Πασχαλινό μήνυμα του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριου

Share:

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Ονούφριος απηύθυνε το Πασχαλινό μήνυμα του στους αρχιποιμένες, ποιμένες, μοναχούς και όλα τα πιστά τέκνα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος συγχαίρει όλους με τη κύρια χριστιανική εορτή Λαμπρής Ανάσταση του Ιησού Χριστού. Το Τμήμα Πληροφόρησης και Διαφωτισμού της UOC δημοσίευσε το Πασχαλινό μήνυμα του Προκαθημένου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εδώ παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του Πασχαλινού μηνύματος του Μακαριώτατου Μητροπολίτη Ονούφριου.

«Χριστός Ανέστη!

Συγχαίρω ειλικρινώς όλους εσάς: αγαπημένοι αρχιποιμένες και ποιμένες, ευσεβείς μοναχοί και μοναχές, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, με τη μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή μας την Λαμπρή Ανάσταση του Κυρίου Θεού και τον Σωτήρα ημών Ιησού Χριστό.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα αιώνιο Πάσχα, είναι η γιορτή των γιορτών και ο θρίαμβος των θριάμβων. Η Ανάσταση του Χριστού είναι πράγματι η μεγαλύτερη χριστιανική γιορτή. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος λέει ότι η Γιορτή της Ανάστασης του Χριστού «ξεπερνά τόσο πολύ όλες τις γιορτές, όχι μόνο ανθρώπινες και γήινες, αλλά ακόμα και εκείνες του Χριστού και για τον Χριστό τελούμενες, όπως ο ήλιος ξεπερνά τα αστέρια» (Γρηγόριος Θεολόγος, Έργα, Αγία Πετρούπολη, 1912, Τόμος Α, σ. 662).

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ο θρίαμβος της νίκης της ζωής έναντι του θανάτου, είναι η Γιορτή της ζωής, και επειδή η ζωή είναι το πιο πολύτιμο δώρο με το οποίο στολίζεται ο άνθρωπος, το Πάσχα του Χριστού είναι επίσης η μεγαλύτερη γιορτή, επειδή στην Λαμπρή Του Ανάσταση ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας μας, μας χάρισε ξανά την αιώνια ζωή που χάσαμε.

Τι θαυμάσια και υπέροχη αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο! Ο άνθρωπος αμάρτησε και δεν ήταν δυνατό πια να ζήσει στον Παράδεισο, τότε η Θεία Αγάπη κατεβαίνει από τον ουρανό στη γη, σε έναν πεσμένο άνθρωπο, παίρνει την εικόνα ενός ανθρώπου και κάνει αυτό που εμείς, οι αμαρτωλοί, έπρεπε να κάνουμε. Η Θεία Αγάπη μας εξαγνίζει και συμφιλιώνει με τον Θεό, θυσιάζεται για μας. Η Θεία Αγάπη στον Σταυρό καταστρέφει τις αμαρτίες μας, κατεβαίνει με τον άνθρωπο στην κόλαση και την καταστρέφει με τη λάμψη της Θείας δόξας. Η Θεία Αγάπη ανασταίνει την ανθρώπινη φύση και της επιστρέφει τον χαμένο Παράδεισο. Ο όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης λέει ότι η Ανάσταση του Χριστού έφερε χαρά σε ολόκληρο τον κόσμο, γιατί με την Ανάστασή Του «ο Χριστός άνοιξε τον Παράδεισο και τον έκανε προσβάσιμο σε όλους. Ω, βάθος αδιανόητο! Ω, ύψος ανυπολόγιστο! Ω, μυστήριο… υπερβαίνον τη δύναμη του νου!» (Όσιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, Λόγος τιμής στην Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα // Έργα. M., 2011. Τόμος Β. σ. 379). Η διαβολική κακία δεν μπόρεσε να κατανοήσει την αγάπη του Θεού για τον πεσμένο άνθρωπο. Μόνο όταν ο Χριστός αναστήθηκε, τότε ο διάβολος συνειδητοποίησε ότι ηττήθηκε, αλλά ήταν πολύ αργά, όλα ολοκληρώθηκαν: η κόλαση καταστράφηκε, η δύναμη του θανάτου αφαιρέθηκε, ο Παράδεισος επιστράφηκε στον άνθρωπο και αυτός, ο πονηρός πειραστής, δέθηκε με τους δεσμούς του σκότους της κολάσεως (Β Πέτρου 2, 4).

Αυτή η μεγάλη Νίκη ονομάζεται Νίκη της ζωής, και αυτό που είναι θαυμάσιο σε αυτήν τη Νίκη είναι ότι ο Θεός έδωσε αυτή τη Νίκη στον άνθρωπο. Ο Άγιος Νικόλαος της Σερβίας λέει ότι «κανένας επίγειος κατακτητής, τσάρος ή στρατηγός δεν θέλει τη νίκη του να διαχωριστεί από αυτόν και να αποδοθεί σε άλλο. Μόνο ο Αναστημένος Κύριος με τα δύο Του χέρια προσφέρει τη Νίκη Του σε καθέναν από εμάς και δεν θυμώνει, αλλά χαίρεται όταν η Νίκη Του μας κάνει νικητές» (Άγιος Νικόλαος της Σερβίας. Συζητήσεις για Αγ. Γραφή. Μόσχα, 2018. Βιβλίο 1, σ. 186).

Πόσο ευλογημένες ήταν οι Μυροφόρες Γυναίκες, οι οποίες ήταν οι πρώτες που έλαβαν τα νέα για την Ανάσταση του Χριστού. Μετά τα τραγικά γεγονότα της Σταύρωσης επί του Σταυρού του Θείου Διδασκάλου τους, μετά το θάνατό Του και την ταφή του οι Μυροφόρες Γυναίκες, νωρίς το πρωί ήρθαν στον Ζωοδόχος Τάφο.

Ήταν μπερδεμένες και οι καρδιές τους ήταν γεμάτες από βαθιά θλίψη. Ξαφνικά ένιωσαν έναν σεισμό και είδαν έναν Άγγελο που άνοιξε έσπρωξε την πέτρα από την πόρτα του Τάφου και κάθισε πάνω της. Βλέποντας τον φόβο των Αγίων Γυναικών, ο Άγγελος τους καθησύχασε και είπε: «Μην φοβάστε, Ξέρω ποιον γυρεύετε: τον Ιησού, τον σταυρωμένο. Δεν είναι εδώ· αναστήθηκε, όπως το είπε! Ελάτε να δείτε το μέρος όπου βρισκόταν το σώμα του Κυρίου. Τρέξτε όμως γρήγορα και πείτε στους μαθητές του: “αναστήθηκε από τους νεκρούς και πηγαίνει πριν από σας, να σας περιμένει στη Γαλιλαία· εκεί θα τον δείτε”» (Ματθ. 28:5-7).

Οι Άγιες Μυροφόρες Γυναίκες κατάλαβαν ότι ο Θείος Δάσκαλός τους είναι ο Μεσσίας, αυτός είναι ο Θεός που ήρθε στη γη για να σώσει τους ανθρώπους και που αναστήθηκαν από νεκρούς. Οι Μυροφόρες το ανακοίνωσαν ευχαρίστως στους Αποστόλους και στη συνέχεια οι άγιοι Απόστολοι διαδώσανε αυτό το μήνυμα σε όλο τον κόσμο. Το κήρυγμα των Αποστόλων για τον Αναστημένο Χριστό άλλαξε τον κόσμο. Οι άνθρωποι που αποδέχτηκαν τον Αναστημένο Χριστό με πίστη άρχισαν να χτίζουν τη ζωή τους όχι σύμφωνα με τη φωνή των παθών τους, αλλά σύμφωνα με τη φωνή του Θεού που αναστήθηκε από νεκρούς. Στον Αναστημένο Χριστό οι άνθρωποι βρήκαν τη Θεία Πηγή ζωντανού νερού, το οποίο σβήνει την πνευματική δίψα και ρέει στην αιώνια ζωή. Στον Αναστημένο Χριστό οι άνθρωποι βρήκαν τη Θεία δύναμη που μεταμορφώνει τον άνθρωπο και από κακό και παραμορφωμένο τον κάνει όμορφο, δυνατό και ευγενή, χρήσιμο τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους γύρω του.

Αυτές τις αγίες μέρες του Πάσχα ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Σωτήρα και τον Κύριό μας για το ότι κατέβηκε από τον Ουρανό για χάρη μας και για τη σωτηρία μας, ενσαρκώθηκε, υπέφερε και αναστήθηκε από τους νεκρούς. για το ότι ο Κύριος μας χάρισε την τιμή να πιστεύουμε σε Αυτόν και να φέρουμε το υψηλό όνομα Χριστιανού. Προσευχόμαστε ταπεινά ώστε ο Αναστημένος Χριστός να μας δώσει την αποφασιστικότητα και το θάρρος να οικοδομήσουμε τη ζωή πάνω στις ιερές εντολές και νόμους Του, οι οποίοι στην ουσία τους εκφράζονται σε δύο εντολές αγάπης: αγάπη για τον Θεό και αγάπη για τον πλησίον μας, έτσι ώστε να είμαστε Χριστιανοί όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στη ζωή.

Για άλλη μια φορά, συγχαίρω όλους εσάς, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, για τη Μεγάλη Ημέρα της Λαμπρής Ανάστασης του Χριστού. Σας εύχομαι υγεία, ειρήνη, χαρά και σωτηρία. Ο Αναστημένος Χριστός, ο Σωτήρας και ο Κύριος μας, να σας φυλάει όλους και να σας γεμίσει με πνευματική δύναμη που λαχταρά κάθε άνθρωπος, αλλά μόνο ο Θεός την έχει, δύναμη που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες, οι ασθένειες και οι φόβοι με τους οποίους ο κόσμος είναι γεμάτος σήμερα και οι οποίοι συναντώνται στο δρόμο της γήινης περιπλάνησής μας.

Για χάρη της Αγίας Αναστάσεως, ας συγχωρήουμε ο ένας τον άλλον, όπως ο Θεός μας συγχωρεί, να αγκαλιάσουμε ο ένας τον άλλον με αγάπη, καθώς ο Θεός μας αγκάλιασε, και ας ψάλλουμε τη νικηφόρα Πασχαλινή ψαλμωδία: «Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος». Αμήν.

Αληθώς Ανέστη!

Ταπεινός

Ονούφριος

Μητροπολίτης Κίεβου και πάσης Ουκρανίας»

spzh.news

Previous Article

Πασχαλινή ποιμαντορική ἐγκύκλιος Ἱ. Μητροπόλεως Κυθήρων

Next Article

Ποιμαντορική Εγκύκλιος Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Πάσχα 2021

Διαβάστε ακόμα