Πατριαρχείο Σερβίας: ”Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδοξίας είναι η Ουκρανία”

Share:

Δεν αναγνωρίζονται οι σχισματικοί Μητροπολίτες Επιφάνιος Ντούμενκο και Φιλάρετος Ντενισένκο από την Σερβική Εκκλησία. Η σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας καταδίκασε την ανάμειξη του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο ζήτημα της Ουκρανίας. Ελπίζουμε ότι τόσο η Εκκλησία της Ελλάδος όσο και οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν θα αναγνωρίσουν την σχισματική Εκκλησία της Ουκρανίας. 

Συνήλθε την περασμένη εβδομάδα στο Βελιγράδι η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Σερβίας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Σερβίας κ. Ειρηναίου.

Μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο, ήταν και η εκκλησιαστική κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας σε ανακοίνωσή της, καταδικάζει την παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε υποθέσεις άλλης Τοπικής Εκκλησίας.

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σήμερα, είναι ότι η Εκκλησία στην Ουκρανία χωρίστηκε, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως να λύσει το πρόβλημα μονομερώς” – αναφέρει η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει ότι δόθηκε αυτοκεφαλία χωρίς διάλογο με την Κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, καθώς και την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

“Η Εκκλησία της Σερβίας εμμένει στην απόφαση της, να μην αναγνωρίσει την νεοσυσταθείσα δομή στην Ουκρανία με επικεφαλής τους σχισματικούς Επιφάνιο Ντούμενκο και Φιλάρετο Ντενισένκο” – αναφέρει η ανακοίνωση της Σερβικής Εκκλησίας.

Τέλος η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Σερβίας δηλώνει ότι υποστηρίζει την Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο.

romfea.gr

Previous Article

«Κεφαλικός φόρος» και διώξεις για τους Χριστιανούς που ζουν στους Αγίους Τόπους

Next Article

Σεβόμαστε τον Φιλάρετο, αλλά δεν υποστηρίζουμε τα λεγόμενά του