«Περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν από ασθένειες, παρά από τους βομβαρδισμούς»

Share:

 

Δραματική προειδοποίηση από τον ΠΟΥ για την εν εξελίξει τραγωδία στην πολύπαθη Γάζα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε με δραματικό τρόπο ότι υπάρχει κίνδυνος περισσότεροι άνθρωποι να πεθάνουν από ασθένειες παρά από τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, αν το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα δεν αποκατασταθεί σύντομα.

«Ενδεχομένως θα δούμε περισσότερους ανθρώπους στη Γάζα να πεθαίνουν από ασθένειες παρά από βομβαρδισμούς, αν δεν καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε το σύστημα υγείας», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Μάργκαρετ Χάρις επαναλαμβάνοντας την ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εκδήλωση λοιμωδών, κυρίως διαρροϊκών, νόσων.

astheneiesgaza.png

Επικαλούμενη έκθεση του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης των εκτοπισμένων κατοίκων στη βόρεια Γάζα η εκπρόσωπος του ΠΟΥ είπε για τη Γάζα: «Δεν υπάρχουν φάρμακα, δεν υπάρχει εμβολιασμός, δεν υπάρχει πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υγιεινή, δεν υπάρχουν τρόφιμα».

«Διαπιστώσαμε πολύ υψηλό αριθμό περιστατικών διάρροιας στα παιδιά», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Χαρακτηρίζοντας την κατάρρευση του νοσοκομείου Αλ Σίφα στη βόρεια Γάζα «τραγωδία», η εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία της για την κράτηση μελών του ιατρικού προσωπικού από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Σε στοιχεία που κρίνονται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη, οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αναφέρουν ότι περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς του πολιορκημένου θύλακα, περίπου το 40% από αυτά παιδιά.


Τραγικές και σοκαριστικές εικόνες

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά στην Γάζα, ο Τζέιμς Ελντερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοδιάσκεψης ότι τα νοσοκομεία στην Γάζα είναι γεμάτα παιδιά με πολεμικά τραύματα ή γαστρεντερίτιδα από την κατανάλωση μολυσμένου νερού. Οι εικόνες που περιέγραψε ήταν σοκαριστικές.

«Συνάντησα πολλούς γονείς… Ξέρουν ακριβώς τι χρειάζονται τα παιδιά τους. Δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αυτό τα σκοτώνει».

Περιέγραψε ότι είδε ένα παιδί με κομμένο τμήμα του ποδιού του ξαπλωμένο στο πάτωμα του νοσοκομείου επί ώρες, χωρίς να λαμβάνει καμία ιατρική φροντίδα λόγω έλλειψης προσωπικού.

Βασιλιάς Ιορδανίας: Η στέρηση νερού και τροφής στους κατοίκους της Γάζας είναι έγκλημα πολέμου

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β’ είπε ότι η στέρηση του λαού της Γάζας από νερό, τρόφιμα, φάρμακα και ηλεκτρισμό είναι έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή  η συνέχισή αυτής της κατάστασης που σημαίνει διπλασιασμό της επιδείνωσης της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα.

Σε επιστολή του που απηύθυνε στον Σέιχ Νιάνγκ, Πρόεδρο της Επιτροπής για τα Αναπαλλοτρίωτα Δικαιώματα του Παλαιστινιακού Λαού, την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης με τον Αδελφό Παλαιστινιακό Λαό, που πέφτει στις 29 Νοεμβρίου κάθε έτους, τόνισε ότι ο πόλεμος στη Γάζα, στοίχισε τη ζωή χιλιάδων αθώων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων, παιδιών και γυναικών.

 Τα κράτη πρέπει αυτό να το σταματήσουν, καθώς οι αξίες όλων των θεϊκών θρησκειών και οι κοινές μας ανθρώπινες αξίες απορρίπτουν κατηγορηματικά τη δολοφονία και την τρομοκρατία αμάχων.

 Δήλωσε ότι η αποτρόπαια επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας και οι παράνομες παραβιάσεις που πραγματοποιεί στη Δυτική Όχθη είναι ασυμβίβαστες με τις αξίες της ανθρωπότητας και το δικαίωμα στη ζωή.

Πρόσθεσε ότι η Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό έρχεται σε εξαιρετικές συνθήκες που απαιτούν από ολόκληρο τον κόσμο να αναλάβει δράση για να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα, να προστατεύσει τους ανυπεράσπιστους πολίτες και τα νοσοκομεία, να υποχρεώσει το Ισραήλ να άρει την πολιορκία, να ανοίξει όλο το πεδίο έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και διασφάλιση της παροχής επαρκούς βοήθειας και ιατρικής βοήθειας χωρίς διακοπή.

Και συνέχισε: «Για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη σφοδρή επίθεση στην ανθρωπότητα, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι προσπάθειες των διεθνών και ανθρωπιστικών οργανώσεων να συνεργαστούν με την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) για να διασφαλιστεί η παροχή βοήθειας στη Γάζα και σε όλους τους τομείς λειτουργίας της».

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι αυτό απαιτεί άμεση δράση από τη διεθνή κοινότητα για την ενίσχυση της υποστήριξης που παρέχεται στην UNRWA, ώστε να συνεχίσει, σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ, να παρέχει τις υπηρεσίες της υγείας και ανακούφισης στην ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα καθώς θα υπάρξουν τρομερές συνέπειες στο μέλλον

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας επιβεβαίωσε ότι οι συνεχείς δολοφονίες και καταστροφές του Ισραήλ και οι προσπάθειες εκτόπισης Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη αποτελούν πρόκληση για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και θα προκαλέσουν περισσότερους κύκλους βίας και καταστροφής στην περιοχή και στον κόσμο.

Επεσήμανε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα δεν θα επιτευχθούν μέσω στρατιωτικών λύσεων και λύσεων ασφάλειας, αλλά μάλλον μέσω μιας πολιτικής λύσης που θα αποκαταστήσει στον παλαιστινιακό λαό τα πλήρη νόμιμα δικαιώματά του.

Ανανέωσε την απόρριψη από την Ιορδανία οποιουδήποτε σεναρίου ή ιδέας για εκ νέου κατάληψη τμημάτων της Γάζας ή δημιουργία ζωνών προστασίας εκεί, καθώς και την πλήρη απόρριψη κάθε προσπάθειας διαχωρισμού της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς αποτελούν προέκταση του ενός παλαιστινιακού κράτους.

Εξήγησε ότι περισσότερα από 75 χρόνια μετά τη Νάκμπα, οι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν και θα συνεχίσουν να προσκολλώνται στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και στην ίδρυση του ανεξάρτητου, κυρίαρχου και βιώσιμου κράτους τους σύμφωνα με τις γραμμές της 4ης Ιουνίου 1967, με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά της, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, που εγγυάται την ασφάλεια και την ειρήνη για τους Παλαιστίνιους, τους Ισραηλινούς και την περιοχή.

Τόνισε ότι το παλαιστινιακό ζήτημα είναι το κεντρικό ζήτημα για την Ιορδανία, και «θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε πλήρως στο πλευρό του αδελφικού παλαιστινιακού λαού για την απόκτηση των δίκαιων, νόμιμων και αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του, και το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας θα συνεχίσει να εργάζεται με τους αδελφούς στην Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή, να διατηρήσει το υπάρχον ιστορικό και νομικό καθεστώς στους ισλαμικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους στην Ιερουσαλήμ, προστατεύοντάς τους και φροντίζοντας γι’ αυτούς, με βάση τη χασεμιτική φύλαξη αυτών των ιερών τόπων».

echedoros.blog

Previous Article

Συμφωνία ΕΕ – Αραβικών κρατών για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος

Next Article

Διαδικτυακή ἡμερίδα: ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ: ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΚΑΙ ΙΣΡΑΗΛ