Προσπάθεια του Φαναρίου για παράλληλη δικαιοδοσία στην Τσεχία;

Share:

Στοιχεία και έγγραφα για δημιουργία “Ενώσεως” του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε κανονικό έδαφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας, φέρνει στην δημοσιότητα η «Ένωση Δημοσιογράφων της Ουκρανίας».

Όπως αναφέρει το spzh.news το Οικουμενικό Πατριαρχείο ίδρυσε ένα σωματείο με έδρα γυναικείο Μοναστήρι, το οποίο βρίσκεται εντός της Τσεχικής Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για “παράλληλη δικαιοδοσία”.

Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, από τον Αύγουστο του 2019 το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκίνησε τη δημιουργία του εν λόγω φορέα: «Ιερό Πατριαρχικό Σταυροπήγιο της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (εφεξής καλούμενο «Ένωση»).

Τα ονόματα που αναγράφονται στο Καταστατικό είναι: Κωνσταντίνος Καρδαμάκης (Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος), Επίσκοπος Σουμπέρκ Ησαΐας (Εκκλησία Τσεχίας), Ίγκορ Σλάνιγκα και Ρόμαν Ρούγκικο.

Επίσης, σύμφωνα με τα έγγραφα ο οργανισμός καταχωρήθηκε από το Περιφερειακό Δικαστήριο της πόλης Οστράβα την 1η Οκτωβρίου 2019, με έδρα την Γυναικεία Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Βίλεμοβ, Τσεχία.

Η σύσταση του «Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού» αποτελείται από τα παραπάνω τρία ονόματα, όπου σύμφωνα με το καταστατικό Πρόεδρος και Ηγούμενος είναι ο Μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος, ο οποίος έχει δηλώσει το λαϊκό του όνομα και διεύθυνση στη Βιέννη.

Σύμφωνα με το καταστατικό η ένωση είναι εθελοντικός, μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός υπό την πνευματική ηγεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία θα ενώνει τους υποστηρικτές της πνευματικής ανάπτυξης ορθόδοξων πολιτών που ζουν στην Τσεχική Δημοκρατία και άλλων Ορθοδόξων πιστών για την ικανοποίηση των πνευματικών τους αναγκών.

Σε άλλο σημείο γίνεται λόγος για φιλανθρωπικές δραστηριότητες, ιεραποστολικό έργο, λειτουργική ζωή, δημιουργία πνευματικών κέντρων, καθώς και υπεράσπιση ως προς τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μοναστήρι της Κοιμήσεως, ανήκει στην Εκκλησία της Τσεχίας, παρόλο αυτά έχει δημιουργηθεί ένα άλλο νομικό πρόσωπο το οποίο έχει δηλώσει ως έδρα την εν λόγω Μονή.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μόνος που είχε το δικαίωμα υπογραφής σε κρατικά έγγραφα στη χώρα, ήταν ο Επίσκοπος Σουμπέσκ Ησαΐας, ο οποίος συμμετέχει ενεργά στον οργανισμό.

Η Εκκλησία της Τσεχίας προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής με τις εν λόγω ενέργειες, για τις οποίες ο χρόνος θα δείξει που τελικά αποσκοπούν.

romfea.gr

Previous Article

H ένωση της Ορθοδόξου Εκκλησίας με τους Παπικούς είναι αναπόφευκτη

Next Article

Πατριάρχης και Αγιορείτες τελούν τον εσπερινό με Παπικούς