Προσευχηθείτε να σταματήσει η σύγκρουση των δύο ομοδόξων λαών

Share:

Στην χριστιανική θυσία με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στην Ουκρανία αναφέρθηκε πρόσφατα ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, λέγοντας ότι η θυσία αυτή πρέπει να εκδηλώνεται πρωτίστως με βοήθεια σε όσους υποφέρουν εξαιτίας της ένοπλης σύγκρουσης.

«Η σημερινή ημέρα μας βοηθά να καταλάβουμε ότι όταν προσφέρουμε τον εαυτό μας θυσία, μοιραζόμαστε με τους άλλους τον χρόνο μας, τα υλικά μας αγαθά, την αγάπη μας ανιδιοτελώς, όχι συγκυριακά, όχι κατ’ανάγκη, αλλά από την καρδιά μας και αποκτούμε ένα μεγάλο δώρο Θεού. Ερχόμαστε πιο κοντά στον Θεό. Ο Θεός μας συγχωρεί τις αμαρτίες μας. Άλλωστε το δίκαιο, το οποίο έχει ως γνώμονα η ανθρώπινη κοινωνία, προβλέπει ότι ο εγκληματίας οφείλει να εξιλεωθεί από την ενοχή του, και μια τέτοια εξιλέωση πιο συχνά είναι η φυλάκιση. Και πώς μπορούμε να εξιλεωθούμε από την ενοχή μας κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής μας, προκειμένου να μην παραστούμε ενώπιον του Θεού ένοχοι; Η εξιλέωσή μας εδώ είναι η θυσία, η θυσιαστική αγάπη, η βοήθεια σε όσους υποφέρουν. Και όχι για να εμφανισθούμε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ή να γράψουν για μας οι εφημερίδες, αλλά έτσι αθόρυβα να έλθεις και να βοηθήσεις…» – τόνισε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Σε άλλο σημείο ο κ. Κύριλλος πρόσθεσε ότι «ιδιαίτερα σήμερα όταν στην Ουκρανία διαμορφώθηκε μια όχι τόσο εύκολη κατάσταση, όταν προστατεύοντας όλη την ιστορική μας Πατρίδα – και τη Ρωσία, και την Ουκρανία – που οι στρατιώτες θυσιάζουν την υγεία αλλά και τη ζωή τους, είναι σημαντικό ολόκληρος ο λαός μας να είναι ικανός να θυσιασθεί χάριν του ονόματος του Χριστού, χάριν όλων εκείνων, οι οποίοι χρειάζονται αυτά, οι οποίοι όχι λεκτικά, αλλά με όλο τους το είναι ζητούν αυτή τη βοήθεια!».

Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας με πικρία επεσήμανε τον αδελφοκτόνο χαρακτήρα αυτής της σύγκρουσης στην Ουκρανία και κάλεσε όλους σε προσευχή, ώστε να τερματισθεί η εσωτερική αυτή διαμάχη και να αποκατασταθεί η ειρήνη μεταξύ των δύο ομοδόξων λαών.

«Μπορείτε να φαντασθείτε την κατάστασή μου ως Πατριάρχη πασών των Ρωσσιών όταν σήμερα αδελφός σκοτώνει τον αδελφό… να πράξουμε το παν προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδελφικές σχέσεις των δύο μερίδων της μιας Γης των Ρως και να προσευχόμαστε ακόμη ώστε ο Κύριος να προφυλάξει ιδίως τους νέους μας για να μην τερματισθεί η ζωή τους σε αυτή την εσωτερική διαμάχη» – υπογράμμισε ο Πατριάρχης.

Επίσης ο Πατριάρχης Μόσχας ανέφερε: «Ας ελπίσουμε ότι με κοινές προσπάθειες, χωρίς να βαδίσουμε την οδό των επικίνδυνων συμβιβασμών, οι οποίες είναι σε θέση να βλάψουν την μία Γη των Ρως, όλοι εμείς ταυτόχρονα να πορευόμαστε την οδό της συμφιλίωσης και της αποκατάστασης εκείνης της πνευματικής ενότητας η οποία διαμορφώθηκε στους κόλπους της μίας Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

«Η ευλογία του Θεού ας σκεπάζει όλη τη Γη των Ρως, τους άρχοντες, τους πνευματικούς καθοδηγητές, τους στρατιώτες και όλους εκείνους από τους οποίους μπορεί να εξαρτάται η ειρηνική και επιτυχή έκβαση της σημερινής πολύ επικίνδυνης συγκρούσεως των δύο αδελφικών λαών. Ο Θεός να διαφυλάσσει όλους μας και να στηρίζει μέσα στην πίστη, την αγάπη και την ομόνοια» – πρόσθεσε κλείνοντας ο Πατριάρχης Κύριλλος.

romfea.gr

Previous Article

Μυροβλύζει η εικόνα του Αγ. Σεργίου Ραντονέζ στο Κίεβο

Next Article

Νέες φωτογραφίες της Λαύρας Σβιατογκόρσκ