Παρέμβαση από Ρωσία, Γαλλία για την Αγία Σοφία

Share:

Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας συνεδρίασε και εξέτασε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε μουσουλμανικός τέμενος. Η οριστική ετυμηγορία του Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 15 ημέρες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, πάντως, έχει επανειλημμένως υποστηρίξει το δικαίωμα της Τουρκίας να αποφασίσει για το «μέλλον» της Αγίας Σοφίας, καθώς θεωρεί ότι η γειτονική χώρα είναι ο «νόμιμος» ιδιοκτήτης της.

«Οι ιδιοκτήτες της (σ.σ. Αγίας Σοφίας) είναι ξεκάθαροι. Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για το αν θα την κάνουμε τζαμί. Ο κ. Μπαχτσελί έκανε σχετική ανακοίνωση σήμερα. […] Περιμένουμε την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου και τα βήματα που θα ληφθούν από εκεί και πέρα θα αποφασιστούν ανάλογα» έχει δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Στο μεταξύ, θέση για το φλέγον ζήτημα έχει πάρει μια σειρά ξένων χωρών.

Ενδεικτικά, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι η Μόσχα αναμένει πως η απόφαση για την «τύχη» της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Καταρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός».

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, το οποίο υπογράμμισε ότι η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ανοικτή σε όλους.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική ηγεσία θα λάβει υπόψιν την παρέμβαση των ξένων χωρών.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο θέμα. Είναι θετικό που πολλές χώρες ανέδειξαν αυτό το σημείο και κάλεσαν την Τουρκία να μη δημιουργήσει χάσμα ψυχικό ανάμεσα στον χριστιανικό και μουσουλμανικό κόσμο. Ελπίζουμε να το λάβει υπόψη η τουρκική ηγεσία».

sputniknews.gr

Previous Article

Συμφωνία μεταξύ Ράμα και Ερντογάν για μετεγκατάσταση 30.000 προσφύγων από την Τουρκία στη Χιμάρα.

Next Article

Σεβ. Ξάνθης: «Ἡ ἐπιτροπὴ 2021 ἔχει ὡς σκοπὸ τὴν ἀποδόμηση τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας»!

Διαβάστε ακόμα