Πατριωτική παράκληση για την ανακαίνιση της οικίας του Παύλου Μελά

Share:

Πατριωτική παράκληση για την ανακαίνιση της εμβληματικής οικίας – Αρχοντικού, Διατηρητέου του 1895, του Ήρωα της Μακεδονίας του 1904, Αξιωματικού Παύλου Μελά στην Κηφισιά, υπέβαλε το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική απόφαση:

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος (οδ. Μουσών 37, Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης, 54634), στην Συνεδρία Φεβρ. 2019 (αριθμ Συν. 144/21-2-2019):

Υποβάλλεται θερμή πατριωτική παράκληση για την ανακαίνιση και αποκατάσταση του εν θέματι σπιτιού.

1. Ο Αξιωματικός Παύλος Μελάς, γόνος της ιστορικής οικογενείας, των Βυζαντινών και του Νέου Ελληνισμού, των Μελάδων της Ηπείρου, εκ των Ιδρυτικών Μελών της «Μακεδονικής Επιτροπής» του 1900, για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από τον οθωμανικό ζυγό και για την αποτροπή των σχεδίων για ίδρυση Μεγάλης Βουλγαρίας, του 1878, με όλη σχεδόν την ιστορική Ελληνική Μακεδονία στο Κράτος αυτό, θυσιάστηκε, μαχόμενος, στις 14 Οκτ. 1904, κατά των Οθωμανών και των οργάνων του Βουλγαρικού Κομιτάτου, στο χωριό Στάτιστα (σημ. Μελάς) Καστοριάς, μαζί με συντρόφους του Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικούς, όντας ο ίδιος εκλεγμένος Αρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα, αποδεδειγμένα ιστορικά.

Το σώμα του τάφηκε στο παρεκκλήσιο των Ταξιαρχών, κοντά στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Καστοριάς, και τυγχάνει των πρεπουσών τιμών, από το 1904 επί του ήρωα τότε Μητροπολίτου Καστορίας Γερμανού Καραβαγγέλη μέχρι σήμερα επί του φιλογενούς Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ.

2. Το πατρικό και δικό του σπίτι στην Κηφισιά, με ομόφωνη Απόφαση του Δήμου Κηφισιάς, το 2009, αναγνωρίσθηκε Εθνικό Μνημείο για τους παραπάνω λόγους.

Το δε ΥΠΠΟ (Δ/νση Αναστήλωσης Νεωτέρων και Συγχρόνων Μνημείων) επέδειξε την δέουσα ευαισθησία, για να το καταστήσει Διατηρητέο και να φέρει εις πέρας την μελέτη ανακαίνισής του. Λόγω της οικονομικής κρίσης το έργο έκειτο σε εκκρεμότητα.

3. Φρονείται ότι τώρα θα έπρεπε για λόγους ιστορικής μνήμης και δικαιοσύνης να ληφθεί μέριμνα ενεργοποίησης του φακέλλου ανακαίνισης του αρχοντικού σπιτιού ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Αθ. Καραθανάσης Καθ. Παν/μίου

Ο Δ/νων Σύμβουλος Αθ. Αγγελόπουλος Καθ. Παν/μίου

Ο Γ. Γραμματέας Γ. Καλαϊτζής Νομ. Συμ. Ι.Ε.Θ.Π.

romfea.gr

Previous Article

Η αξία του Ζ’ κεφαλαίου του Ποινικού Κώδικος υπό τον τίτλον «Επιβουλή της θρησκευτικής ειρήνης»

Next Article

Οι θέσεις των Κληρικών είναι όλες οργανικές

Διαβάστε ακόμα