Προχωρά το νομοσχέδιο για τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους

Share:

‘Εχοντας έστω και σαθρή πλειοψηφία η κυβέρνηση, αφού πέρασε την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών, ετοιμάζεται για το επόμενο χτύπημα. Να διώξει τους κληρικούς από το Δημόσιο. Ενωμένος κλήρος και λαός δεν πρέπει να αφήσουν να περάσουν τα σχέδια αυτών που επιβουλεύονται την πατρίδα μας και την Εκκλησία.

Όπου σταθούν κι όπου βρεθούν κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το επόμενο κεφάλαιο που θέλουν να κλείσουν είναι αυτό των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους. Ο τρόπος που θα συμβεί αυτό όμως, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Η εβδομάδα που ξεκινά θα φέρει εξελίξεις. Οι επαφές που θα γίνουν ανάμεσα σε εκκλησιαστικούς παράγοντες με στελέχη της κυβέρνησης θα είναι προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στον τομέα αυτό. Ωστόσο, όσο η κυβέρνηση επιμένει στην έξοδο των 10.000 Κληρικών από το δημόσιο, τόσο η Εκκλησία θα είναι αρνητική στο να συναινέσει σε μια οριστική συμφωνία.

Η Εκκλησία έχει διαμηνύσει ότι το μισθολογικό αποτελεί κόκκινη γραμμή και δεν προτίθεται να υποχωρήσει. Πηγές από το Μαξίμου ωστόσο, δηλώνουν ότι οι συνθήκες έχουν «ωριμάσει» και οι νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες επιτρέπουν την υπερψήφιση τέτοιων αλλαγών.

Όπως έγινε γνωστό, γράφονται οι τελευταίες λέξεις του νομοσχεδίου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, θα εμμένει στην αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας των Κληρικών, απλά θα υπάρχει διαφορετική διατύπωση που θεωρούν πως θα αμβλύνει τις αντιδράσεις.

Την Τετάρτη έρχεται στην Αθήνα επιτροπή του Φαναριού προκειμένου να συζητήσει με την κυβέρνηση και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών το ζήτημα της συμφωνίας για τη νέα σχέση Κράτους – Εκκλησίας αν και τα προκαταρκτικά έγιναν στη συνάντηση Πρωθυπουργού- Οικουμενικού Πατριάρχη στην Χάλκη.

Στην επιτροπή του Πατριαρχείου θα είναι επικεφαλής ο Μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Γέρων Δημήτριος. Μετέχει επίσης ο Μητροπολίτης Κισάμου Αμφιλόχιος που προέρχεται από την Εκκλησία της Κρήτης αλλά και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, διευθυντής του γραφείου του Πατριαρχείου στην Αθήνα. Η αρμόδια επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος με προεδρεύοντα τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Παιδείας την Τρίτη.

vimaorthodoxias.gr

Previous Article

Το Κίεβο διχάζει Εκκλησία της Ελλάδος και Αγιον Ορος

Next Article

Ελπίζω το Άγιο Όρος θα λάβει τη σωστή απόφαση

Διαβάστε ακόμα