Παρά τίς διεθνεῖς ἐκκλήσεις, συνεχίζεται ὁ ἀποκλεισμός τοῦ Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Share:

 

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ζητά να ξεμπλοκαριστεί ο διάδρομος του Λατσίν για να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Γαλλία ανησυχεί για τον αποκλεισμό του διαδρόμου του Λατσίν και ζητά να ανοίξει ξανά, προκειμένου να αποτραπεί η ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Anne-Claire Legendre σε συνέντευξή στο RTVI σύμφωνα με το TASS. «Σήμερα ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον αποκλεισμό του Διαδρόμου του Λατσίν και απαιτούμε συνεχώς να ξεμπλοκαριστεί για να παραδώσουμε τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό», δήλωσε ο Λεγκέντρε. Σύμφωνα με την ίδια, «υπάρχει πραγματικός κίνδυνος σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ». Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι το Παρίσι “υποστηρίζει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν”.

“Υπάρχει ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση την οποία σίγουρα στηρίζουμε. Χάρη στον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών μπόρεσαν να συνομιλήσουν μεταξύ τους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Πράγας τον περασμένο Οκτώβριο “, δήλωσε ο Λεγκέντρε. “Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε να σταλεί αποστολή της ΕΕ στην αρμενική πλευρά των συνόρων, προκειμένου να μειωθούν οι εντάσεις και να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση με τα σύνορά της”, υπενθύμισε.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου δεν συμφώνησε με την άποψη ότι η Γαλλία δεν παρέχει πραγματική βοήθεια για την επίλυση της κατάστασης γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. “Δεν νομίζω έτσι. Νομίζω ότι υπάρχει η υποστήριξή μας”, δήλωσε ο Λεγκέντρε. – Αυτό εκφράζεται σαφώς στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Πρόεδρος Μακρόν κατέβαλε προσωπικά κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κατάστασης και τη μείωση της έντασης”.

 

Οι Αρμενοαμερικανοί ζητούν από το Κογκρέσο να αναγκάσει το Αζερμπαϊτζάν να τερματίσει τον αποκλεισμό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Αρμενοαμερικανοί που πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στην Ουάσιγκτον απαιτούν από τις αμερικανικές αρχές να σταματήσουν να παρέχουν οποιαδήποτε βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν και να αναστείλουν τη στρατιωτική βοήθεια προς το Μπακού. Η “Φωνή της Αμερικής” γράφει σχετικά.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Σύμφωνα με τον Adam Schiff, δεν πρέπει να παρασχεθεί καμία βοήθεια στο Αζερμπαϊτζάν. “Κάλεσα τη διοίκηση να δράσει. Έχω μιλήσει προσωπικά με τον πρόεδρο για την απειλή που θέτει το Αζερμπαϊτζάν. Και συνεχίζω να υποστηρίζω πιο αποφασιστική δράση από τη διοίκηση”, δήλωσε. Προσωπικά μίλησα με τον Πρόεδρο για την απειλή που θέτει το Αζερμπαϊτζάν.

Υπενθυμίζεται ότι εδώ και ενάμιση μήνα, οι αζέροι που παριστάνουν τους εαυτούς τους ως ” περιβαλλοντικοί ακτιβιστές ” έχουν αποκλείσει τον διάδρομο του Λατσίν, στερώντας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τους 120 χιλιάδες κατοίκους του τον μοναδικό δρόμο που συνδέει τη δημοκρατία με την Αρμενία και τον έξω κόσμο, προκαλώντας έτσι ανθρωπιστική κρίση. Το Αζερμπαϊτζάν απορρίπτει τις κατηγορίες περί αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τον Ara Chalyan, επικεφαλής της Ανατολικής Περιφέρειας της «Hay Dat» πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν καταλαβαίνουν την κατάσταση και προσπαθούν μέσω πολυάριθμων συναντήσεων να θέσουν το θέμα στην ημερήσια διάταξη.

“Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα απόκριση της κυβέρνησης. Ο Υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε τον αποκλεισμό και ζήτησε τον τερματισμό του. Αυτό δεν αρκεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να διατάξουν τον τερματισμό του αποκλεισμού, καθώς και να επιβάλουν κυρώσεις σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσουμε να παράσχουμε ανθρωπιστική βοήθεια χρησιμοποιώντας τους πόρους που διαθέτουμε και άλλους μοχλούς”, δήλωσε σε συνέντευξή στη Φωνή της Αμερικής.

Ο βουλευτής Frank Pallone δηλώνει ότι αν και δεν βρίσκεται στο Ναγκόρνο Καραμπάχ γνωρίζει τη δύσκολη κατάσταση εκεί. Μαζί με τον Hay Dat, προσπαθεί να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να πιέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει τον διάδρομο του Λατσίν. Ο βουλευτής υπενθύμισε το τηλεφώνημα του Υπουργού Α. Μπλινκέν με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

“Υπάρχουν και άλλες προσπάθειες στη διοίκηση εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να πιέσει τον Αλίγιεφ να τερματίσει τον αποκλεισμό. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει επιτύχει. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση”.

“Πρέπει να είμαστε δίπλα στο Αρτσάχ”, δήλωσε ο Aram Hamparian, επικεφαλής του Hay Dat της Ουάσινγκτον, στο τέλος της διαμαρτυρίας.

el.armaradio.am

Previous Article

Τὸ παγκόσμιον οἰκονομικὸν φόρουμ (WEF) ζητεῖ τὴν ἀποποινικοποίησιν τῆς παιδεραστίας!

Next Article

Εμβόλιο Κορωνοϊού – Τοξική δράση