Πίσω στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών το κτήμα Προμπονά

Share:

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε στους εκκλησιαστικούς κύκλους η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος Προμπονά να ανακαλέσει ξαφνικά τη δωρεά που έκανε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο του Ναού του Αγίου Γεωργίου και του κτήματος που το περιβάλλει.

Το κτήμα Προμπονά περνά και πάλι στην κυριότητα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, η οποία βρέθηκε ακόμη και στα δικαστήρια με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη δικαιοδοσία του. Μένει η αντίδραση του Φαναρίου, οι σχέσεις του οποίου με την Ελλαδική Εκκλησία παραμένουν ιδιαίτερα ψυχρές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κληροδοτήματος Προμπονά αποφάσισε να ακυρώσει τη δωρεά στο Φανάρι του Ναού του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται εντός του κτήματος Προμπονά σε ακίνητο 8.554 τ.μ.

Η δωρεά παραχώρησης του ναού (σ.σ.: η επιτροπή δώρισε και ένα άλλο ακίνητο 868,88 τ.μ.) είχε γίνει το 2017 με συμβολαιογραφικές πράξεις, το Οικουμενικό Πατριαρχείο την αποδέχτηκε και ανέθεσε τη λειτουργία του στη Μονή Βλατάδων. Η κίνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να πάρει στη δικαιοδοσία του το ναό προκάλεσε την οργή της Ελλαδικής Εκκλησίας, κύκλοι της οποίας από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για μια «παράνομη και αντικανονική ενέργεια» αλλά και για επιχείρηση εισπήδησης σε εκκλησιαστικό χώρο δικαιοδοσίας της Αρχιεπισκοπής.

Τελικά, το Διοικητικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το «orthodoxia.info», προχώρησε στις 5 Φεβρουαρίου στην ανάκληση της δωρεάς ενώ ο κύριος λόγος τον οποίο επικαλείται είναι η μεταβίβαση του ναού από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Μονή Βλατάδων, η οποία και τον αναγνώρισε ως μετόχιόν της.
Η κόντρα

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έκπληξη στους εκκλησιαστικούς κόλπους. Και αυτό γιατί η υπόθεση Προμπονά πέρασε και από τις δικαστικές αίθουσες. Το Φανάρι τον περασμένο Οκτώβριο κέρδισε τη δικαστική μάχη στο ΣτΕ, όπου είχε προσφύγει ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου να σφραγιστεί ο ναός. Τα βασικά επιχειρήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου ήταν ότι παραβιάζει το δικαίωμα λατρείας κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, καθώς και ότι έχει πλημμελή αιτιολογία.

Το ανώτατο δικαστήριο (Δ’ Τμήμα) έκανε δεκτή την αίτηση ακύρωσης κρίνοντας ότι «η προσβαλλόμενη πράξη η οποία διατάσσει τη σφράγιση του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής Κληροδοτήματος Δημητρίου Προμπονά, με την αιτιολογία ότι η θέση σε δημόσια λατρεία του ναού από τον ηγούμενο της μονής Βλατάδων πραγματοποιήθηκε χωρίς κανονική άδεια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, δεν αιτιολογείται».

Είχε προηγηθεί η αγωγή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη και κατά της επιτροπής του Κληροδοτήματος Προμπονά. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη αγωγή, «επιχειρήθηκε να αποσπαστεί ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου από τη νόμιμη και κανονική πνευματική δικαιοδοσία που είναι η Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, μέσω της μεταβίβασής του μετά του οικοπέδου στο οποίο είναι κτισμένος σε άλλο εκκλησιαστικό νομικό πρόσωπο κατά παράβαση της βούλησης του διαθέτη Δημητρίου Η. Προμπονά». Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας είχε επιπλέον αποφασίσει και το σφράγισμα του ναού με την αιτιολογία ότι είναι ιδιωτική και τέθηκε σε λειτουργία χωρίς την άδειά του.

eleftherostypos.gr

Previous Article

Επίσκοπος της σχισματικής Ουκρανικής Εκκλησίας στο Αγιο Ορος

Next Article

Να μεταφερθεί η πρωτεύουσα της Ελλάδος μας στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!

Διαβάστε ακόμα