Ρουμανική Εκκλησία: H τέλεση της Βαπτίσεως δεν αλλάζει

Share:

Μέγα ζήτημα έχει δημιουργηθεί στην Ρουμανία-και όχι μόνο-μετά τον πρόσφατο θάνατο μωρού μετά από την τελετή του Βαπτίσματος.

Χθες κατά την συνεδρίασή της η ρουμανική Ιερά Σύνοδος υπενθύμισε τη νομική υποχρέωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας να παραμείνει σε κοινωνία και δογματική, λειτουργική (μυστηριακή) και κανονική (πειθαρχική) ενότητα με την παγκόσμια Ορθόδοξη Εκκλησία. Επομένως, η Ρουμανική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν μπορεί να αλλάξει το δόγμα της, τη λειτουργική-μυστηριακή τελετή και την κανονική της πειθαρχία, και παροτρύνει όλους τους ιερείς της να είναι πιο υπεύθυνοι κατά την τέλεση των Θείων Μυστηρίων και Ιερουργιών.

Υπό αυτήν την έννοια, και με αφορμή τις συζητήσεις, τις ανησυχίες και τις παρεξηγήσεις που καταγράφηκαν για το θέμα του Βαπτίσματος παιδιών, η Ιερά Σύνοδος έκανε αρκετές διευκρινίσεις:

-Πριν από το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος, ο ιερέας πρέπει να συναντηθεί με τους γονείς και τους παππούδες του παιδιού, οι οποίοι, αφού συμβουλευτούν έναν παιδίατρο, θα παρουσιάσουν στον ιερέα την υγεία του παιδιού και την επιθυμία τους να βαφτίσουν το παιδί.
-Οι Σχολές Θεολογίας του Πατριαρχείου της Ρουμανίας θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη λειτουργική πρακτική σχετικά με την πράξη των τριών «βυθίσεων» κατά τη Βαπτιστική λειτουργία. Αυτή η λειτουργική πρακτική είναι υποχρεωτική για τους μαθητές θεολογίας τα τελευταία χρόνια στα τμήματα Ποιμαντικής Θεολογίας.
-Κάθε εκπρόσωπος του Ρουμανικού Πατριαρχείου θα οργανώσει μια ετήσια συνάντηση με τους ιερείς σχετικά με τη σωστή τέλεση κάθε Αγίου Μυστηρίου. Θα πραγματοποιηθεί επίσης Κατήχηση με τους πιστούς στην πνευματική σημασία των Θείων Μυστηρίων.

pentapostagma.gr

Previous Article

Όταν η απόκλιση περιγράφεται ως φυσιολογική

Next Article

Πατερικὸς λόγος εἰς τὴν Κυριακὴν τοῦ Ἀσώτου