Κάθε χρόνο στην εορτή του Ευαγγελισμού (ή τό πλησιέστερο Σάββατο σε αυτήν την ημερομηνία) διοργανώνεται πορεία υπέρ της ζωής στή Ρουμανία και στη Μολδαβία. Όλος ο μήνας είναι αφιερωμένος στην οικογένεια και στην ανθρώπινη ζωή, πριν και μετά τον τοκετό.
«Ό,τι κάνουμε σήμερα θα οδηγήσει σε αποτελέσματα σε μια άλλη γενιά. Κάποτε, η άμβλωση θα γίνει αδιανόητη», δήλωσε η πρόεδρος των Φοιτητῶν υπέρ της Ζωής Βουκουρεστίου.
Μεταξύ των πολλών χωρών που διοργανώνεται αυτή η εκδήλωση, η Ρουμανία και η Δημοκρατία της Μολδαβίας ξεχωρίζουν με τον μεγαλύτερο αριθμό τοποθεσιών όπου διοργανώνονται δραστηριότητες υπέρ της ζωής.
«Ευχαριστούμε τον Θεό που εργάστηκε σε τόσες πολλές καρδιές για να γίνει αυτό. Αλλά το πιο συγκινητικό δεν είναι αυτός ο τεράστιος αριθμός. Το πιο συγκινητικό είναι ότι κάθε άνθρωπος, νέος ή μεγάλος, αγόρι ή κορίτσι, άνδρας ή γυναίκα, που συμμετείχε και συμμετέχει σε αυτές τις δραστηριότητες έκανε ένα βήμα μπροστά προς την ιδια κατεύθυνση», πρόσθεσε η Alexandra Nadane πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής.
«Πρόκειται για τον δρόμο προς στον οποίο στοχεύουν όλες οι εκδηλώσεις, ενωμένοι κάτω από το λάβαρο της Πορείας για τη Ζωή. Ο δρόμος για την εκτίμηση κάθε ανθρώπινης ζωής. Ο δρόμος για την ανάληψη ευθύνης για την προστασία και την υποστήριξη κάθε ανθρώπινης ζωής. Η εμπειρία μας διδάσκει ότι κάθε δώρο, κάθε καλό πράγμα σε αυτόν τον κόσμο συνοδεύεται από ένα κάλεσμα να αναλάβουμε την ευθύνη γι’ αυτό».
Ευχαριστίες εκφράσθηκαν επίσης στον Πατριάρχη Δανιήλ για το μήνυμα υπέρ της ζωής που δημοσιεύτηκε την παραμονή της εκδήλωσης και για την ευλογία που δόθηκε στο γραφείο Τύπου του Πατριαρχείου Ρουμανίας, με στόχο να καλύψει τις δραστηριότητες του Μήνα υπέρ της Ζωής.
Ο επίγειος στόχος της Πορείας για τη Ζωή είναι να κάνει την άμβλωση αδιανόητη, αλλά «το τέλος του δρόμου δεν είναι εδώ. Αυτός ο δρόμος ξεπερνά το επίγειο τέλος της ζωής. Διασχίζοντας τον κόσμο, μας μεταφέρει στο Βασίλειο για το οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος – το Βασίλειο της αιώνιας αγάπης του Θεού»
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν επίσης μαρτυρίες υπέρ της ζωής.
Η Μαρία Ιονέσκου , τριτοετής φοιτήτρια Θεολογίας , είπε πώς επέζησε χάρη στο θάρρος της μητέρας της να αντισταθεί στην πίεση της οικογένειας να κάνει έκτρωση.
«Είναι πολύ σημαντικό να υποστηρίζουμε τις μητέρες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν δεν ήταν η γιαγιά μου από τη μητέρα μου να τη στηρίξει και η μητέρα μου δεν είχε τη δύναμη να αναλάβει να μεγαλώσει ένα παιδί, δεν θα μιλούσα σήμερα».
«Είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι ζωντανή και δοξάζω τον Θεό», πρόσθεσε η 21χρονη. «Και προς Θεού, ποτέ μα ποτέ δεν ένιωσα μόνη. Ευχαριστώ επίσης τον πατέρα μου γιατί η απουσία του με έκανε να εκτιμήσω την παρουσία του Θεού στη ζωή μου».
«Ό,τι κι αν συμβεί σε αυτή τη ζωή, ο Θεός δεν σε αφήνει.»
Η Anca Miron , η οποία έχει σύνδρομο Down, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι έως και το 96% των εμβρύων με σύνδρομο Down θανατώνονται.
«Εγώ, όπως και άλλοι άνθρωποι χωρίς σύνδρομο Down, είμαι εδώ σήμερα γιατί οι οικογένειές μας έχουν επιλέξει να μας υποστηρίζουν και να είναι μαζί μας όταν έχουμε δυσκολίες», είπε. «Όμως είμαστε κι εμείς σαν κάθε άλλο άτομο. Και μπορούμε να μείνουμε δίπλα σας στη δουλειά, σε ταξίδια ή σε παραστάσεις».
«Αν και έχουμε λιγότερες δεξιότητες, μπορούμε να σας δώσουμε όλη μας την αγάπη, ένα χαμόγελο και μια αγκαλιά όταν είστε κουρασμένοι ή αναστατωμένοι. Ευχαριστώ πολύ και καλή άνοιξη!», κατέληξε η Anca Miron.
Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες στο πλαίσιο του Μήνα για τη Ζωή και στις ρουμανικές κοινότητες στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία. Ο αριθμός των τοποθεσιών όπου έλαβε χώρα τουλάχιστον μία δραστηριότητα υπέρ της ζωής έφτασε τις 1100 φέτος.
Το κίνημα Πορεία υπέρ της ζωής στη Ρουμανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας δεν εστιάζει σε απαγορεύσεις, αλλά προωθεί θετικές νομοθετικές αλλαγές , οι οποίες θα δημιουργούσαν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ανατροφή των παιδιών και την υποστήριξη των γυναικών.
Πληροφορίες από basilica.ro