Ο Υπ. Εσωτ. Εσθονίας κατηγόρησε τον Προκαθήμενο της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για υποστήριξη της Ρωσίας

Share:

Επικεφαλής Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Φωτογραφία: ERR

 

Ο Μητροπολίτης Ευγένιος κλήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες και του ανήγγειλαν ότι θα μπορούσαν να του στερήσουν την άδεια παραμονής.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της Εσθονίας κάλεσε τον Μητροπολίτη της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Ευγένιο για συνομιλία και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε υποστήριξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Αυτό αναφέρει η εσθονική διαδικτυακή πηγή EER.

Ο λόγος για την κλήση του Μητροπολίτη Ευγένιου ήταν ότι ανακοίνωσε μια δέηση υπέρ ειρήνης δύο ημέρες πριν από την επέτειο της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία και το γεγονός ότι εκπρόσωποι των φιλορωσικών πολιτικών δυνάμεων της Εσθονίας έπρεπε να συμμετάσχουν στην προσευχή.

Ο αντικαγκελάριος του Υπουργείου Εσωτερικών Ράιβο Κούιτ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα θέματα της συνομιλίας με τον μητροπολίτη ήταν «κόκκινες γραμμές», τις οποίες το υπουργείο θεωρεί «οποιαδήποτε λεκτική ή μη υποστήριξη στη ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας» και στοιχεία «πολιτικής αναταραχής από θρησκευτικές οργανώσεις».

Η θέση της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προκάλεσε αγανάκτηση στους Εσθονούς πολιτικούς, οι οποίοι πρότειναν σε περίπτωση επανάληψης τέτοιων ενεργειών, να στερήσουν από τον Μητροπολίτη Ευγένιο την άδεια παραμονής του.

Η προσευχή για την ειρήνη ακυρώθηκε και η Εσθονική Εκκλησία εξέδωσε ανακοίνωση ότι «η εκκλησία ήταν θύμα πολιτικής πρόκλησης». Σημειώνει επίσης ότι η Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία «δεν συμμετέχει στην πολιτική και δεν μπορεί πάντα να αξιολογεί τις πολιτικές συνέπειες και τις πολιτικές δραστηριότητες ορισμένων ανεύθυνων προσωπικοτήτων».

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, οι σχέσεις μεταξύ των αρχών και της Εκκλησίας επιδεινώθηκαν και στη Μολδαβία. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Μολδαβίας, Μητροπολίτης Βλαδίμηρος, μιλώντας για την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας και των μολδαβικών αρχών, εξέφρασε επίσης τη λύπη του τονίζοντας ότι «μας έβαλαν στην άκρη, σαν να μην ήμασταν μέρος αυτής της κοινωνίας».

spzh.news

Previous Article

Διπλή βράβευση τῆς Πολωνικῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας

Next Article

Οἱ σχισματικοί τοῦ Κιέβου δημιουργοῦν “κλώνους” τῶν κανονικῶν Ἱ. Μονῶν στό Βολίν