Πρόσκληση για προσευχή για την ειρήνη και την ενότητα της Εκκλησίας

Share:

Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, στον πρωθιεραρχικό του λόγο μετά τη λήξη της Θείας Λειτουργίας στον ιερό καθεδρικό ναό του Σωτήρος Χριστού ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κύριλλος αναφέρθηκε στα εν εξελίξει γεγονότα στην Ουκρανία. Ο Αγιώτατος ειδικότερα επεσήμανε:

Σήμερα έχουμε επίσης ανάγκη από ενότητα – ενότητα με τους αδελφούς και αδελφές μας στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε υπό ποιες δυσχερείς συνθήκες ευρίσκεται σήμερα η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας. Προσευχήθηκα ιδιαίτερα σήμερα για τον Μακαριώτατο Προκαθήμενο και βεβαίως για όλη την ιεραρχία και όλο τον πιστό λαό της Ουκρανίας και εσάς σας προτρέπω να προσευχηθείτε επίσης. Ο Θεός ας μην επιτρέψει αυτή η πολιτική κατάσταση στην οικεία μας αδελφή Ουκρανία να καταλήξει στο να επικρατήσουν οι σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες πάντοτε μάχονταν κατά της ενότητας της Γης των Ρως και της Ρωσικής Εκκλησίας. Ο Θεός φυλάξοι από το να χωρίσει τη Ρωσία και την Ουκρανία εκείνη η μαύρη γραμμή, που είναι βαμμένη με το αίμα των αδελφών μας. Οφείλουμε να προσευχηθούμε για την αποκατάσταση της ειρήνης, για την αποκατάσταση των αγαθών αδελφικών σχέσεων μεταξύ των λαών μας. Εγγύηση αυτής της αδελφοσύνης αποτελεί η ενωμένη μας Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία εκπροσωπείται στην Ουκρανία από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μακαριώτατο μητροπολίτη Ονούφριο. Προσευχηθήκαμε σήμερα για αυτούς. Ώστε ο Κύριος να τους δώσει δύναμη και σοφία να αποκρούσουν, όπως ο Πατριάρχης Τύχωνας, όλες τις επιβουλές του πονηρού και ταυτοχρόνως να υπηρετήσουν με πίστη και δικαιοσύνη τον λαό τους, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας με κάθε τρόπο στην ειρήνη.

Είθε ο Θεός να φυλάσσει ενωμένη την Εκκλησία μας. Είθε ο Θεός να περιφρουρήσει από την εμφύλια σύρραξη τους λαούς, οι οποίοι συγκροτούν τον ενιαίο χώρο της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γελούν εις βάρος μας σκοτεινές και εχθρικές εξωτερικές δυνάμεις, πρέπει να πράξουμε το παν, προκειμένου να διατηρήσουμε την ειρήνη μεταξύ των λαών μας και ταυτοχρόνως να περιφρουρήσουμε την ιστορικά κοινή μας Πατρίδα από κάθε ενέργεια έξωθεν, η οποία μπορεί να διαλύσει αυτή την ενότητα.

Σήμερα η ιδιαίτερη προσευχή μας είναι για τον Μακαριώτατο Ονούφριο, για την Εκκλησία μας και για τα ευσεβή τέκνα μας. Είθε ο Θεός να φυλάσσει τη ρωσική γη. Όταν λέω «ρωσική», χρησιμοποιώ την αρχαία έκφραση από την «Ιστορία των περασμένων χρόνων» «Πόθεν προήλθε η Γη των Ρως». Γη, την οποία συγκροτούν σήμερα η Ρωσία, η Ουκρανία η Λευκορωσία και άλλες φυλές και λαοί. Για να φυλάσσει ο Κύριος τη Γη των Ρως από τους εξωτερικούς εχθρούς, από τις εσωτερικές στρεβλώσεις, προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα της Εκκλησίας μας, ώστε με το έλεος του Θεού να υποχωρήσουν όλοι οι πειρασμοί, οι επιβουλές, οι προβοκάτσιες και ο ευσεβής μας λαός στην Ουκρανία να απολαμβάνει ειρήνη και ησυχία. Για όλα αυτά σήμερα προσευχόμαστε. Και παρακαλώ όλους σας, στις εκκλησιαστικές και στις ιδιωτικές σας προσευχές να μνημονεύετε τον Μακαριώτατο μητροπολίτη Ονούφριο, τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Ουκρανία και να προσεύχεσθε για την ειρήνη.

mospat.ru

Previous Article

Κοσσυφοπέδιο: Συνεχίζονται οι βεβηλώσεις Σερβικών Ορθόδοξων νεκροταφείων

Next Article

Θερμή ευχή για την κατάπαυση του αδελφοκτόνου πολέμου και την ειρήνευση στην Ουκρανία