Ρουμανία: προσκληση στις κοινότητες της UOC της Μπουκοβίνα να μεταφερθούν στη Ρουμανική Εκκλησία

Share:

Δημόσιες και πολιτικές οργανώσεις της Ρουμανίας, λόγω πιέσεων από τις ουκρανικές αρχές, πρότειναν στον Μητροπολίτη Λογγίνο να ηγηθεί της μετάβασης στη Ρουμανική Εκκλησία.

Ρουμανικές δημόσιες και πολιτικές οργανώσεις κάλεσαν τις ρουμανόφωνες ενορίες της UOC να ενταχθούν στο Πατριαρχείο της Ρουμανίας. Η αντίστοιχη έκκληση δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της οργάνωσης Rost, καθώς και σε άλλους ρουμανικούς πόρους.

Το κείμενο αναφέρει ότι λόγω των πρωτοβουλιών των αρχών του Κιέβου για την απαγόρευση της UOC, «καλούμε όλους τους Ρουμάνους Ορθόδοξους Χριστιανούς στην Ουκρανία –λαϊκούς, κληρικούς και ιεράρχες– να ξεκινήσουν εσωτερικές διαβουλεύσεις στις τοπικές ρουμανικές ορθόδοξες κοινότητες στην Ουκρανία, προκειμένου να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος αποχώρησης από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, προερχόμενης από το Ρωσικό Πατριαρχείο και να επέστρεψε στην άμεση κοινωνία με τη Ρουμανική Ορθόδοξη Μητέρα Εκκλησία – το Πατριαρχείο Ρουμανίας».

Στην προσφυγή αναφέρεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 121 ρουμανόφωνες ενορίες στην Ουκρανία, εκ των οποίων οι 110 ανήκουν στη δικαιοδοσία της UOC.

Οι συντάκτες αναφέρουν ότι «λαμβάνοντας υπόψη από τα μέσα ενημέρωσης τη δραματική πραγματικότητα που αντιμετώπισε ο Μητροπολίτης Λογγίνος (Zhar), καλούν τον επίσκοπο «να γίνει αμέσως επικεφαλής των Ρουμάνων ιερέων και πιστών στην Ουκρανία και, μαζί με αυτούς, να απαιτήσουν εκ νέου αποδοχή τους στην παραδοσιακή κανονική δικαιοδοσία των Ρουμανικών Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι η Ένωση «Ρουμανική Ανατολή», η Ένωση ProVita Βουκουρεστίου, η Ένωση ROST, η Ένωση MORE και άλλοι.

Νωρίτερα, η ΕΟΔ έγραψε ότι ο Ζελένσκι επικρίθηκε στη ρουμανική τηλεόραση για διώξεις κατά της UOC.

spzh.news

Previous Article

Ο Κιέβου Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ λόγω των διακρίσεων εις βάρος της UOC

Next Article

Ιωαννίκιος Μαυροβούνιου: Οι αρχές της Ουκρανίας διώκουν την UOC