Πρωτείο τιμής δεν φτάνει για το Φανάρι, θέλει εξουσία

Share:

Ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κιέβου θεωρεί την απαγόρευση δραστηριοτήτων OCU εκτός Ουκρανίας απόδειξη της επιθυμίας για εξουσία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος δεν είναι ικανοποιημένος με το πρωτείο τιμής στην Ορθοδοξία, θέλει να έχει πραγματική εξουσία, δήλωσε ο επικεφαλής της UOC-KP (Πατριαρχείου Κιέβου) Φιλάρετος Ντενισένκο στον αέρα του καναλιού «Ουκρανία 24».

Ως απόδειξη των λόγιων του ο Φιλάρετος αναφέρει το παράδειγμα του Τόμου της OCU, που εκδόθηκε από τον επικεφαλής του Φαναρίου. Σ’ αυτό αναφέρεται περιορισμός των δραστηριοτήτων αυτής της οργάνωσης μόνο εντός των συνόρων της Ουκρανίας, ενώ η διασπορά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως, θα έπρεπε να είχε πάει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Ο Τόμος δεν ωφελεί την ουκρανική εκκλησία, γιατί περιορίζει τις δραστηριότητές της στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κιέβου (UOC-KP). – Και επομένως, δεν δόθηκε επωνυμία UOC, αλλά OCU, δηλαδή έχετε εξουσίες μόνο εντός των συνόρων της Ουκρανίας, ενώ πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, οι Ουκρανοί δεν υποτάσσονται σε εσάς, αλλά στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, και ο Τόμος το λέει αυτό».

Ο Φιλάρετος πιστεύει ότι η ουκρανική διασπορά δεν συμφωνεί να υπακούσει στο Φανάρι και ως εκ τούτου δεν αναγνωρίζει τον Σεργκέι (Επιφάνειος) Ντουμένκο ως επικεφαλής της, αλλά παραμένει στο Πατριαρχείο του Κιέβου. «Η Ουκρανική διασπορά δεν θέλει να υπακούσει στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και ο Επιφάνιος, σύμφωνα με τον Τόμο, δεν έχει δικαίωμα να δεχθεί την ουκρανική διασπορά στην εκκλησία του, δήλωσε ο επικεφαλής UOC-KP. – Και γι’ αυτό ανήκουν στο Πατριαρχείο του Κιέβου στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Λατινική Αμερική».

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο Φιλάρετος είπε ότι οι «ιεράρχες» της OCU «δεν είναι θετικοί» απέναντι στον Επιφάνιο.

Previous Article

Ἡ μετάνοια εἶναι πλέον μονόδρομος

Next Article

Με αφορμή τον COVID-19 προωθούν τον μετά-άνθρωπο

Διαβάστε ακόμα