Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό

Share:

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση με εμπρηστικό μηχανισμό, που σημειώθηκε στον Ναό των Αγίων Αποστόλων στη Θεσσαλονίκη, λαμπρό μνημείο του 14ου αιώνα που συγκαταλέγεται, μαζί με άλλα βυζαντινά μνημεία της πόλης, στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UΝESCO.

Ο εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη στον ναό Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, στην οδό Ολύμπου, στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές. Την ευθύνη για την τοποθέτηση του μηχανισμού, η οποία έγινε την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου, ανέλαβε με ανάρτησή της σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου η ομάδα «Αναρχικές/οι». «Επιλέξαμε να επιτεθούμε σε μια δομή του κατασταλτικού θεσμού, σε μια επιχείρηση παραγωγής «θεϊκού» πλούτου (με τις ευλογίες πάντα του καπιταλιστικού συστήματος)», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη της ομάδας στην ανάρτησή τους.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ελληνες αρχαιολόγοι:

Πρόκειται για μία ανησυχητική ενέργεια βανδαλισμού που μάλιστα ακολουθεί με διαφορά λίγων εβδομάδων την καταστροφή του μνημείου που στήθηκε στο παλαιό εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και τον τραυματισμό δύο ατόμων στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη Αθηνών μετά από τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Η στοχοποίηση λατρευτικών χώρων, στην συγκεκριμένη περίπτωση ενός από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα αρχιτεκτονικής της Παλαιολόγειας περιόδου, ενός μνημείου με αριστουργηματικά ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, που μαρτυρούν πολλά για το καλλιτεχνικό και κοινωνικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας κατά τον 14ο αιώνα, είναι μια πράξη μισαλλοδοξίας και αντικοινωνικής βίας και ως τέτοια απολύτως καταδικαστέα.

Καλούμε τους πάντες να σεβαστούν τη θρησκευτική ελευθερία, την ιερότητα των τόπων προσευχής και τις παγκόσμιες αξίες που αντιπροσωπεύουν τα μνημεία. Η στοχοποίηση των μνημείων ως έκφραση της όποιας ιδεολογίας δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή.

Η αναστήλωση του ναού και η σταδιακή αποκατάσταση των τοιχογραφιών ξεκίνησε το 1926. Μετά τον σεισμό του 1978, το κτήριο ενισχύθηκε, και το 2002, τα ψηφιδωτά καθαριστήκαν

Ο Ναός των Αγίων Αποστόλων είναι σημαντικό μνημείο της βυζαντινής Θεσσαλονίκης και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχιτεκτονικής της Παλαιολόγειας περιόδου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της πόλης, στην αρχή της σημερινής οδού Ολύμπου, κοντά στα δυτικά τείχη.

Πρόκειται για παλαιό καθολικό μονής που θεωρείται ότι ήταν αρχικά αφιερωμένη στη Θεοτόκο. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των σύνθετων πεντάτρουλλων τετρακιόνιων σταυροειδών εγγεγραμμένων ναών με νάρθηκα, περίστωο, δύο παρεκκλήσια και λιτή.

Κτίστηκε την περίοδο 1310-1314 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Νήφωνα τον Α’ όπως φαίνεται από επιγραφές της εκκλησίας που φέρουν το όνομά του: Νίφων πατριάρχης και κτήτωρ.

Ο εσωτερικός διάκοσμος σώζεται αποσπασματικά καθώς η εκκλησία υπέστη καταστροφές από τους Οθωμανούς όταν μετατράπηκε σε τζαμί την περίοδο 1520-1530, με την επωνυμία Σοούκ Σου Τζαμί (= τζαμί του κρύου νερού).

iefimerida

Previous Article

Αν θέλουν να μας κατοχυρώσουν, γιατί μας αλλάζουν τελείως τη μορφή της μισθοδοσίας

Next Article

Στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Κόνιτσας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Διαβάστε ακόμα