Πιστοί στο Μαυροβούνιο συμπαρίσταται στους διωκόμενους κληρικούς

Share:

Κράτηση για 72 ώρες επεβλήθη στον Επίσκοπος Νίκσιτς και Βουδίμλιε Ιωαννίκιο, και σε άλλους 7 Ιερείς, οι οποίοι προσήχθησαν στο τμήμα μετά τη Λιτανεία του αγίου Βασιλείου στην πόλη Νίκσιτς. Η λιτανεία πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας, Αμφιλοχίου, με πλήθος κόσμου να ακολουθεί.

Η παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων προκάλεσε την άμεση αντίδραση των αρχών οι οποίες επέδωσαν κλήση στον Επίσκοπο Ιωαννίκιο και σε άλλους ιερείς, και προσπάθησαν (όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως) να τους σύρουν βιαίως στο Κέντρο Ασφαλείας. Ο Επίσκοπος πήγε στο κέντρο ασφαλείας με πόδια συνοδευόμενος από έναν ιερέα.
«Η πρόθεση της αστυνομίας ήταν να ταπεινώσει τον Επίσκοπο» αναφέρει η ανακοίνωση σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίον επιχειρήθηκε να προσαχθεί στο τμήμα. «Εάν εσείς μας συλλαμβάνετε εν ονόματι όλου αυτού του λαού που ήρθε στην Λιτανεία, τότε όλα είναι εντάξει» είπε ο Επίσκοπος στους αστυνομικούς και πρόσθεσε: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό. Με πιάνει ντροπή μερικές φορές που είμαι ελεύθερος που δεν είμαι στην φυλακή, λαμβάνοντας υπόψη τα όλα που συμβαίνουν. Μας συλλαμβάνετε την νύχτα σαν να είμαστε μαφιόζοι, κακούργοι, ενώ η χώρα μας είναι γεμάτοι μαφία, γιατί δεν πηγαίνετε να ψάξετε αυτούς;»

Και συνεχίζει ο Επίσκοπος Ιωαννίκιος:
 «Εμείς είχαμε αποφασίσει να κάνουμε λιτανεία μόνο γύρω από τον ναό, όμως όταν είδαμε τον λαό δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Ο κόσμος το ήθελε. Εμείς καταλαβαίνουμε και στηρίζουμε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού. Το πόσο νόμιμα είναι ή όχι, αλλά υπάρχουν. Επαναλαμβάνω ότι εμείς καταλαβαίνουμε τα πάντα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι, δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντική είναι η λιτανεία του Αγίου Βασιλείου του Θαυματουργού για τους πολίτες της πόλεως Νίκσιτς και όχι μόνο» .

Την άμεση απελευθέρωση του Πανιερωτάτου Επισκόπου Βουδίμλιε και Νίκσιτς κ. Ιωαννικίου και των επτά κληρικών που κρατούνται μαζί του, ζητά με επιστολή του το Επισκοπικό Συμβούλιο του Μαυροβουνίου.

«Ήταν μια ειρηνική, πνευματική και αξιοπρεπής πράξη, χωρίς καμία πολιτική σκοπιμότητα. Η εορτή του Αγίου Βασιελίου του Όστρογκ αποτελεί μια μεγάλη ημέρα για την πόλη αυτή, καθώς από το 1996 πραγματοποιείται λιτανευτική πομπή από τους κληρικούς με τη συμμετοχή του ποιμνίου. Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων μέτρων για την πανδημία, οι πιστοί συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα αρχικά στη Μονή του Όστρογκ και ακολούθως στο Νίκσιτς», αναφέρουν αρχικά στην ανακοίνωση.

Σχετικά με την ενέργεια της Αστυνομίας να προβεί στη προσαγωγή και στη συνέχεια στη σύλληψη του Πανιερωτάτου και των κληρικών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της λιτανείας στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ στη πόλη του Νίκσιτς, τονίζουν: 

«Η Εκκλησία δεν είναι ενάντια στην εφαρμογή κάθε μέτρου που επιβάλει η πολιτεία. Αλλά είναι ενάντια στην εφαρμογή επιλεκτικών μέτρων που ως στόχο έχουν να την πλήξουν και μαζί με αυτή και τους πιστούς. Είμαστε ξαφνιασμένοι με αυτή την ενέργεια των Αστυνομικών Αρχών και για το λόγο αυτό απαιτούμε να απελευθερωθούν τόσο ο Επίσκοπος, όσο και οι κληρικοί που κρατούνται αδίκως. Είναι σαφές πως με τη δίωξη τους δημιουργείται μια ατμόσφαιρα που το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διχάσει την κοινωνία. Αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσευχηθούμε στον Θεό η δοκιμασία αυτή να λήξει άμεσα. Το ίδιο παρακαλούμε να πράξει και ο ευσεβής λαός μας.»

Previous Article

Καθαγιασμός των Τιμίων Δώρων απο την Τηλεόραση!

Next Article

H Εικονομαχία αναβιώνει στην Μητρόπολη Γερμανίας