Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Οι ενέργειες του Φαναρίου για το ουκρανικό ζήτημα διαίρεσαν τον Άθω

Share:

Tην άποψη ότι οι ενέργειες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αναφορικά με την αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανία διαίρεσαν το Άγιο Όρος, εξέφρασε στο Sputnik, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικολάι Μπαλασόφ.

Οι αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως συνέβαλαν στη διαίρεση του Αγίου Όρους, το οποίο χωρίστηκε σε υποστηρικτές του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και σε εκείνους που υπερασπίζονται τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, δήλωσε στο Sputnik o αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικολάι Μπαλασόφ.

«Βλέπουμε ότι οι αντικανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης φέρνουν παντού σχίσματα και διαιρέσεις. Εδώ ακόμα και στο Άγιο Όρος υπάρχει και ένας πραγματικός διαχωρισμός: Μερικά μοναστήρια, λόγω της υπακοής στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης, που είναι ο φυσικός τους αρχηγός, το θεωρούν κανονικό να αποδεχθούν και να συλλειτουργήσουν μαζί με εκείνους, με τους οποίους υπηρέτησε ο πατριάρχης τους. Ωστόσο άλλοι, παρά το γεγονός ότι το ο φυσικός τους εκκλησιαστικός ηγέτης είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις του και δεν δέχονται τους επισκέπτες στον Άθω από την ‘’Μη κανονική εκκλησία της Ουκρανίας’’», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εκκλησιαστικών Υποθέσεων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Νικολάι Μπαλασόφ.

«Φυσικά, είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα σκάνδαλα και τα σχίσματα, μεταφέρονται σε αυτόν τον ιερό τόπο της σιωπής και της προσευχής», πρόσθεσε ο εκκλησιαστικός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη μεταφορά των διαφορών στο Άγιο Όρος.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό, αντιπροσωπεία της ουκρανικής σχισματικής εκκλησίας έψαλλε τον εθνικό ύμνο στην Αθωνική Πολιτεία.

Παράλληλα δεν έγινε αποδεκτή αντιπροσωπεία της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας σε μοναστήρια του Αγίου Όρους, ενώ υπήρξε διαμαρτυρία γοια το ζήτημα αυτό από τους μοναχούς με επιστολή τους στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Βαρθολομαίος είχε υπογράψει και παραδώσει στον Επιφάνιο Δουμένκο, τον Τόμο παραχώρησης της αυτοκεφαλίας στη σχισματική Ουκρανική Εκκλησία.

Ωστόσο, στην τελετή δεν παρευρέθησαν εκπρόσωποι των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών, καμία εκ των οποίων δεν έχει αναγνωρίσει την αυτοαποκαλούμενη «νέα Ουκρανική Εκκλησία», εκτός από τον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης.

Αξίζιε να σημειωθεί ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει σχολιάσει αρνητικά, πριν από λίγους μήνες, την ίδρυση της «νέας εκκλησίας», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «νομιμοποίηση του σχίσματος», ενώ την ίδια στιγμή υποστήριξε ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για εκατομμύρια Χριστιανούς της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

sputniknews.gr

Previous Article

Ἕως καὶ τὸ Π.Σ.Ε. ἀναγνωρίζει τὴν κανονικὴν Ἐκκλησίαν εἰς τὴν Οὐκρανίαν!

Next Article

Ἡ Ἐκκλησία τῆς Κύπρου ἀντιστέκεται εἰς τὰ νομοσχέδια περὶ φύλου