε το σύστημα της συνοδικής διοίκησης της Εκκλησίας, οι άγιοι απόστολοι κατάλαβαν καλά τι κάνουν. Ηταν αδύνατο στο πλαίσιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, μόνο ένα άτομο να ήταν υπεύθυνο για ολόκληρη την Εκκλησία, επειδή θα μπορούσε να συλληφθεί, θα μπορούσε να πειστεί να συνεργαστεί, θα μπορούσε να φοβάται. Ωστόσο, αυτοί οι κίνδυνοι δεν υπάρχουν όταν η Εκκλησία διοικείται συλλογικά.

Επομένως, στην εποχή μας είναι απαραίτητο να υπερασπιστούμε την συνοδική διοίκηση της Οικουμενικής Εκκλησίας. Δεν αμφισβητούμε το πρωτείο τιμής του Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, αλλά δεν συμφωνούμε με οποιαδήποτε παραβίαση της παγκόσμιας αρχής. Ο Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος είναι στην Τουρκία, είναι προσωπικά πολύ ευάλωτος, οπότε το μόνο που μένει είναι να προσευχηθούμε ότι ο Κύριος θα τον σώσει από επιρροές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν δυσμενώς τη ζωή ολόκληρης της Εκκλησίας ».

Υπηρεσία Τύπου του Πατριάρχη της Μόσχας και της Ρωσίας

Previous Article

Ἐπίκαιροι σκέψεις Πόσο προοδευτικὰ ἦταν τὰ ἀκυρωθέντα ἀπὸ τὸ Σ.τ.Ε. Θρησκευτικά

Next Article

Ἡ παραβολὴ τοῦ καλοῦ Σαμαρείτου. Κυριακὴ Η΄ Λουκᾶ (Λουκ. ι΄ 25-37)

Διαβάστε ακόμα